Jan Haitl
30. října 2017 • 19:00

Everton padl s novým trenérem. I on je z formy, rýpl si Barton

Autor: Jan Haitl, pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mizérie pokračuje. Trenérovi Davidu Unsworthovi pořádně zhořkla ligová premiéra v roli kouče Evertonu, když jeho tým padl na hřišti Leicesteru 0:2. Liverpoolský tým se po desátém kole krčí na 17. místě tabulky a na výhru čeká již šest utkání. Na místo boje o pohárové příčky z minulé sezony tak klub musí volit skromnější cíl. Co nejrychlejší únik ze sestupového pásma.

 



Série špatných výsledků stála na začátku minulého týdne místo manažera Ronalda Koemana, který "Toffees" vedl od června loňského roku. Vaz mu zlomila prohra s Arsenalem 2:5, po které jej vedení klubu odvolalo. Jako dočasný trenér byl představen David Unsworth, který dostal za úkol tým zvednout.

„Mé pokračování se bude odvíjet podle dosažených výsledků. Everton chci trénovat, vůbec se tím netajím,“ hlásil Unsworth po uvedení do funkce. Jenže ve svém prvním utkání prohrál v ligovém poháru na hřišti Chelsea 1:2 a v sobotu podlehl v lize Leicesteru 0:2. Za "Lišky", které hrály poprvé pod manažerem Claude Puelem, se trefili Jamie Vardy a Demarai Gray.

Everton se tak dál trápí v sestupovém pásmu. Pod ním se nachází už jen Bournemouth a letos tragický Crystal Palace. Očekává nový kouč těžké bitvy o přežití v Premier League? „Musíme být upřímní. Jsme tam, kde jsme, takže odpověď zní ano,“ přiznal Unsworth. „Zároveň však nejsme v situaci, kterou by nevyřešilo pár sérií výher, jež by všechny uklidnily,“ prohlásil.

SESTŘIH Premier League: Leicester - Everton 2:0. Domácí rozhodli v prvním poločase
Video se připravuje ...

Šanci na nápravu špatných výsledků přitom Unsworth dostane už ve čtvrtek. Everton vyrazí do Lyonu k utkání Evropské ligy, ve které se s jediným bodem nachází na dně tabulky. Situace pro něj však stále není beznadějná, na francouzský celek ztrácí čtyři body a s případným triumfem ve vzájemném utkání by získal reálnou šanci k boji o postup.

V neděli pak čeká Unswortha premiéra na domácím stadionu v Goodison Parku, kam zamíří Watford. O tom, zda se angažmá Unswortha změní na stálé, tak může napovědět už tento týden.

Trenér? Spíš tělocvikář

Unsworth ani jako ikona Evertonu nemá své místo jisté. Hned po prvním zápase v roli trenéra navíc schytal potupnou kritiku. Na paškál si ho vzal bývalý záložník Joey Barton, který potvrdil, že s mikrofonem v ruce je stejně ostrý, jako býval na hřišti.

"Ať bude novým trenérem kdokoli, nemůže to být Unsworth. Pod ním Everton poprvé v historii spadne z první ligy," začal bývalý záložník Newcastlu či QPR na Twitteru. "Proti Leicesteru vystřídal Kevina Mirallase, Aarona Lennona a Waynea Rooneyho jen proto, aby dokázal, že se nebojí dělat velká rozhodnutí. Ale bylo to od něj jen sobecké," dodal.

Barton si pak ještě přisadil, když zkritizoval fyzickou kondici 44letého kouče. "Sledoval jsem ho, už když hrál za Everton, byl to ten nejméně pohyblivý levý bek, jakého jsem kdy viděl. Není to žádný trenér, ani tak nevypadá," rýpl si 35letý bývalý záložník. "Viděl jsem ho, jak se kolíbá k autobusu. Jak může přímět hráče, aby se vydali ze všech sil, když je sám úplně z formy? Je to jen glorifikovaný tělocvikář, který by neměl trénovat dospělý tým. Však se na něj podívejte, když stojí u čáry, vypadá spíš jako podavač míčů," nešetřil Unswortha Barton.

Terč posměšků si z toho nic nedělal. "Ať Joey Barton říká co chce, mně je to jedno," odbyl Unsworth otázku na rivalovy poznámky. Nejlepší "pomstou" by pro něj jistě bylo udržet si trenérský post a zachránit Everton v lize, Everton ale podle zdrojů britských médií už jedná s Burnley kvůli případné akvizici jejich kouče Seana Dychea. Ve hře je i bývalý reprezentační kouč Sam Allardyce, který si od trenérské profese dává pauzu.

Góly

Domácí: 18. Vardy, 29. Gray

Hosté:

Sestavy

Domácí: Schmeichel – Simpson, Morgan (C), Maguire, Fuchs – Mahrez (75. Okazaki), Ndidi, Iborra, Chilwell (83. Albrighton) – Gray – Vardy (90. Iheanacho).

Hosté: Pickford – Kenny, Jagielka (C), A. Williams, Baines – Mirallas (46. Niasse), Davies, Gueye, Lennon (46. Baningime) – Rooney (74. G. Sigurdsson) – Calvert-Lewin.

Náhradníci

Domácí: Albrighton, Dragović, Hamer, Iheanacho, King, Okazaki, Slimani

Hosté: Robles, Sigurdsson, Schneiderlin, Niasse, Lookman, Holgate, Baningime

Karty

Hosté: Davies, Gueye

Rozhodčí

Marriner – Beck, Massey-Ellisová

Stadion

King Power Stadium, Leicester

Návštěva

31 891 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud