Jan Malý
21. května 2014 • 16:53

Drobný je hrdinou Hamburku. Extra třída, chválí ho ředitel klubu

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drtivou většinu sezony proseděl na lavičce, teď je však český brankář Jaroslav Drobný opěvovanou personou Hamburku. Slavný severoněmecký klub zvládl baráž o bundesligu proti Fürthu. Po domácí bezbrankové remíze udržel plichtu 1:1 v odvetě, v nejvyšší německé soutěži se tak udržel díky gólu vstřelenému venku. Drobný, jenž se do brány dostal kvůli zranění stabilní jedničky Reného Adlera, ve dvou barážových duelech zazářil. A může si vychutnávat chválu ze všech stran.



Byla to pro celý Hamburk těžká a nekonečná půlhodina. Když v 59. minutě odvetného barážového utkání HSV na půdě Fürthu domácí vyrovnali, stačilo, aby přidali ještě jeden gól a Hamburk by sestoupil. Českého brankáře Jaroslava Drobného však složitá situace nerozhodila, dál si počínal suverénně, když bylo třeba, výborně zasáhl.

Dovedl tak tradiční klub k remíze 1:1 a tím k záchraně v bundeslize. První utkání totiž skončilo bez branek. Hamburk se tak jako jediný německý klub může dál pyšnit tím, že z nejvyšší soutěže nikdy nespadl.

„Dělal jsem jen svou práci,“ pověděl skromně Drobný, hrdina baráže. „Hráči Fürthu byli dvakrát lepší než my. U nás se musí něco změnit, protože ne vždy to půjde dobře,“ dodal český gólman s odkazem na šílenou sezonu HSV a vydřenou záchranu.

Samotného Drobného by však po nedělním vystoupení mohli v Hamburku nosit na ramenou. Přitom během celé sezony odchytal jen čtyři bundesligové zápasy a všechny pro něj i celý tým dopadly špatně – porážkou a třígólovým přídělem. Nyní chytal, protože první gólman René Adler měl zdravotní problémy, ze hry ho vyřadila vyhřezlá plotýnka.

K Drobnému směřovala jen slova chvály a uznání. „Byl v obou posledních zápasech skvělý. Má velký podíl na tom, že HSV zůstává v lize,“ děkoval spoluhráči obránce Heiko Westermann. „Byl senzačně dobrý,“ přidal pochvalu trenér Mirko Slomka. „Vynikající, extra třída, opravdu dobrý,“ rozplýval se sportovní ředitel hamburského klubu Oliver Kreuzer.

Drobný se zaskvěl především v závěru zápasu, kdy vytáhl dvě velmi nebezpečné hlavičky domácích. To, že i fanoušci ocenili jeho výkon, potvrzuje například anketa na internetových stránkách listu Hamburger Morgenpost. V ní 68 procent lidí vybralo právě českého brankáře za muže zápasu. „Drobo byl mužem dne. Je to můj oblíbený brankář,“ přidal se hamburský záložník Hakan Calhanoglu.

Drobný je v Hamburku čtyři roky, ale pozici jedničky si vydobyl jen ve své druhé sezoně v přístavním městě, kdy mu i několik zápasů nevyšlo. A v Hamburku už dávno nemusel být, na jaře 2012 měl nakročeno do Bayernu Mnichov, kde měl krýt záda Manuelu Neuerovi. Z transferu nakonec sešlo, protože Hamburk měl požadovat tak vysoké odstupné, které bavorský klub odmítl akceptovat.

Zůstal tak v HSV, vzdor příchodu Adlera a kritice, že pro klub je zbytečným luxusem draze platit dva brankáře. Loni po sezoně i přes malé vytížení v Hamburku smlouvu prodloužil, logicky už s menším platem. Tehdy zřejmě šéfové klubu ani sám Drobný nepomysleli na to, jak český brankář výrazně zasáhne do osudu slavného klubu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud