25. listopadu 2008 • 16:47

Po kritice Abramoviče si šéf skautů balí kufry

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní vyhledávač talentů londýnské Chelsea Frank Arnesen si může od ledna hledat nové místo. Rozzlobený majitel klubu Roman Abramovič totiž o víkendu ztratil s dánským internacionálem soucit a spočítal mu všechny přehmaty přestupové politiky.



Podle deníku The Observer se majitele dotkly Arnesenovy výroky o tom, že Chelsea začala šetřit na skautech kvůli vysychajícímu pramenu Abramovičových peněz.

Konflikt mezi ruským majitelem a dánským internacionálem začal už na počátku listopadu. Abramovič se tehdy rozhodl, že propustí patnáct z 25 stálých skautů, protože nemají odpovídající výsledky. Podle Abramoviče se Arnesenovi za tři roky nepodařilo zabudovat do prvního týmu jediného mladíka z vlastních zdrojů, a tak nemá cenu na skauting dávat takové peníze.

Dotčený Arnesen, který v klubu působí i jako sportovní ředitel mládeže, si to ale nenechal líbit. Vzápětí v dánských novinách Weekend Avisen prohlásil, že šetření na skautech má jiný důvod. "Současná hospodářská krize znamenala, že Roman šlápl na finanční brzdu a nařídil klubu tvrdé úspory. Odnesli to nejen skauti, ale i další aktivity," citoval týdeník Arnesena. To Abramoviče rozzuřilo, protože dosud tvrdil, že se ho krize dotýká jen okrajově. "Do Vánoc bude Arnesen pryč," citoval Observer jednoho z agentů blízkých klubu.

Arnesena zlanařil sám Abramovič v roce 2005 z Middlesbrough a udělal z něj svého nejbližšího poradce v otázkách přestupů, což bylo podle Observeru nakonec i příčinou odchodu trenéra Josého Mourinha. Řada přestupů ale Arnesenovi vůbec nevyšla a ještě horším fiaskem skončil mládežnický program.

Chelsea investovala 11 milionů liber (asi 328 milionů korun) do tréninkového centra mládeže a další desítky milionů do nákupu mladých talentů, do prvního týmu se z nich ale zatím nikdo neprosadil. Mezi největší propadáky Arnesenovy éry patří třeba Srb Slobodan Rajkovič, který přišel v roce 2005 z OFK Bělehrad za 5,3 milionu liber, zatím na sebe ale upozornil jen ročním trestem za plivnutí na rozhodčího.

Sám Arnesen si měl ročně přijít na dva miliony liber, jeho skauti potom až na polovinu této částky. Efekt jejich práce je ale zatím nulový, protože jediný produkt mládežnické líhně Chelsea Michael Mancienne už v klubu byl dávno před Arnesenem. Dán na sebe tak upozornil jen několika disciplinárními tresty za nekalé přetahování dorostenců jako například Toma Taiwa či Michaela Woodse z Leedsu.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud