9. prosince 2018 • 19:59

Sterling terčem rasistických útoků. Z podílu obvinil i bulvár

Autor: tko
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglický křídelník Manchesteru City Raheem Sterling se během sobotního zápasu 16. kola Premier League na hřišti Chelsea, který skončil porážkou úřadujících šampionů 0:2, údajně stal terčem rasistických útoků ze strany domácích příznivců. Sám fotbalista zareagoval tvrzením, že k rasismu přispívají i některá bulvární média. Jako důkaz uvedl rozdílné vyznění titulků v deníku Daily Mail o svých mladších spoluhráčích odlišné barvy pleti, kteří se rozhodli svým matkám koupit drahý dům.



Jen týden po incidentu v severolondýnském derby Arsenalu proti Tottenhamu (4:2), kdy po gabonském útočníkovi v dresu Kanonýrů fanoušek hostujícího týmu hodil šlupku od banánu, musí anglická Fotbalová asociace (FA) řešit další problém. Ve šlágru 16. kola mezi čtvrtou Chelsea a vedoucím Manchesterem City se totiž pravděpodobně stal terčem rasismu anglický reprezentant tmavé pleti Raheem Sterling. Situaci už prověřuje i policie.

Vše se odehrálo během prvního poločasu zmíněného zápasu. Jako důkaz na internetu koluje video, kde na Sterlinga, který si za postranní čáru došel pro míč, aby mohl vhazovat, pokřikuje skupinka domácích fanoušků. Přesný obsah nadávek však není patrný. Viníkům hrozí trest celoživotního zákazu vstupu na stadion.

Sám Sterling, který v sobotu oslavil své čtyřiadvacáté narozeniny, se k momentu vyjádřil na svém instgramovém účtu: "Musel jsem se smát, protože jsem od nich [fanoušků] nečekal nic lepšího." Ve svém příspěvku se zároveň ostře pustil do novinářů vlivného britského bulvárního deníku Daily Mail.

"Například máte dva mladé hráče startující svou kariéru, kteří hrají za stejný tým. Oba vykonají správnou věc, když koupí dům pro své matky, které jim věnovaly spoustu času a pomohly jim dostat se tam, kde jsou. Ale podívejte se, jak média informují o černém a pak bílém klukovi," naznačil rozdíl na příkladu dvou titulků.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Good morning I just want to say , I am not normally the person to talk a lot but when I think I need my point to heard I will speak up. Regarding what was said at the Chelsea game as you can see by my reaction I just had to laugh because I don’t expect no better. For example you have two young players starting out there careers both play for the same team, both have done the right thing. Which is buy a new house for there mothers who have put in a lot of time and love into helping them get where they are, but look how the news papers get there message across for the young black player and then for the young white payer. I think this in unacceptable both innocent have not done a thing wrong but just by the way it has been worded. This young black kid is looked at in a bad light. Which helps fuel racism an aggressive behaviour, so for all the news papers that don’t understand why people are racist in this day and age all i have to say is have a second thought about fair publicity an give all players an equal chance.

Příspěvek sdílený Raheem Sterling x 😇 (@sterling7),Pro 9, 2018 v 1:54 PST

 

První z nich se týká lednového článku o anglickém obránci Tosinu Adarabioyovi, v současnosti ze City hostujícím ve West Bromwichi. Daily Mail tehdy v titulku napsal: "Mladý fotbalista Manchesteru City, 20, vydělávající 25 000 tisíc liber týdně, vyhodil 2,25 milionů liber za obří dům, ačkoli dosud nenastoupil k žádnému zápasu v Premier League." Naopak letos v říjnu stejný list napsal o jeho spoluhráči, osmnáctiletém záložníkovi Philu Fodenovi: "Hvězdička Manchesteru City Phil Foden kupuje dům za 2 miliony liber pro svou matku."

Rozdíl ve vyznění je patrný na první pohled. "Tenhle mladý černý kluk je vykreslen ve špatném světle, což pomáhá živit rasismus a agresivní chování. Takže bych rád všem těm novinám, které nemohou pochopit, jak mohou být v dnešní době lidé rasisty, řekl jediné: pořádně přemýšlejte, jak o věcích informujete, a dejte všem hráčům stejnou šanci," dodal Sterling.

Sám hráč má s předsudky a nálepkováním ze strany britského bulváru bohaté zkušenosti. Nejvýraznější kritika se na Sterlinga snesla před letošním Mistrovstvím světa za to, že si na nohu nechal vytetovat útočnou pušku. On se bránil tím, že se jedná o poctu zastřelenému otci. Ovšem mnohdy je negativita Sterlingova mediálního obrazu skutečně zarážející. Deník The Sun fotbalistu v minulosti například bezdůvodně nazval "fotbalovým idiotem", Daily Mail ho kritizoval za to, že navzdory mzdě 200 tisíc liber týdně letěl nízkonákladovými aerolinkami, Daily Star mu zase vyčinil za špinavý Mercedes.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud