Pavel Janega
29. října 2012 • 14:24

Man City ulovil ředitele z Barcelony. Další na řadě je Guardiola?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manchester City ulovil velkou posilu. Vlivného funkcionáře, jenž sice nepomůže klubu na hřišti, ale bude udávat tón v zákulisí. Do funkce sportovního ředitele nainstaloval Txikiho Begiristaina, někdejšího hráče a bafuňáře Barcelony, který se zasloužil o vzestup kouče Pepa Guardioly. Otázka tedy zní: bude mít za úkol stejného trenéra dostat i na lavičku Manchesteru City? Všechno tomu nasvědčuje.



Txiki Begiristain (vlevo) na první tiskové konferenci Pepa Guardioly (vpravo) coby trenéra Barcelony.Foto profimedia.cz

Txiki Begiristain není prvním „funkcionářem z Barcelony“, kterého Manchester City zaměstnal. Tím druhým je výkonný ředitel Ferrano Soriano, což vyvolává spoustu otázek:

– skončí trenér Roberto Mancini?
– kdo zaujme jeho místo?
– bude to Pep Guardiola?

Britský list Guardian naznačuje, že konec Manciniho se po výprasku v Lize mistrů neodvratně blíží a změna na ředitelských postech jen věští příchod právě Guardioly, velkého přítele Begiristaina a úspěšného trenéra, který je momentálně bez práce.

Byl to právě nový sportovní ředitel City, kdo se zasloužil o to, že Guardiola převzal Barcelonu po odchodu Franka Rijkaarda.

Nizozemský kouč na lavičce Katalánců vyloženě nezklamal, ale Begiristain správně odhadl, že „Barca“ potřebuje změnu. Věděl, že Rijkaard ztratil nad kabinou kontrolu. A přestože Guardiola nebyl moc velkou zárukou pro uklidnění vztahů, tak na něj vsadil. Na kouče bez zkušeností, který předtím trénoval pouze jeden rok rezervu Barcelony.

Ve hře bylo přitom v té době mnohem zvučnější jméno – José Mourinho. S ním se Begiristain spolu s dalšími dvěma řediteli (Markem Inglou a Ferranem Sorianem) dokonce sešli v Lisabonu, ale osobně si příliš nesedli.

„S Barcelonou by se mu možná podařilo ligu a poháry vyhrát, ale v Barceloně nestačí ‚jen‘ vyhrát. Tím pravým mužem je Guardiola!“ měl údajně prohlásit Begiristain, jehož návrh Soriano podpořil a společně pak přemluvili vedení, aby se k riskantnímu kroku odhodlalo.

Šlo o správný tah, Guardiola se stal nejúspěšnějším trenérem v historii Barcelony. Hned ve své první sezoně získal treble.

„To, že jsem Txikiho zaměstnal, bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal,“ komentoval Begiristainův počin tehdejší prezident Barcelony Joan Laporta.

Než přišel, zmítal se klub v hluboké krizi. S Begiristainem ale přišly úspěchy: 2x triumf v Lize mistrů, 5x titul ve španělské lize za sedm sezon. Ne nadarmo je považován za jednoho z nejschopnějších funkcionářů ve fotbalovém světě.

Begiristain opustil Barcelonu v roce 2010, Guardiola o dva roky později. Teď se očekává, že se jejich cesty znovu zkříží. Begiristain i Soriano už sedí v kancelářích „citizens“, Guardiola je v New Yorku, kde užívá dovolené a dumá nad budoucností.

Spojí ji s Manchesterem City?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud