16. srpna 2018 • 04:40

Unikát v Anglii! Většina klubů v lize by vydělala i s prázdnými stadiony

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle jsou počty, které jsou vzdálené české realitě. 11 z 20 účastníků anglické Premier League v sezoně 2016/17 by mohlo hrát zápasy bez účasti diváků a stejně by zůstali v zisku, uvádí studie BBC. Důvod takového stavu? Rostoucí příjmy z televizních práv. Jen v tomto zkoumaném období přinesly do nejvyšší soutěže 8,3 miliardy liber (239 miliard korun). 



Podle odborníka na ekonomiku sportovních klubů Roba Wilsona je trend, kdy jsou příjmy z vysílacích práv zásadní položkou rozpočtů, klíčové od roku 2012, kdy překročily v Premier League hranici tří miliard liber.

„Najednou bylo cítit, že se všichni začali soustředit na peníze od televizí víc než na příjmy ze vstupenek. Když dostanete 120 milionů liber za to, že hrajete doma zápasy, můžete je tak klidně hrát před prázdným stadionem, pokud budete chtít,“ tvrdí Rob Wilson z sheffieldské univerzity.

Týmy z Premier League, které by byly v sezoně 2016/17 v zisku i bez prodeje vstupenek (částky v milionech liber)
Leicester (76,03), West Bromwich (33,03), Burnley (21,46), Hull (19,68), Southampton (19,10), Everton (16,60), West Ham (14,87), Tottenham (12,55), Bournemouth (9,46), Swansea (5,89)

Takže se nabízí otázka: Jsou diváci vůbec potřeba? Předseda Federace fotbalových fanoušků Malcolm Clarke je o tom přesvědčený. „Říkám, že jsou vůbec nejdůležitějším prvkem,“ nepochybuje. „Hráči a trenéři přicházejí a odcházejí, ale fanoušci jsou důvod, proč je tento produkt pro televizi tak atraktivní. Atmosféra, plné tribuny, fanoušci z obou táborů na jednom místě.“

Uznává, že se poměry změnily, ale přestože nejsou příjmy ze vstupenek zásadní položkou, je důležité o přízeň diváků na tribunách pečovat. A to třeba pro případ, pokud byste z elitní soutěže sestoupili. Zatímco v roce 2017 činil průměrný obrat jednoho klubu v Premier League 157 milionů liber, v druhé lize šlo o téměř šestkrát nižší částku (24 milionů liber), pak rázem nabývají příjmy od loajálních fanoušků na důležitosti.

A podobně to vypadá i mezi úplnou špičkou. Pět ekonomicky nejsilnějších klubů (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool a Chelsea) jsou v jiném postavení. Bez příjmů ze vstupného by na zisk nedosáhly i kvůli tomu, že tyto zdroje využívají pro nákladné investice do drahých posil.

Řada z nich sáhla k rozšiřování kapacit stadionů s tím, že nová místa jsou z velké části vyhrazena pro nové partnery a fanoušky, kteří jsou ochotni si zaplatit za lepší servis včetně občerstvení v rámci tzv. hospitality tickets.

„Zatímco u televizních práv se už nedá očekávat dramatický pohyb, v tomto případě je ještě potenciál pro růst,“ upozornil Kieran Maguire, odborník na fotbalové finance z univerzity v Liverpoolu.

Podtrženo, sečteno… Hrát bez diváků? To bude dál představa, která zůstane jen na papíře.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud