16. ledna 2016 • 04:40

Kam se ztratil? Hvězdný Cole si čistí kopačky ve třetí lize

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku své fotbalové kariéry byl Joe Cole označován za jeden z největších anglických talentů. S Chelsea získal tři mistrovské tituly. Jenže přišel pozvolný pád. Uvadající kariéru zkoušel šikovný technik zachránit v Liverpoolu, West Hamu či francouzském Lille. Nepovedlo se. Jeho dny v Premier League byly sečteny. Dnes čtyřiatřicetiletý záložník hraje za třetiligové Coventry, čistí si sám kopačky a raduje se z fotbalu. „V porovnání s Messim nestojí moje kariéra za nic, ale jinak byla skvělá,“ tvrdí.



Odchovanec West Hamu prožil nejlepší chvíle kariéry v Chelsea. S londýnským celkem získal tři mistrovské tituly a dvakrát ovládl FA Cup. Jeho potenciál se však postupně přestával naplňovat. Více než na hřišti se objevoval na seznamu zraněných hráčů.

Z Chelsea odešel jako volný hráč do Liverpoolu, následovalo hostování ve francouzském Lille, poté se jako volný hráč upsal mateřskému West Hamu a poslední štací pro něho byla Aston Villa, kde působil po konci smlouvy u „kladivářů“.

Ani v jednom z týmů se však naplno neprosadil. A tak mu nezbyla jiná možnost než slevit ze svých nároků a jít do nižší soutěže. Podmínky v třetiligovém Coventry se těm z Premier League nemohou rovnat. Cole si dokonce musí sám čistit kopačky. „Přivádí mě to zpátky do mého mládí. A také mě to nutí více se o sebe starat,“ vypráví účastník MS v JAR v roce 2010.

Pocit zklamání však nemá. Naopak, na svoji kariéru vzpomíná rád. „V porovnání s Messim nestojí za nic, ale když se podíváte na ostatní hráče mé generace, tak byla skvělá,“ myslí si.

Joe Cole trénuje na Spartě s liverpoolskými spoluhráči
Joe Cole trénuje na Spartě s liverpoolskými spoluhráči

Na začátku mu prý uškodilo, že už jako 17letý hrál proti dospělým hráčům a musel snášet tvrdé osobní souboje. „Měl jsem smůlu na zranění. Soupeři mě jako mladého neustále okopáváli. Podobně na tom ale byli i jiní – například Michael Owen, Jermain Jenas,“ nabízí Cole pro srovnání své vrstevníky.

„Myslím si, že v dnešní době se toho chce po mladých hráčích až příliš. Já sám, jsem zjistil, že se cítím lépe, když se oprostím od všelijakých věd,“ říká fotbalista, který prodělal několik vážných zranění. „Chci hrát fotbal, odpočinout si, zotavit se, mít pár dní volno…Zdá se, že to funguje. Neříkám, že to musí platit pro každého, ale důkazem je, že stále kopu do míče,“ dodává.

Jak moc velkou posilou pro Coventry Cole bude, se teprve uvidí. Aktuálně je tým na čtvrté příčce a bojuje o postup do druhé nejvyšší soutěže. Šéf klubu Tony Mowbray si však zvučné jméno v kádru pochvaluje. „Je tu především kvůli svému nadání. Týmu ale dodal pokoru a je názorný příklad hráče, který chce hrát fotbal a nic jiného ho nezajímá,“ říká o Coleovi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud