1. prosince 2014 • 17:47

Bony prozradil: Otcem se stal už v 16, ve Spartě vypadal jako šílenec

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před deseti lety byl nezaměstnaný, pochyboval o svojí budoucnosti a do Sparty přicházel už jako dvojnásobný otec. Dnes ho fanoušci považují za jednoho ze špičkových kanonýrů v Premier League. Exparťanský útočník Wilfried Bony prozradil v rozhovoru pro list The Guardian dosud prakticky neznámé detaily o tom, jak se rozběhla jeho hvězdná kariéra.



V tomto kalendářním roce nastřílel za Swansea 18 gólů – nikdo jiný v anglické lize není v tomto ohledu lepší. Na začátku Bonyho příběhu nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl vyletět mezi největší fotbalové hvězdy. Jeho otec mu doporučoval, aby se věnoval spíš studiu než fotbalu. „Skoro tři roky jsme kvůli tomu spolu nemluvili,“ přiznal pětadvacetiletý Bony.

Navíc hodně brzy se sám stal otcem, což je skutečnost, o které během působení ve Spartě nemluvil. Naopak se několikrát ukázal po boku své české přítelkyně. V 16 letech se jeho partnerce v Pobřeží slonoviny narodil první syn, o rok později přišel na svět další potomek.

„To pro mě bylo hodně obtížné období. Neměl jsem práci, musel se starat o děti, které žily s mojí rodinou, neměl jsem ani žádné peníze,“ popsal obtížnou situaci, v jaké se nacházel. Navíc neměl žádné stálé angažmá a fotbal hrál jen v pouličních soutěžích.

Wilfried Bony s přítelkyní Danielou Pospíšilovou během působení ve Spartě. Dnes vychovává dva syny s partnerkou z Pobřeží slonoviny v Anglii.
Wilfried Bony s přítelkyní Danielou Pospíšilovou během působení ve Spartě. Dnes vychovává dva syny s partnerkou z Pobřeží slonoviny v Anglii.

Zlom nepřinesl ani test ve slavném Liverpoolu. „Byl to pro mě moc rychlý fotbal, nebyl jsem připravený na podobnou úroveň,“ vysvětlil, proč v Anglii napoprvé neuspěl. Dva měsíce po návratu domů se však ozvala Sparta. „Věděl jsem, že tuhle šanci už nesmím promarnit,“ tušil tehdy.

A skutečně – na Letné se útočník s robustní figurou postupně vypracoval mezi největší opory. I dnes autor 22 gólů v české lize vzpomíná na roky strávené v Praze s vděčností. „Hodně mi ve Spartě pomohli. Ale byla tam velká zima. Také jsem nemluvil ani anglicky, ani česky. Někdy mě na hřišti poslali nalevo a já běžel doprava. Vypadal jsem jako šílenec,“ zasmál se.

KURIOZITY Premier League: Bony pobavil oslavným tanečkem
Video se připravuje ...

Ze Sparty pak přestoupil za 100 milionů korun do Arnhemu, kde se stal nejlepším střelcem nizozemské ligy. Pak přišla lukrativní nabídka. Loni v létě se stal nejdražším hráčem v historii Swansea. Přestože na začátku jeho angažmá nedostával pod trenérem Laudrupem tolik šancí, postupně se jeho postavení lepšilo a dnes už je v Premier League respektovanou postavou.

Spekuluje se také o jeho přestupu do některého ze špičkových týmů. Bony si však transfer nechce vynutit. „Jednou jsem něco takového zkusil v Arnhemu a přineslo to spoustu problémů. Jak můžete vidět, teď jsem absolutně spokojený ve Swansea.“

Kromě fotbalu se nejvíc věnuje svým synům, kteří začali v Anglii chodit do školy. Pokud jsou si nyní se svým otcem v něčem podobní, tak také nejsou nadšení z chladného počasí. Stejně jako Bony během působení v Praze. „Nejdřív byli nadšení, že máme doma klimatizaci. Druhý den vyšli na ulici a volali na mě, že je tu přírodní klimatizace všude na ulici,“ směje se Bony.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud