16. listopadu 2016 • 11:00

Pamatujete si Nestorovského? V české lize góly šetřil, v Itálii patří k elitě

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým fanouškům se ztratil z očí. Makedonského útočníka Iliju Nestorovského si pamatují ve Slovácku a na Žižkově, kde působil v letech 2010 až 2011. Zasáhl do třech prvoligových sezon, v každé dal jen jeden gól a zmizel… A teď pozor. Ten samý hráč je momentálně jedním z nejlepších střelců italské Serie A a drží nad vodou naděje předposledního Palerma.



Jeho statistika je ohromující. Se šesti trefami se Nestorovski postaral o 67% gólů svého týmu. Jen Anthony Modeste z bundesligového Kolína nad Rýnem má v tomto ohledu v evropských top soutěžích větší podíl (69%).

„S mými brankami tu není konec,“ sliboval Nestorovski, když v srpnu 2011 dal na hostování na Žižkově jeden z gólů při vítězství 3:1 nad Duklou. Tahle předpověď mu nevyšla, v české lize jeho branková produkce tím skončila. 41 startů a 3 góly. Ve Slovácku mu v zimě oznámili, že už s ním dál nepočítají.

Kdo má největší podíl na gólech svého týmu v největších evropských soutěžích?
Modeste (Kolín n. Rýnem)
11 gólů/69%
Nestorovski (Palermo)
6 gólů/67%
Defoe (Sunderland)
6 gólů/67%

Tím jeho trápení neskončilo. Také v Metallurgu Skopje se trápil a téměř půl roku nenastoupil k utkání. Vše se začalo obracet k dobrému po přestupu do druholigového chorvatského Interu Zaprešič. Najednou se otevřela Nestorovského gólová stavidla a nastal uragán. V první sezoně se postaral o 20 gólů, v další přidal 24 tref v 27 utkáních a výrazně přispěl k postupu do nejvyšší soutěže, dostal se i do kádru makedonské reprezentace. Když loni na podzim dal v klubu 13 gólů za polovinu sezony, bylo jasné, že Nestorovski míří výš.

Za půl milionu eur podepsal čtyřletou smlouvu s Palermem, kam definitivně přestoupil na začátku této sezony. A opět je to jízda. Navzdory tomu, že se sicilskému klubu nedaří a šesti body po 12 kolech je předposlední se ztrátou čtyř bodů na poslední nesestupovou příčku.

Bez Nestorovského by bylo ještě hůř. Dal šest z devíti gólů, trefil se na půdě AC Milán, zařídil i dosud jedinou výhru na půdě Atalanty Bergamo (1:0). Šestadvacetiletý kanonýr je zatím jediným výrazným pozitivem, které Palermo přineslo do této sezony Serie A. Bývalý záložník klubu Lamberto Zauli si povzdechl: „Mít Nestorovského je velké štěstí, nevím, kde by tým bez něj byl. V Palermu musí doufat, že se probudí i ostatní hráči,“ prohlásil. Kdo by to do útočníka, který nezanechal v české lize velkou stopu řekl…?

Ilija Nestorovski se dostal také do makedonský reprezentace
Ilija Nestorovski se dostal také do makedonský reprezentace

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud