30. května 2018 • 17:30

Navštivte Rwandu! Nová reklama na dresech Arsenalu způsobila poprask

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

O Arsenalu se už zase mluví. Tentokrát nikoliv kvůli konci éry trenéra Arséna Wengera. Rozruch způsobila nová reklama na dresech anglického klubu. Nápis na levém rukávu má následující tři sezony lákat turisty k návštěvě Rwandy. Kde je problém? Středoafrická země, která se stále potýká s následky krvavé občanské války z 90. let, je totiž příjemcem hospodářské pomoci od evropských zemí. Kritici se domnívají, že by rwandská vláda měla peníze vynaložit jiným způsobem.



Víc jak třetina populace ve Rwandě žije v chudobě a přes oživení patří mezi hospodářsky nejméně rozvinuté země na světě. Uzavírání kontraktu s jedním z nejznámějších fotbalových klubů, jehož hodnota má být podle informací médií 30 milionů liber (885 milionů korun), vypadá jako přehnaný přepych. Přesně tak to vidí kritici takového postupu z Velké Británie a Nizozemska.

Obě země totiž Rwandu finančně významně podporují – třeba Velká Británie poslala na rwandské účty za uplynulý rok 64 milionů liber (1,8 miliardy korun), a tak se nabízí otázka, zda by nebylo vhodnější investovat prostředky do škol, na výstavbu silnic či nemocnic.

Zástupkyně rwandské vlády Clare Akamanziová oponuje. „Naším cílem není zůstat chudou zemí,“ vysvětlila s tím, že peníze na dohodu s Arsenalem putují ze současných příjmů z turismu. Ve Rwandě by je i s přispěním na dresu, který bude nosit i brankář Petr Čech , chtěli do roku 2024 zdvojnásobit.

Ještě ostřejší byl rwandský ministr zahraničí Olivier Nduhungirehe. „Tohle není vaše záležitost,“ reagoval na kritický článek nizozemského deníku De Telegraaf.

Z toho je znát, jak roste sebevědomí země, která nepatří v Africe mezi největší turistická lákadla. Zatímco před 15 lety byla Rwanda závislá na zahraniční pomoci z 80 procent, nyní se podíl zahraniční podpory tvoří 13 procent tamního rozpočtu.

Ve Rwandě se navíc rozhodnutí uzavřít smlouvu s Arsenalem nesetkalo s žádnou kritikou. Šestý tým posledního ročníku Premier League tam má tradičně hodně příznivců. Mezi nimi i toho nejvlivnějšího – prezidenta Paula Kagameho.

Ten je hlavou státu už od roku 2000 a u mezinárodního společenství si získal uznání za rychlé a poklidné hospodářské oživení státu. Kritici mu ovšem připisují porušování lidských práv, omezování nezávislých médií a potlačování politické opozice. Jeho postavení je však neotřesitelné, v posledních volbách získal 98,8% hlasů.

Náklonnost k Arsenalu Kagame nikdy neskrýval, na jaře dokonce na Twitteru komentoval jeho vyřazení v Evropské lize. Nyní bude mít možnost užít si jeho zápasy ještě intenzivněji. Součástí dohody je i pronájem jedné z VIP lóží na stadionu Emirates.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud