David Pávek
31. května 2017 • 20:00

Nová hvězda Arsenalu? Na cestě je střelec z "belgické Barcelony"

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Emirates Stadium, kde ještě další dva roky bude vládnout Arséne Wenger, už pomalu chystají místo pro levého beka Schalke Seada Kolasinace, brzy ho měla doplnit i další posila. Tou je Henry Onyekuru, 19letý talent z belgického klubu Eupen. „Kdo? A odkud že?“ říkáte si zřejmě. Vězte ale, že mladík, který přijde za „pouhých“ 6,8 milionu liber (205,6 milionu korun), je jedním z nejžádanějších talentů hrajících v Evropě, a že v hotového hráče jej formovali ti, kteří se dříve starali i o Messiho.



Onyekuru je kanonýr a právě za "kanonýry" chce nejvíc hrát. Mladík, kterému jen kvůli menšímu počtu branek vstřelených na hřištích soupeřů unikla trofej pro nejlepšího střelce belgické Jupiler League, odmalička fandí Arsenalu. Dokonce se rozhodl, že na jmenovce na dresu chce mít napsáno své křestní jméno Henry aby napodobil svůj největší idol, Thierryho Henryho. Teď zřejmě oblékne i stejný dres.

Přitom to není dávno, co Onyekuru válel v akademii v nigerijské metropoli Lagos. Pak ale přišel do hry katarský gigant jménem Aspire. Tahle společnost, kterou zastupuje i barcelonská legenda Xavi, hledá talenty po celém světě, a na zkoušce v Senegalu si vyhlédla právě Henryho.

Tím, kdo jej vybral, byl Josep Colomer. Možná vám to jméno nic neřekne, zarytí fanoušci Barcelony ale vědí, že byl ředitelem slavné akademie La Masia. Pod jeho dohledem rozvíjel svůj jedinečný talent i Lionel Messi .

Onyekuru se v roce 2012 stěhoval do Eupenu. Maličký klub z německy mluvící části Belgie byl pro katarskou firmu ideálním místem v kvalitní lize, kde se její talenti mohou rozvíjet. Tak si v něm postavila svoji "belgickou Barcelonu," za kterou válí třeba bývalý útočník katalánců Jeffren Suarez a trénuje ji další bývalý pracovník z La Masie, kouč s úsměvným jménem Jordi Condom.

Jako největší talent z těch, které si Aspire v Belgii pěstuje, se jeví právě Henry Onyekuru. Svižný útočník, který stylem hry připomíná svůj idol Thierryho Henryho, ale není bezproblémový. Když Eupen v lednu zablokoval jeho přestup do Celtiku Glasgow, nigerijský hroťák začal stávkovat, za což se dočkal přeřazení do B týmu.

Vztahy se ale rychle urovnaly a Onyekuru zase začal sázet góly, spolu s Lukaszem Theodorczykem z Anderlechtu byl nejlepším střelcem ligy. Arsenal je jedním z předlouhé řady týmů, který se o jeho služby uchází, Henryho láska k londýnskému klubu mu ale hodně hraje do karet. Přestup ovšem pořád může zmařit třetí strana. Onyekuru totiž v Londýně nemusí dostat pracovní povolení, jako se to stalo Yayovi Tourému, který se chtěl do Arsenalu přesunout v roce 2003.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud