12. června 2023 • 13:40

Odešel Berlusconi (†86). Milán naučil vítězit, proslul hláškami a skandály

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italský fotbal ztratil svou ikonu. Silvio Berlusconi, podnikatel, politik, ale především bývalý majitel AC Milán podlehl ve věku 86 let leukémii. „Vše, čemu jsem se v životě věnoval, bylo zcela bezbožné. Až na Milán. Ten byl pro mě posvátný,“ vyjádřil Berlusconi svou lásku klubu, jenž zachránil před bankrotem a během 31 let s ním vyhrál 29 trofejí. Proslul řadou hlášek a skandálů. Calciu však Silvio rozuměl výtečně.



Obklopen rodinou prohrál Silvio Berlusconi v pondělí nad ránem svůj dlouhotrvající boj se zákeřnou nemocí. „Hluboce zarmoucené AC Milán truchlí nad zesnutím Silvia Berlusconiho a vyjadřuje jeho nejbližším upřímnou soustrast. Děkujeme za všechno, prezidente. Nikdy na Vás nezapomeneme, jste navždy s námi,“ zasáhla smutná zpráva „rossoneri“.

Berlusconi, vystudovaný právník, jenž zbohatl díky úspěšné stavebnické firmě a vybudování mediálního impéria, vstoupil do světa fotbalu v roce 1986. A entrée to bylo impozantní. Do tónů Jízdy valkýr se na trávník Areny Civicy, tehdejšího stadionu AC Milán, snesl ve vrtulníku. „Milán je pro mě srdcovou záležitostí. Nákladnou, ale i krásné ženy jsou drahé,“ dal nový majitel všem přítomným hned najevo, s kým mají tu čest.

Svůj cit pro fotbal osvědčil, když do klubu přivedl v té době nepříliš známého Arriga Sacchiho. „Nikdy mi nedošlo, že k tomu, abyste se stali žokejem, musíte být nejprve koněm,“ odrazil Sacchi kritiku tisku, že jako hráč ničeho nedosáhl.

Fotbalovému vizionáři se zprvu nedařilo. V tu chvíli zasáhl velký boss a zavolal si celý tým do své kanceláře. „Sacchi tu bude i příští sezonu, ale kdo tu bude z vás? To se ještě uvidí,“ podržel jej Berlusconi. Milán na konci ročníku slavil první Scudetto po devíti letech. Následovalo vítězství v PMEZ, které „diavoli“ i obhájili. Dodnes jde o jeden z nejlepších týmů v historii fotbalu.

Odešel Silvio Berlusconi (86). Italský expremiér a bývalý majitel AC Milán podlehl leukémii
Odešel Silvio Berlusconi (86). Italský expremiér a bývalý majitel AC Milán podlehl leukémii

„Vaše Svatosti, Vy jste velmi podobný mému Milánu. Oba jste často ve světě a přinášíte mu vítězství,“ sdělil následně Berlusconi papeži Janu Pavlu II.

Když měli „rossoneri“ po patnácti letech jeho nadvlády na svém kontě tři vítězství v Lize mistrů a šest titulů, pasoval Berlusconi sám sebe do role učitele. „Naučil jsem Milán, jak se hraje fotbal,“ pochválil se.

Po řadě slabších let prodal klub v roce 2017 čínskému investičnímu fondu.

Vody italského Calcia rozčeřil hned o rok později, kdy koupil Monzu. Klub z předměstí Milána vytáhl se svým dlouholetým kolegou Adrianem Gallianim ze Serie C až do nejvyšší soutěže. Poprvé v historii klubu. Monza zvládla svůj premiérový ročník mezi elitou s přehledem a bez problémů se zachránila. Její další osud je však nyní nejistý.

Bez Silvia již nebude nic stejné.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud