Stanislav Hrabě
21. srpna 2014 • 04:50

Real, Atlético, PSG... Seznam klubů, kam by Čech mohl zamířit

Vstoupit do diskuse
0
  • Real, Atlético, PSG... Seznam klubů, kam by Čech mohl zamířitReal, Atlético, PSG... Seznam klubů, kam by Čech mohl zamířitFOTO: spo

    Kdyby se postavení Petra Čecha stalo v Chelsea FC nedůstojné, či se stal dokonce nežádoucí, kam by mohl zamířit? Jen do klubu zvučného jména, s průměrem se český reprezentant v ideálním brankářském věku 32 let odbýt rozhodně nenechá. Pořád má nejvyšší ambice. Zůstat v Anglii by pro rodinu bylo nejlepší, ale silná vazba na londýnské „blues“ by při hájení branky rivala vyvolávala silné emoce. Tak tedy za hranice. Možností pro borce v přilbě ovšem tolik není.

  • Real Madrid (Španělsko)

    Petr ČechFoto EPA

    Vazby na Čecha: Český sběratel čistých kont a „bílý balet“ je písnička, jejíž refrén o vzájemném propojení zaznívá pravidelně už několik let v každém přestupovém oknu. Nyní získala na dynamice i dunivosti. Zaručené zprávy o nabídce či dokonce kontaktech se sice nikdy nepotvrdily, ale poslouchají se velice líbezně. I českému brankáři znějí velice libozvučně, kdo by si nepřál chytat za nejslavnější klub světa, posledního vítěze Ligy mistrů? Bylo by to excelentní řešení. Poslední spekulace, že portugalský trenér José Mourinho touží po oblíbenci stoperu Raphaëlu Varanemu a je ochoten za něj obětovat i jiného svého muže Petra Čecha, měla rovněž logiku.

    Situace v klubu: Loňská jednička Diego López odešel do AC Milán, klub získal Keylora Navase, kostarickou hvězdu MS. Legenda Iker Casillas má údajně nejlepší roky za sebou, drží se však náramně, proti Atlétiku Madrid ve španělském Superpoháru chytal. Jeho pozice už ale není neotřesitelná.

  • Barcelona (Španělsko)

    Petr ČechFoto Michal Beránek SPORT

    Vazby na Čecha: Loni se zdál převlek do červenomodrého dresu katalánského klubu téměř jistotou. Dokonce se objevila i cena, podle vynašečů zákulisních dohod schůdná pro obě strany: 30 milionů eur (cca 830 milionů kč). I slova lanařeného, že je v Londýně sice spokojený, ale Barcelona je srdeční záležitost a vždy by nabídku zvažoval, hodně transakci přibližovala. Překážkou byla smlouva v Chelsea do roku 2016 a pozice prvního mezi tyčemi. Druhá výhrada padla, první je jen otázka jednání a otevření klubové pokladny. Barcelona by byla báječná štace, o tom nikdo nepochybuje.

    Situace v klubu: Dlouholetý vyvolený Victor Valdés je pryč, smlouva mu skončila. Přišel za něj chilský reprezentant Claudio Bravo, jemuž se světový šampionát vydařil a je dostatečně prověřený španělskou nejvyšší soutěží během osmiletého angažmá v Realu Sociedad San Sebastian. Je to však protivník k překonání, pevné zázemí si v novém prostředí teprve buduje, stejně jako Marc-André ter Stegen.

  • Atlético Madrid (Španělsko)

    Petr ČechFoto Michal Beránek SPORT

    Vazby na Čecha: Prohození klubů s belgickým zázrakem Thibautem Courtoisem by byla krásná hříčka osudu. Jeden z Atlétika Madrid co Chelsea, druhý obráceným směrem. Nejde však jen o sujet dojímavého příběhu, má reálné základy. O zájmu španělského mistra se mluví stále hodně nahlas, vyjádření o tom, jak by se Čech hodil, neumlkají. Atlétiko sice nepatří mezi top světové kluby, ale nyní prožívá krásné období. Proč toho nevyužít? Ústup ze slávy by to asi byl, ostatně Courtoisova touha jít do Anglie to dokládá, ale hodně nepatrný. Takový se dá omluvit i přežít. Se znalostí francouzštiny ani řeč není žádná překážka, fonetický jazyk leze snadno do uší a následně na jazyk.

    Situace v klubu: Konkurence není nepřeskočitelná. Courtois je pryč, podruhé ho z místa nevytlačí. Vedení získalo z Benfiky Lisabon slovinského brankáře Jana Oblaka, jedenadvacet let je však věk v brankářském řemeslu mlíčňáka. Miguel Angel Moya z Getafe je zatím mužem bez velkého jména.

  • Paris Saint-Germain (Francie)

    Petr ČechFoto EPA

    Vazby na Čecha: Momentálně nejsilnější a nejbohatší francouzský klub s katarským kapitálem v zádech se už chytá učinit Chelsea nabídku. Jako hotovou věc to bere anglický tisk, zájem potvrdil server goal.com. Ovšem ve Francii se o této možnosti stále mluví dosti rezervovaně. Při prvním náznaku, který přišel už v dubnu, francouzský novinář deníku l´Equipe Xavier Barret to označil dokonce za blbost. „Proč by to PSG dělal? Nepotřebuje ho,“ divil se. Ambice katarských majitelů jsou ovšem obrovské a někdy těžko předvídatelné. Čech táhne už jako marketingové jméno.

    Situace v klubu: Pozici jedničky drží už tři roky italský reprezentant Salvatore Sirigu (27 let), jenž prošel i těžkými zkouškami v Lize mistrů. Kdyby v ní na jaře neuspěl, Čech už by prý pod Eiffelovkou chytal. Záda mu kryje zkušený Nicolas Douchez. Původní trojka, nadějný mistr světa do 20 let z loňského šampionátu Alphonse Areola, byl zapůjčen do Bastie.

  • AS Monaco (Francie)

    Petr ČechFoto Michal Beránek SPORT

    Vazby na Čecha: Podle informací stojí v pořadí na Čechovo angažmá. Nebylo by to marné. Čekal by ho příjemný život v malém knížectví, jazyk ovládá. Ruský majitel Dmitrij Rybolovlev dovede být velkorysý, ale pozor: klub už nesídlí v daňovém ráji, musel přijmout stejné podmínky jako ostatní účastníci nejvyšší soutěže a přesunul administraci do Arles-Avignonu. Příchod a plat českého reprezentanta by už byl mnohem finančně vyšší položkou, než by tomu bylo ještě na jaře.

    Situace v klubu: Argentinský vicemistr světa Sergio Romero se vrátil do Sampdorie Janov, narychlo přišel zkušený nizozemský gólman Maarten Stekelenburg, jenž s anglickým Fulhamem sestoupil do druhé ligy. S mužstvem se však dosud nesžil, ani nemá fotografii na klubovém webu. První dvě kola, které favorizované Monaco prohrálo a je na posledním místě tabulky, odchytal devětadvacetiletý chorvatský reprezentant Daniel Subašič. Pozice jedničky dosud vyřešená není.

  • Bayern Mnichov (Německo)

    Petr ČechFoto Barbora Reichová SPORT

    Vazby na Čecha: Deset let mluvil anglicky, dva roky francouzsky. Co by pohledával v germánské říši, když místním obyvatelům nerozumí? Omyl, plzeňský rodák by to hravě zvládl. Na gymnáziu maturoval z němčiny, aniž by v té době tušil, že ji bude někdy používat. Pro potřebu, aby byl připraven. Proto nachystán je, příslovečná cílevědomost se projevila i v tomto ohledu. O konkrétní nabídce ze země světových šampionů se sice ani nešpitá, ale nezaskočila by ho.

    Situace v klubu: Nejlepší brankář mistrovství světa v Brazílii, nejlepší fotbalista Německa 2014, opora týmu, miláček fanoušků. To je vizitka osmadvacetiletého brankáře Manuela Neuera. Stručná, avšak plně vystihující jeho neotřesitelnou pozici. Přes něj nikdo nepřeleze, ani český bořič rekordů anglické Premier League. Ledaže by se Neuer křápnul. Ale pro tento případ přišel v létě španělský náhradník Pepe Reina, stejný ročník narození jako Čech, dlouholetá modla FC Liverpool.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud