Jakub Plaskura
7. srpna 2023 • 15:50

Community Shield? Podrážděný Guardiola, Keane pochybuje o Riceovi

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Community Shield, nebo chcete-li anglický superpohár, uzmuli fotbalisté Arsenalu. Kromě štěstěny jim přála také pevná obrana. I proto kanonýři vyhráli 2:1 po penaltovém rozstřelu. Ve středu pole se přitom objevil stomilionový chlapík Declan Rice, jehož výkon okomentoval někdejší bouřlivák Roy Keane.



V první půli Citizens tlačili a zdálo se, že první gól je jen otázkou času, Arsenal se však dobře pohyboval v bloku a v první půli tak paradoxně brankář Aaron Ramsdale nečelil jediné přímé střele na bránu.

Po přestávce to ale přišlo, když čtvrt hodiny před koncem bravurně z hranice vápna vyslal umístěnou střelu Cole Palmer a čerstvý mistr Evropy do 21 nasměroval blankytně modré k další trofeji. Jenže Arsenal se nevzdal.

V 11. minutě nastavení poslal zápas k penaltám šťastně Leandro Trossard, jehož nepříliš prudký pokus tečoval mimo dosah náhradního brankáře Stefana Ortegy Manuel Akanji.

Psychickou výhodu pak střelci Arsenalu potvrdili stoprocentní úspěšností při pokutových kopech, naopak z borců City nedali Kevin De Bruyne a Rodri. Community Shield tak putuje z Wembley na Emirates Stadium a nové posily Declan Rice, Jurrien Timber či Kai Havertz se tak dočkali první trofeje mezi kanonýry hned na úvod angažmá a zarmoutili Pepa Guardiolu.

Trenér City se zdál po porážce podrážděný, když odpovídal novinářům. „Prohráli jsme Community Shield potřetí v řadě. Proč? Nevím, ale důležité je, že vyhráváme Premier League. Tohle je fotbal, někdy vyhrajete a někdy prohrajete. Je na čase pogratulovat soupeři. Nevím, co bych dodal. Manchester City je skvělý tým, ale někdy prostě prohraje. Rád bych připomněl jednu věc a to je náš treble z minulé sezony, což je výjimečný počin.“

Zdá se, že španělský stratég dlouhodobě národnímu superpoháru nepřikládá velkou váhu. Kdyby ano, těžko by zůstal mezi náhradníky Ederson a De Bruyne. Reflektory se však točily kolem jednoho z Guardiolových soupeřů.

Declan Rice bude zejména díky astronomické přestupní částce pod drobnohledem a rozpovídal se o něm bývalý brousek a ikona Manchesteru United Roy Keane. „Je zřejmé, že teď bude obklopen lepšími spoluhráči než ve West Hamu. Pokud ho Arteta využije výš, může se od něj dočkat i více gólů. Fyzicky je očividně silný. A právě fyzicky Arsenal nezvládl koncovku minulé sezony,“ podotkl Keane.

Rice předvedl v superpoháru standardní výkon, kdy ničím zásadním nevyčníval, ale Keane zároveň vyjádřil určité pochybnosti. „Declan je bezpochyby dobrý hráč, ale je evidentní, že za něj Arsenal zaplatil příliš mnoho. Podle mě nemá cenu 100 milionů liber,“ dodal sedminásobný vítěz Premier League.

V tříčlenné středové řadě by měl mít ofenzivní úkoly Martin Ödegaard a pozici defenzivního štítu zaplní Thomas Partey. Rice jako spojka? To je jasná věc, je však otázkou, kolik ofenzivních úkolů na něj naloží Arteta a k čemu ho Ödegaard pustí.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud