Jakub Dvořák
28. února 2018 • 04:45

Kouč Gattuso válí! AC Milán nepadl 12 zápasů a slaví pět výher v řadě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to šok. Když vedení AC Milán na konci listopadu odvolalo trenéra Vincenza Montellu a do funkce dosadilo od juniorského týmu Gennara Gattusa, mnozí experti si klepali na čelo. Bývalá legenda AC nepůsobila zrovna dojmem, že zvládne milánský klub vyvést z krize. Opak je však pravdou. Gattuso s týmem 12 zápasů v řadě neprohrál, pět soutěžních duelů za sebou vyhrál a přitom udržel čisté konto. Naposledy se mu to povedlo o víkendu proti AS Řím (2:0).



V Miláně je to už taková tradice, která však ne vždy vede k úspěchu. Bývalý slavný hráč "Rossoneri" se dříve či později stane i trenérem klubu. Cesare Maldini, Fabio Capello, Carlo Ancelotti, Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi a nyní i Gennaro Gattuso.

Zatímco jeho někdejší spoluhráči, Seedorf s Inzaghim, ze slavné Ancelottiho éry coby trenéra, díru do světa s AC zrovna neudělali, známý brousek udivuje Serii A parádními výsledky.

AC Milán v lize pod Gattusem:
Benevento 2:2
Boloňa 2:1
Verona 0:3
Atalanta 0:2
Fiorentina 1:1
Crotone 1:0
Cagliari 2:1
Lazio 2:1
Udine 1:1
SPAL 4:0
Sampdoria 1:0
AS Řím 2:0

Do funkce sice mistr světa z roku 2006 a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů nastoupil remízou s posledním Beneventem, ale poté rozjel slušnou sérii. Dvanáct zápasů v řadě neprohrál, pět duelů za sebou vyhrál a přitom udržel čisté konto.

„Ohromující, tohle jsem nečekal,“ prohlásil před pár dny legendární Dino Zoff o 40letém trenérovi, který ještě před pár měsíci vedl milánskou juniorku.

„Konečně vidím, že AC má svoji identitu zpátky. Nevím, jestli mají na to, aby v takových výkonech pokračovali do konce sezony, ale ten tým vypadá, že přesně ví, co dělá,“ dodal.

Změnu si pochvalují i hráči. 21letý obránce Davide Calabria, který se zaskvěl o víkendu proti AS Řím jednou trefou, tvrdí, že mužstvo získalo zpátky vítěznou mentalitu. „Gennaro je  rozený vítěz, navíc nevynechá při přípravě sebemenší detail, je to úplně o ničem jiném než pod Montellou.“

Radost hráčů AC Milán z výhry 3:0 nad bulharským Ludogoretsem
Radost hráčů AC Milán z výhry 3:0 nad bulharským Ludogoretsem

Ten byl na konci listopadu odvolán po sérii neuspokojivých výsledků. AC přitom v létě investovalo do kádru ohromné prostředky (až 200 milionů eur), ale na výkonech týmu se to neodrazilo. Montella tým zanechal na sedmé příčce se ztrátou 18 bodů na vedoucí Neapol a 11 bodů na místa zajišťující Ligu mistrů.

Nyní je Milán stále sedmý a na čtvrtý Inter, který drží poslední příčku s přímým postupem do Champions League, mu chybí sedm bodů. V Italském poháru je  v semifinále, kde mu v cestě stojí Lazio. A dobře si vede i v Evropské lize. Vyřadil Ludogorec a v osmifinále vyzve londýnský Arsenal.

„Gennaro opravdu překvapil, až takové výsledky jsme nečekali,“ přiznal se v rozhovoru pro Radio Anch’io Sport generální ředitel AC Marco Fassone. „Nezbývá nám nic jiného než před ním smeknout klobouk. A taky před sportovním ředitelem Massimem Mirabellim, který mě o jeho angažování přesvědčil,“ uvedl Fassone.

Po skvělém rozjezdu se okamžitě začalo i spekulovat, zda dostane Gattuso důvěru i pro nadcházející sezonu. Klub však zatím nechce vydávat žádné oficiální prohlášení.

„Jedině dobrými výsledky se posuneme dopředu. S Rinem máme gentlemanskou dohodu, a co bude dál, zatím nechceme komentovat. Dokázal, že je to velmi talentovaný trenér a nechtěli bychom o něj přijít. Hráči mu důvěřují a začali jsme s ním vítězit. Nyní nás však zajímají jen příští zápasy s Laziem a Interem,“ dodal Fassone.

Gattusso po skončení kariéry v roce 2012 trénoval Sion, OFI Kréta, Palermo a Pisu. Naposledy vedl milánskou Primaveru, ale ani v jednom angažmá výrazného úspěchu nedosáhl.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud