2. února 2018 • 12:38

West Ham řeší diskriminaci Afričanů. Lžou lidem, říká bývalý hráč

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve West Hamu to vře. Londýnský klub řeší problém s jedním ze svých čelních představitelů. Zkušený funkcionář Tony Henry, který je v klubu mužem číslo jedna na přestupy, totiž prohlásil, že už další nechce africké hráče, protože dělají jen chaos. Kladiváři jej okamžitě suspendovali, proti jeho osobě se navíc zdvihla pořádná vlna nevole. A ozval se i bývalý útočník West Hamu.



Šedesátiletý Henry, bývalý záložník Manchesteru City či Boltonu, se skautingu věnuje dlouhá léta, ředitelem pro přestupy ve West Hamu je od roku 2014. Teď si zkušený náborář pořádně zavařil. Může za to rozhovor pro Daily Mail.

"Už se nezaměřujeme na africké hráče. Měli jsme problém třeba s Diafrou Sakhem. Když hráči jako on nejsou s týmem, dělají jen chaos," prohlásil Henry. "Není to nic proti Afričanům jako rase. Koneckonců, někteří z TOP světových hráčů jsou Afričani. Ale někdy prostě dělají problémy, když nehrají, jako to dělal Diafra," dodal šedesátiletý funkcionář.

Těsně po vydání článků ještě přitopil pod kotlem e-mail, který unikl na veřejnost. Henry v něm agentovi, který zastupuje blíže nespecifikovaného hráče z Kamerunu, jasně říká: "Už žádné Afričany nechceme."

West Ham Henryho po nařčení z rasové diskriminace okamžitě suspendoval a detaily celé kauzy důkladně prošetřuje. Zatímco přestupový šéf klubu čeká na oficiální verdikt, hráči West Hamu se začínají ozývat.

"Jsem Afričan a jsem na to hrdý," napsal si k příspěvku na Instagram středopolař Cheikhou Kouyaté, který reprezentuje Senegal. Na fotku reagovali povzbudivými komentáři spoluhráči z West Hamu Pedro Obiang a Artur Masuaku. Ti sice v mládí reprezentovali své rodné země, Španělsko a Francii, díky svým africkým rodičům ale mohou nastoupit za Demokratickou republiku Kongo a Rovníkovou Guineu.

A ozvala se i pomyslná potrefená husa, kterou Henry zmiňoval nejvíce - senegalský útočník Diafra Sakho, kterého londýnský klub na konci ledna prodal do francouzského Rennes. 28letý forvard se do West Hamu opřel na Snapchatu, když odpovídal jednomu z fanoušků.

"Oni jen lžou lidem. Předstírají, že jsem špatný, protože mám nějaký charakter. Teď každý pochopí, proč jsem ten klub opustil," napsal Sakho. "Nechtějí hráče tmavé pleti. Jednoho po druhém nás prodají. Hodně štěstí všem fanouškům West Hamu. Věřím ve spravedlnost," dodal.

Kromě Kouyatého, Masuakua a Obianga působí ve West Hamu i další hráči afrického původu. Mladík Edimilson Fernandes, který reprezentuje Švýcarsko, je původem z Kapverd, italský reprezentant Angelo Ogbonna je potomkem nigerijských rodičů, portugalský středopolař Joao Mario mohl reprezentovat i Angolu.

West Ham kvůli diskriminaci hráčů tmavé pleti vyšetřuje i dalšího funkcionáře, jehož identita zatím není veřejnosti známá. Jen co se tedy klub vytáhl ze sestupových vod do středu tabulky, už musí řešit další problémy mimo hřiště. Na Olympijském stadionu v Londýně prostě není nikdy klid.

SESTŘIH Premier League: West Ham - Crystal Palace 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud