15. září 2023 • 16:16

PSG po odchodu superhvězd: sázka na budoucnost, chytré tahy i princ Kylian

Autor: Hynek Štěpán
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Romantika v Paříži? V létě ani omylem. Po řece Seině se vydaly do světa dvě z největších hvězd PSG – Lionel Messi a Neymar. S koupí palubního lístku koketoval i Kylian Mbappé, jenž sice pro tuto chvíli pod Eiffelovkou zůstává, nad jeho budoucností však visí více otazníků, než by bylo zdrávo. Klub se vydává odlišnou cestou. Jeho nový „mozek“, Luís Campos, staví perspektivní kádr, který dle jeho úsudku dovede Saint-Germain v budoucnu k vysněné trofeji pro vítěze Ligy mistrů.

  • Luís Campos

    Ve francouzské lize má po zásluze velké renomé. Byl to právě on, kdo sestavil týmy Monaka a Lille, které jako jediné za posledních 11 let sesadily z trůnu Ligue 1 francouzského hegemona z Paříže. Po éře bývalého sportovního ředitele PSG Leonarda se klub vydává jinou cestou. Od nákupu hotových hvězd za horentní sumy se víceméně upouští. Nově peníze investuje do mladíků, kteří mají vybudovat pevnou kostru kádru na příštích několik let.

    Luís Campos staví v PSG tým na odlišných základech, než tomu bylo v minulostiFoto Profimedia.cz

  • Chytré investice

    Ačkoliv v létě PSG vykázalo výdaje v celkové výši 350 milionů eur (přes 8,5 miliardy korun), udělalo směrem do prvního týmu i tři levné (a chytré) tahy. Zadarmo přišli Milan Škriniar (Inter) a Marco Asensio (Real Madrid), jejichž celková tržní hodnota činí podle Transfermarktu 75 milionů eur. V obou případech se jedná o hráče, kteří mají ještě hodně co nabídnout. Možná ještě lepším počinem je pak aktivace klauzule o zpětném odkupu Xaviho Simonse (4 miliony eur). Ten v minulé sezoně v PSV zářil. Napříč soutěžemi zaznamenal 22 branek a 9 asistencí. Tento ročník stráví na hostování v Lipsku, ale až se vrátí…

    Xavi Simons v PSV zářil, od příští sezony by měl být stabilním členem prvního týmu PSGFoto Reuters

  • Luis Enrique zpět na klubové scéně

    Možná překvapivá volba nového hlavního trenéra padla na Luise Enriqueho. Dává však smysl! Právě on vedl přestavbu španělského národního týmu, nebál se hrát s mladými hráči. Na reprezentační scéně slušný počin. Po povedeném EURO přišlo osmifinálové vystřízlivění s Marokem na MS v Kataru, kde Španělsko dojelo zejména na gólovou produkci. S tou měla problém ze začátku sezony i Paříž, pokud ale naváže na poslední zápasy, může být Enrique trefa do černého.

    Španělský trenér Luis Enrique se v PSG vrací na klubovou scénuFoto Reuters

  • Záloha bez hvězd

    Po odchodech Marca Verrattiho či Ángela Di Maríi je nynější záložní řada Saint-Germain složena z ne tak známých fotbalistů. Španělé Carlos Soler s Fabianem Ruizem ale pod taktovkou Enriqueho mohou pookřát. Hodně si pak v Paříži slibují zejména od Manuela Ugarteho. Uruguayec, po kterém mocně prahla Chelsea, si nakonec vybral Camposův projekt. Ve 22 letech může být už nyní defenzivní záložník důležitým článkem středu pole PSG. Kvalitní posilou mimo záři reflektorů by mohl být i talentovaný Korejec Kang-In Lee.

    Manuel Ugarte by mohl být budoucností záložní řady PSGFoto Profimedia.cz

  • Mladý (a drahý) útok

    Pozice čisté devítky v klubu nebyla řádně zastoupena snad už od konce Edinsona Cavaniho. Po odchodech Messiho s Neymarem a nejisté situace okolo Mbappého se Campos rozhodl investovat do ofenzivy poměrově největší prostředky ze všech řad. Vzpomeňte na osmifinále MS v Kataru mezi Portugalskem a Švýcarskem (6:1). Hlavní téma zápasu? Cristiana Ronalda tehdy posadil na lavičku mladík z Benficy, jistý Goncalo Ramos. Dal tři góly, na jeden nahrál. I proto za něj PSG zaplatí 65 milionů eur. A v Paříži doufají, že Randal Kolo Muani (95 milionů), Ousmane Dembélé (50 milionů) či Bradley Barcola (45 milionů) snajprovi z Portugalska se střílením branek rovněž pomohou. I proto, že Mbappé si může kdykoliv znovu postavit hlavu…

    Goncalo Ramos (vepředu) je jednou z letních posil PSGFoto Profimedia.cz

  • Princ Kylian

    Jako na horské dráze v pařížském Disneylandu se v létě museli cítit fanoušci PSG, když takřka každý den četli o tom, co Kylian Mbappé chce a nechce. Poslední veřejné prohlášení říká, že Francouz nechce podepsat novou smlouvu (současná mu vyprší na konci ročníku), zároveň prý hodlá dodržet stávající kontrakt. Byl vyřazen z kádru, jenže po špatném startu Saint-Germain už je zase v sestavě, střílí góly a prezident klubu, Násir Al-Chelajfí, na konci srpna prohlásil, že měl s Mbappém „velmi pozitivní diskusi“. Detaily se nedozvíme. Jisté je, že má PSG čas do ledna. Od prvního dne příštího kalendářního roku totiž bude moct hvězdný forvard začít dle svého uvážení jednat o smlouvě na příští ročník se všemi zájemci. Odešel by tak zadarmo.

    Kylian Mbappé opět vesele střílí góly v prvním týmuFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud