7. září 2017 • 04:56

Komentátor končí po 50 letech! Proslul i zmatenou hláškou o Češích

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako kdyby končil Jaromír Bosák s komentováním fotbalu. A ještě to znásobte. Přesně takový ohlas vyvolalo nyní v Anglii oznámení o tom, že svoji kariéru uzavře John Motson. "Na obrazovce se rozloučí na konci této sezony 50 let poté, co pro nás začal pracovat," uvedla britská veřejnoprávní televize BBC. Motson je skutečná legenda: má za sebou deset mistrovství světa, deset evropských šampionátů, 200 zápasů anglické reprezentace, ve výčtu jeho nezapomenutelných hlášek figurují překvapivě i výroky vztahující se k českému fotbalu.



Vzpomínáte na překvapivé vítězství Heresfordu nad Newcastlem v opakovaném utkání 3. kola Anglického poháru v roce 1972? Asi ne, v Česku je to neznámý zápas. Způsob, jakým popsal krásnou trefu z dálky Ronnieho Radforda z Heresfordu ho dostala do povědomí fanoušků, z nějž už nezmizel. „Zase Radford! To je gól! To je gól! Dal ho Radford!“ hlásil Motson do mikrofonu.

Pro BBC začal pracovat v roce 1968 nejdřív pro rozhlas, pak se rychle přeorientoval na televizi, v níž mu patřilo čelní postavení především během 80. a 90. let. Jeho hlas byl spojený s vrcholnými akcemi i populárním pořadem Match Of The Day (Zápas dne), pro nějž stále komentuje sestřihy z Premier League. Jeho značkou se stal i kabát s límcem z ovčí vlny.

Ve výčtu jeho nejslavnějších hlášek nechybí ani výroky vztahující se k Česku. Třeba list Daily Mail hned na začátku článku o Motsonově loučení připomněl, co řekl při jednom z českých zápasů na EURO 1996. Nutno poznamenat, že v Anglii se příliš nezabývají tím, že při přenosu pomotal historické údaje. „Sametová revoluce neovlivnila skutečnost, že většina českých hráčů pochází ze starého Československa,“ spojil listopadové události z roku 1989 s rozdělením federace.

Jeho pozornost upoutal později také český kanonýr Jan Koller , když se v záběru objevil s nizozemským obráncem Jaapem Stamem. „Koller a Stam mají společný účes. Ale samozřejmě nemají žádné vlasy,“ zmínil dva vytáhlé holohlavé hráče. A byla z toho hláška v Motsonově TOP 10 podle deníku The Sun.

Zajímavé je, že nikdy nekomentoval zápas Ligy mistrů, protože milionářská soutěž se vysílá na Ostrovech na komerčních kanálech. „Třeba finále Manchesteru United s Bayernem Mnichov z roku 1999 bych rád dal,“ připomněl jeden z nejslavnějších obratů v dějinách fotbalu, při němž United skórovali dvakrát v nastavení druhé půle. „Jinak jsem měl ale štěstí, že jsem byl u mnoha památných momentů,“ uvedl Motson.

Jeden ve výčtu chybí. Vítězství Anglie na velkém turnaji. „To je pro mě jedno z největších zklamání. Už ztrácím víru, že se to povede, ale byla by to dobrá ironie, kdyby to vyšlo hned na příštím turnaji po mém odchodu do důchodu,“ zasmál se.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud