Tomáš Podvín
23. září 2016 • 10:23

Mourinho otevřeně: Proč nenávidí Wengera? Štve ho i kvůli Čechovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

José Mourinho a Arséne Wenger. Každý, kdo sleduje anglickou Premier League, ví, že se slavní trenéři vůbec nemusí. Urážky, nepodání ruky či dokonce strkanice, to všechno již fanoušci mohli vidět. Současný trenér Manchesteru United zašel teď ale ještě o kus dál. V nové knize líčí, že kouče Arsenalu skutečně nenávidí. Proč? Důvodů je hned několik.



José Mourinho přišel poprvé do Anglie v roce 2004 a s Wengerem si nesedl prakticky od prvního momentu. Portugalec vtrhl do Premier League velmi sebevědomý, což všude dával najevo. To se uhlazenému francouzskému gentlemanovi zrovna nezdálo.

A tak začaly jejich hádky, obvykle na dálku přes noviny. Mourinho si často Wengera dobíral za jeho aktuální neúspěchy. „Je mistrem v selhání,“ řekl jednou. „Osm let nevyhrál trofej. Kdyby se to stalo mně, opustím Londýn a nikdy se nevrátím.“

Trenér Arsenalu většinou nedokázal být tak štiplavý, i on ale dal najevo, že Mourinha zrovna nemusí. Hlavně po jeho návratu do Chelsea v roce 2013. Jednou ho schválně obešel, aby mu nemusel podat ruku, jindy ho během zápasu strčil.

Případ Mata

Opravdu hodně naštvaný byl Mourinho kvůli Wengerovým komentářům ohledně chystaného prodeje záložníka Juana Maty z Chelsea do Manchesteru United. „Jsem překvapený, protože Chelsea prodává skvělého hráče do týmu rivala,“ ozval se Wenger.

Ještě více ale francouzského kouče štval fakt, že Mata po přestupu nemohl už Chelsea ohrozit, jelikož londýnský klub již s United v sezoně dvakrát hrál. Psal se totiž konec ledna. „To opět otevírá diskuzi o tom, zda je tenhle termín přestupů v pořádku,“ nechal se slyšet Wenger.

To byla pro Mourinha červená na býka. „Když Wenger kritizuje Chelsea a Manchester United ohledně Matova přestupu... Jednoho dne si ho najdu mimo fotbal a rozbiju mu hubu,“ řekl Portugalec autorovi nové knihy o něm Robu Beasleymu.

Případ Čech

Také český brankář má v nenávisti Mourinha a Wengera svou roli. Není tajemstvím, že tehdejší kouč Chelsea ho totiž do Arsenalu nechtěl pustit. Nakonec musel zasáhnout majitel klubu Roman Abramovič a odchod legendy schválit.

„Wenger si myslel, že to je o penězích, ale tak to vůbec nebylo! Peníze mi byly naprosto ukradené. Chtěl jsem ho podělat,“ přiznal Mourinho. Proto vymyslel plán.

Mourinho se rozhodl, že za Čecha bude chtít náhradu. I kdyby se to nepovedlo realizovat, sliboval si od toho, že aspoň udělá v týmu Arsenalu rozruch. „Řekl jsem mu: Chceš Čecha? Ok, já chci Walcotta nebo Oxlade-Chamberlaina. Chceš top brankáře? Dáš mi top mladého hráče,“ líčil zkušený kouč.

Wenger nedělá nic

Mourinho v nové knize popisuje nejen své antipatie k Wengerovi, ale zároveň si do něj opět rýpl. „Když podepsal novou smlouvu v Arsenalu na pět let, jeden z jeho svěřenců mi poslal sms, kde psal, že se během týdne hráči sami připravují. Wenger nic nedělá,“ tvrdil Mourinho.

„Byl jsem hodně překvapený, ale napsal mi, že to je na 100% pravda,“ dodal Portugalec.

V listopadu, kdy se utká Manchester United s Arsenalem, se tak evidentně máme na co těšit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud