Jakub Konečný
12. března 2020 • 16:55

Nakažená Itálie, dva týmy mimo! Ronaldo vzkázal, že se nevrátí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechtěný primát prvního profesionálního fotbalisty v Itálii pozitivně testovaného na koronavirus získal Daniele Rugani, obránce Juventusu. „Jsem v pohodě,“ vzkázal nicméně pětadvacetiletý fotbalista na sociálních sítích. Ne tak už jeho klub, který stejně jako milánský Inter čeká čtrnáctidenní karanténa. Je to další vážná komplikace pro Serii A i Ligu mistrů, v které Juventus čekala příští týden odveta osmifinále s Lyonem. Druhým nakaženým hráčem nejvyšší italské soutěže je navíc útočník Manolo Gabbiadini ze Sampdorie Janov.



Do nedělního šlágru Serie A mezi Juventusem a Interem (2:0) sice Daniele Rugani nezasáhl, zůstal jen mezi náhradníky, přesto může mít na průběh nejvyšší italské soutěže zásadní vliv. Pětadvacetiletý stoper byl totiž ve středu pozitivně testován na koronavirus, což znamená okamžitou karanténu nejen pro jeho klub, ale i pro Inter.

„Daniele Rugani byl pozitivně testován na COVID-19 a v současnosti je bezpříznakový. Juventus aktuálně podniká veškerá karanténní opatření vyžadovaná zákonem, jež se týkají i těch, kteří s ním přišli do styku,“ uvedli představitelé turínského velkoklubu.

Rugani je prvním hráčem Serie A pozitivně testovaným na koronavirus, jímž se dosud nakazilo přes 12 tisíc Italů. Přes 800 jich zemřelo. Italská vláda vyhlásila v pondělí celostátní karanténu.

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE >>>

„Každého, kdo se o mě bojí, chci ujistit, že jsem v pořádku. Tímto na všechny apeluji, aby dodržovali pravidla, protože virus si nevybírá. Udělejme to pro sebe, své milované a lidi kolem nás,“ napsal Rugani na twitteru.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Manolo Gabbiadini, útočník Sampdorie Janov, který byl pozitivně testován na koronavirus ve středu.

„Je mi fajn. Respektujte pravidla, zůstaňte doma a vše se vyřeší,“ uvedl Gabbiadini.

Kvůli karanténě je prakticky jisté, že Juventus příští úterý nenastoupí do domácího odvetného osmifinále Ligy mistrů proti Lyonu. Největší hvězda mužstva Cristiano Ronaldo je přitom v současnosti na Madeiře u matky, jež se zotavuje z mrtvice. Portugalský reprezentant navíc vzkázal, že za současné situace se nemíní do Itálie vracet.

Inter měl během středy hrát úvodní osmifinále Evropské ligy proti španělskému Getafe. Evropská fotbalová unie UEFA však utkání odložila stejně jako duel Sevilla – AS Řím. Deník Il Messaggero přinesl v této souvislosti informaci, že UEFA požádala oba kluby z Apeninského poloostrova o dobrovolné odstoupení ze soutěže, což svorně odmítly.

Cristiano Ronaldo si před zápasem s Interem Milán plácal s imaginárními fanoušky a tleskal tribunám bez diváků.
Cristiano Ronaldo si před zápasem s Interem Milán plácal s imaginárními fanoušky a tleskal tribunám bez diváků.

Kvůli rozšíření koronaviru má italská liga pauzu minimálně do 3. dubna a její vedení intenzivně řeší, jakým způsobem soutěž dohrát. Existuje několik scénářů, od anulování ročníku až po play off o titul a play out o záchranu.

S tímto návrhem přišel prezident Italské fotbalové federace Gabriele Gravina, podle kterého by se o scudetto utkaly aktuálně čtyři nejlepší týmy Serie A – Juventus, Lazio, Inter a Atalanta. Stejný koncept by platil o pro určení tří sestupujících a týkal by se týmů Janova, Brescie, Lecce a SPAL.

Tento nápad podpořil například bývalý reprezentant Alessandro Costacurta.

„Musíme učinit rozhodnutí. Neudělit titul by nebylo správné, play off a play out by v krizové situaci byly nejlepší řešení,“ uvedl Costacurta. „Závěr soutěže by tak byl vzrušující. Respektuji tabulku, ale tohle je krizová situace a mohli bychom zažít nové emoce.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud