13. srpna 2022 • 13:37

Srbský medvěd Mitrovič. Yo-Yo Man rozplakal Ronalda a zboural Van Dijka

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Něčí kariéra možná připomíná pravítko k rýsování rovnoběžek, ale život se běžně neodvíjí podle jasných a přímých linií. „Ten můj rotuje,“ zasmál se balkánský medvěd Aleksandar Mitrovič. „Nahoru, dolů, nahoru, dolů.“ Srbský rekordman, který rozplakal Ronalda, uvedl do provozu továrnu na šokující zážitky. V první partii nového ročníku rozstřílel dvěma zásahy zeď jménem Van Dijk. Další na řadě? Dias - portugalský útes, na kterém ztroskotávají útočné nájezdy soupeřů Citizens.



Novak Djokovič vyhrál Wimbledon sedmkrát – od roku 2018 čtyřikrát za sebou. Není to jediný Srb, jemuž v Anglii věnují udivené pohledy. Aleksandar Mitrovič, Djokovičův kamarád a 27letý rekordman srbské reprezentace (46 branek), si namočil gólové pero v nesmazatelném inkoustu a zaregistroval se do dějin Championship.

V minulé sezoně skóroval 43krát, což bylo nevídané stejně jako kočičí spřežení za polárním kruhem nebo pravdomluvný Boris Johnson za dveřmi Downing Street 10. V podmínkách druhé anglické ligy jde o veledílo, jaké nikdo jen tak nepřekoná (dosavadní maximum držel brentfordský Ivan Toney s 32 zásahy).

Fulham díky Mitrovičovi slavil postup do Premier League a experti měli zamotanou hlavu. „Kruci, co s tím Srbem? Jednou se chová jako někdo, kdo byl superarbitrován pro blbost, pak mu udělují vyznamenání a staví pomník. Těžký případ…“

Vyrostl jako generační talent v bělehradském Partizanu – v osmnácti se pyšnil 20 trefami a ligovým titulem. Koupil ho Anderlecht (5 milionů eur) a mladý Mitro oslnil 45 góly ve dvou sezonách. S týmem, kde navázal báječnou souhru s Yourim Tielemansem a Dennisem Praetem, pili mistrovský sekt a na hlavu si posadil korunu pro nejlepšího střelce Jupiler Pro League.

Balkánský medvěd Mitrovič se raduje z góluFoto Reuters

Bylo mu dvacet, měl široká ramena válečníka (190 cm) a nadějné vyhlídky, jak by napsal kolega Dickens. Newcastle United za něj nabídl 20 milionů eur a v létě 2015 rozšířil komando posil. Magpies tehdy utratili přes 100 milionů (Georginio Wijnaldum, Florian Thauvin, Andros Townsend, Jonjo Shelvey), ale žádná růže není bez trní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud