Pavel Janega
8. února 2011 • 13:24

Chelsea: Utrácení je jedinou cestou k trofejím

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chelsea vrací úder Arsenalu. Sportovní ředitel Frank Arnesen tvrdí, že "kanonýři" vyznávají strategii, se kterou nelze vyhrávat trofeje. Reagoval tím na nedávný výrok manažera Arséna Wengera, podle něhož Chelsea koupí Fernanda Torrese porušila finanční fair play.



Podle Franka Arnesena je utrácení peněz jedinou možností, jak získávat tituly. Zároveň tvrdí, že milionové investice do mládeže, které provádí právě Arsenal, žádný triumf nikomu nepřinesou.

Chelsea se přitom dlouho chvástala tím, že chce dát šanci mnoha odchovancům. Investovala do rozvoje mládežnického centra miliardy a doufala, že si vychová svou vlastní hvězdu.

V létě se k tomuto kroku odhodlala, ale už po půl roce zjistila, že mít lavičku složenou jen z nezkušených hráčů není to pravé ořechové. A tak se rozhodla v lednu koupit Fernanda Torrese a Davida Luize za obrovské prostředky.

„Nejdůležitějšími lidmi jsou ti nahoře, kteří klub vlastní. Mají vlastní filozofii. Jinou má třeba Arsenal, ale my se držíme té naší. Abramovič věří v odchovance. Ale zároveň chce, abyste vyhrávali, takže musíte přivést hráče z venčí,“ řekl Arnesen.

Fernando Torres pózuje s dresem Chelsea a svým novým koučem Carlem AncelottimFoto Reuters

Ten zastává názor, že pokud chcete hrát o ligový titul, potřebujete nejlepší fotbalisty.

„Vydáte-li se do sezony jen s mladíky, tak pravděpodobně moc trofejí nevyhrajete. Ale jestliže nechcete vyhrávat tituly a jen se účastnit Ligy mistrů, pak je všechno v pořádku,“ dodal.

Arnesen přitom nemá s klubovým vedením nejlepší vztahy. Je známo, že na konci sezony Chelsea opustí a možná jej nahradí na pozici sportovního ředitele Guus Hiddink.

Nizozemský kouč, který v roli trenéra úspěšně působil na Stamford Bridge tři měsíce, je v očích majitele Romana Abramoviče na tento post favoritem číslo jedna.

Chelsea nabízela místo i Txiki Begiristainovi, ale bývalý ředitel Barcelony tuto práci odmítl, protože by prý neměl absolutní svobodu při nákupu nových posil.

Spekulovalo se také o návratu Avrama Granta, manažera West Hamu, který z pozice sportovního ředitele na pár měsíců nahradil Josého Mourinha. Ovšem Hiddink by byl pro hráče i fanoušky přijatelnějším jménem.

Holanďan po nezdaru u ruské reprezentace, se kterou nepostoupil na světový šampionát do Jihoafrické republiky, podepsal dvouletý kontrakt s Tureckem.

Ani s ním ale nezažívá úplně nejlepší období. Po čtyřech zápasech je v tabulce se šesti body třetí. Případná porážka s Rakouskem na konci března by tak mohla předpovědět jeho návrat do Chelsea.

Na koho Chelsea chtěla sázet?

Josh McEachran, Gaël Kakuta, Patrick van Aanholt, Jeffrey Bruma, Daniel Sturridge - to jsou mladíci, kteří v letošní sezony dostali šanci.

Ale pouze McEachran má největší pravděpodobnost, že si na jaře v prvním týmu ještě kopne. Zato Kakuta šel na hostování do Fulhamu, van Aanholt do Leicesteru a Sturridge do Boltonu.

Ale i další mladíci, kterým se předvídala velká budoucnost, odešli. Slobodan Rajkovič hostuje v Arnhemu.

Nemanja Matič se stal součástí přestupu Davida Luize a odešel do Benfiky Lisabon. Franco di Santo obléká dres Wiganu a Miroslav Stoch působí ve Fenerbahce.

Fernando Torres v neděli oblékne modrý dres a nejspíš vyběhne na hřiště proti "svému" Liverpoolu
Fernando Torres v neděli oblékne modrý dres a nejspíš vyběhne na hřiště proti "svému" Liverpoolu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud