30. března 2009 • 11:11

Hiddink v Chelsea zůstane. Jako poradce

Autor: pj
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský kouč Guus Hiddink po sezoně skončí na lavičce Chelsea, ale v klubu zůstane. Vedení „blues“ mu nabídlo funkci poradce, který by se podílel na přestupech a taktice.



„Vedení klubu se mě zeptalo, zda bych pokračoval jako poradce,“ prozradil Hiddink. „Možná bych byl v této roli pro Chelsea užitečný.“

V čem by jeho práce spočívala? V první řadě by se podílel na odchodech a příchodech nových hráčů v letním přestupovém období. Klidně tak může dojít ke spoustě přestupů ještě před příchodem nového trenéra.

S ním v průběhu sezony může Hiddink konzultovat různé věci. Tréninky, taktiku i zapojení juniorů do prvního týmu.

V tuto chvíli je jasné jen to, že s trénováním na Stamford Bridge zcela jistě skončí na konci května, kdy mu vyprší smlouva. Pak se bude zase věnovat jen ruské reprezentaci.

Jeho postoj nezměnil ani velice vřelý vztah s hráči. Brankář Petr Čech a záložník Michael Ballack se jej pokoušeli přemluvit přes média, ale neuspěli.

„Znovu opakuji, že v létě skončím, ale nevylučuji, že se v budoucnu jako trenér do Chelsea vrátím,“ uvedl Hiddink.

Dodržuje tak slib, který dal ruskému svazu. Ten se přitom případných jednání s Chelsea nebrání. Šéfové ruského fotbalu si totiž uvědomují, že Hiddinka práce na dvou židlích nesmírně baví.

„Jestli Chelsea projeví zájem na tom, aby pokračoval v roli trenéra, jsme ochotni jednat,“ řekl generální sekretář svazu Alexej Sorokin.

Pokud by však diskuse mezi oběma stranami selhala, Hiddink by se mohl na lavičce londýnského klubu objevit už v listopadu. Ale jen za předpokladu, když Rusko v kvalifikaci na světový šampionát selže.

„Prozatímní dohoda je, že u ruského národního týmu skončím, jestliže se neprobojujeme na mistrovství světa. Pokud ano, tak můj nynější kontrakt vyprší až po šampionátu v roce 2010,“ upřesnil Hiddink.

Jednání by však mohl urychlit Roman Abramovič, trenérův velký přítel. Nejenže ropný magnát domluvil Hiddinkovi angažmá u ruské reprezentace, ale také se od jeho příchodu podílí na jeho mzdě.

Svaz měl od počátku jasná pravidla a stanovený výplatní strop. Ovšem pro Abramoviče nebyl problém na jeho výplatu přispět.

Proto i v tomto ohledu může hrát velkou roli Abramovičův zájem. Pokud chce Hiddinka udržet v Chelsea za každou cenu, vedení ruského fotbalu má svázané ruce. A „zbohatlíkovi“ bude muset vyhovět.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud