12. září 2020 • 04:30

Šílenec Bielsa jde uhranout Premier League. Mistr analýz, kde má limity?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může jít o velké oživení Premier League, jejíž nová sezona startuje už v sobotu. Mezi nejlepší anglické týmy nově patří Leeds vedený charizmatickým koučem Marcelem Bielsou. Pětašedesátiletý argentinský trenér své mužstvo v Championship naučil hrát atraktivní útočný fotbal a je otázkou, jak si teď povede mezi elitou. Začíná hned hodně zostra – duelem na hřišti mistrovského Liverpoolu. Čím je Bielsa výjimečný?



Používá neotřelé způsoby. Hráče dokáže přimět, aby se naprosto oddali jeho myšlenkám a vizím. Bielsu si v Leedsu, městě na řece Aire, zamilovali. Aby taky ne, když v minulé sezoně s třiadevadesáti body jasně ovládl druhou ligu. A po šestnácti letech vrátil tradiční klub mezi anglickou smetánku.

Tenhle chlapík za sebou už má pestrou kariéru. Vedl mimo jiné Espanyol Barcelona, Marseille, Lazio nebo i argentinskou a chilskou reprezentaci. Až teď v Leedsu se však o jeho stylu práce mluví stále častěji. Vždyť před pár týdny se dokonce spekulovalo o tom, že Lionel Messi by svého krajana rád měl v Barceloně.

Ten v té době totiž neměl s Leedsem podepsanou novou smlouvu. Během pátku však těsně před startem sezony definitivně stvrdil, že na severu Anglie stráví ještě minimálně další rok.

Bielsa celý svůj život strávil detailními studiemi soupeřů a taktických plánů, neustále přemýšlí, jak se posunout dopředu. Ví, že vítězství mohou přinést i ty největší maličkosti. Proto třeba v roce 2004, kdy Argentinu dovedl k triumfu na olympiádě v Aténách, šel na stadion už den před finále. Duel s Paraguayí totiž začínal v deset ráno a on chtěl znát přesnou polohu slunce, aby věděl, jestli nějak může ovlivnit jeho hráče.

Ani Liverpool, ani Real. Redaktoři Sportu tipují mistry Premier League a La Ligy
Video se připravuje ...

Fotbalem je doslova posedlý. Ne nadarmo se pro něj vžila přezdívka El Loco (Šílenec). Jednou během rozhovoru dostal otázku na své vánoční plány, v té době byl zrovna bez angažmá. Odpověděl, že denně hodlá dvě hodiny cvičit a dalších čtrnáct sledovat fotbalová videa. S nejrůznější datovými analýzami a technickými možnostmi obecně rád pracuje.

Tyto (a mnohé další) historky z jeho života teď vyšly v nové autobiografii s názvem Kvalita šílenství: Život Marcela Bielsy.

„On je manažer, kterého opravdu nechcete naštvat, když vám řekne, co máte udělat,“ líčí Kalvin Phillips, záložník Leedsu, kterého dobré výkony vystřelily až k úterní premiéře v anglické reprezentaci. Právě pod Bielsou se jeho potenciál naplno rozvinul, původně útočník se stal zodpovědně bránícím středopolařem.

Marcelo Bielsa je proslulý svým náročným stylem i pečlivou videoanalýzou
Marcelo Bielsa je proslulý svým náročným stylem i pečlivou videoanalýzou

Fotbalisté kouče respektují, protože ví, že jeho plány fungují. Mužstvo neustále řídí, učí své svěřence nad hrou víc (a lépe) přemýšlet.

Bielsu dobře zná i Mauricio Pochettino, někdejší úspěšný trenér Tottenhamu. Jeho krajan jej ještě jako hráče vedl v Espanyolu. „Tehdy mě probudil z období letargie. Byl jsem ztracený ve své komfortní zóně a ani jsem o tom nevěděl,“ vzpomíná Pochettino, který se od Bielsy výrazně inspiroval i ve své manažerské kariéře.

Bude teď velmi zajímavé sledovat, jestli Leeds obstojí i v nabité konkurenci Premier League. Zafunguje „totální“ fotbal taky proti Chelsea, Liverpoolu nebo Manchesteru City? Kádr v létě rozšířili třeba útočník Rodrigo z Valencie nebo obránce Robin Koch z Freiburgu. A celé město věří, že nováčkovská euforie přinese minimálně záchranu.

Je čitelný a nezvládá finiš, zní od kritiků

Abychom ale jen nechválili... Jestli je Bielsa za něco kritizovaný, jsou to závěry sezon. Hráči jako by kvůli náročnému stylu už nedokázali zařadit vyšší rychlost, která je ve finiši ročníku potřeba. Možná i proto dvacet let čeká na ligovou trofej.

„V posledních měsících už jsme nemohli. Naše nohy jednoduše řekly stop. Často jsme hráli ve stejné sestavě. Upřímně – fyzicky jsme byli na dně,“ popisoval v roce 2012 Ander Herrera, když Bilbao pod Bielsou nezvládlo finále Evropské ligy ani Španělského poháru.

A někdo zase zmiňuje, že jednotný herní styl někdy může být až příliš čitelný. „Neměl žádné další alternativy, žádné odlišné nápady. Každý pak věděl, co uděláme,“ tvrdí nejmenovaný zdroj o MS 2002, kde Argentina vůbec nepostoupila ze skupiny.

Až první zápasy napoví, jak si nováček Premier League povede. Jisté každopádně je, že nudit Leeds určitě nebude. A na závěr nechme promluvit Bielsu, hlavního strůjce vzestupu známé značky. „Přesvědčení je základním prvkem trenérské profese. Pokud nejste přesvědčený sám, pak nepřesvědčíte ani nikoho dalšího.“

Ukáže Anglii, čím je výjimečný?

Leeds United Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 4. M. Salah, 20. V. van Dijk, 33. M. Salah, 88. M. Salah

Hosté: 12. Harrison, 30. Bamford, 66. Klich

Sestavy

Domácí: Alisson – Alexander-Arnold (89. Matip), Joe Gomez, V. van Dijk, Robertson – Wijnaldum, J. Henderson (C) (66. Jones), Keïta (59. Fabinho) – M. Salah, Firmino, Mané.

Hosté: Meslier – Ayling (C), Koch, Struijk, Dallas – Phillips – Costa, P. Hernández (62. Roberts), Klich (81. Shackleton), Harrison – Bamford (62. Rodrigo).

Náhradníci

Domácí: Adrián, Fabinho, Jones, Minamino, Milner, Matip, Origi

Hosté: Casilla, Alioski, Poveda, Roberts, Rodrigo, Shackleton, Casey

Karty

Domácí: Firmino

Rozhodčí

Oliver – Burt, Bennett

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud