Martin Mls
9. září 2018 • 14:30

Matějů o Brightonu a ztaktizované Itálii: 45 minut posouvání bez balonu

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová sezona, nový klub, nová země. Aleš Matějů po roční epizodě vyměnil Brighton za hostování v Brescii. Z Anglie, kde dostával prostor hlavně v juniorce, se přesunul do druhé italské ligy. Na nové adrese zatím pravidelně hraje a po roce mu to vyneslo pozvánku do české jednadvacítky. „Brescia? Nemůžu na tom tratit, jen získat,“ říká v rozhovoru pro Nedělní Sport.



Na stole před sebou má rok starou stránku Sportu se svojí fotkou a titulkem Brighton je ráj. Usmívá se a hlavou mu běží vzpomínkový film: tenkrát v Anglii začínal, do města racků přišel jako vyjukaný zelenáč z Plzně. Možná ale i on sám doufal, že stihne víc než patnáct zápasů za juniorku a dvě pohárové partie v áčku.

Hořkost v něm ale nenajdete: „Brighton je vážně ráj, stojím si za tím.“ V létě z anglického ráje odešel na sever Itálie do Brescie, kde kdysi chytal Pavel Srníček a góly střílel Libor Kozák. „Další zajímavá zkušenost,“ vypráví nadšeně.

Než si budeme povídat o Brescii, vraťme se ještě do Brightonu, o kterém mluvíte hezky. Je to upřímnost, nebo jen povinná loajalita?
„Takhle to cítím. Za ten rok na mě Brighton udělal obrovský dojem, po fotbalové i životní stránce. Najdete tam vstřícné lidi, kteří si váží toho, že tam mají Premier League. Brighton dokázal porazit i nejlepší anglické týmy a zaslouženě se udržel v lize.“

Ale asi jste čekal, že k tomu budete moct přispět víc, ne? Za áčko jste nestihl ani jednu ligovou minutu.
„Pravda, trochu jsem si maloval, že by nějaká šance mohla přijít. Kdyby se třeba někdo zranil, když to řeknu takhle hnusně. Ale v juniorské lize to stálo za to, i z ostatních týmů tam hrálo spoustu nevyužitých kvalitních borců z áček. Dokonce jsme hráli o postup do nejvyšší soutěže čili dost zajímavých zápasů s nábojem. A to nemluvím o životě: vylepšil jsem si angličtinu, v jednadvaceti jsem se osamostatnil a postavil se na vlastní nohy. To se taky počítá.“

Takže jste odchodu z Česka nikdy nelitoval?
„Ani jednou. Pochopitelně se mi honily hlavou mraky myšlenek: kdybych neodešel, mohl jsem s klukama v Plzni slavit titul a teď si zahrát proti Realu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud