Jan Malý
13. února 2015 • 14:28

Místo odchodu je hvězdou. Drobný v HSV září, chválí ho i kapitán Vaart

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo slov za sebe rád nechává mluvit činy. A to mu jde v této sezoně náramně. Brankář Jaroslav Drobný (35) chytá výtečně a výrazně Hamburku pomáhá k tomu, že se drží mimo sestupové příčky. Byť je trochu v ústraní českého zájmu, v severoněmeckém přístavním městě píše zajímavou kapitolu své kariéry. Z muže na odchodu se vypracoval v osobnost, bez níž se sestava HSV neobejde.



Třiadvacátá minuta sobotního bundesligového utkání Hamburk-Hannover. Stadion burácí, hlasatel vyzývá fanoušky, aby oslavovali hrdinu okamžiku, a řve do mikrofonu „Jaroslav“. Nabitá aréna hromově odpoví: „Drobný“.

Český gólman právě zneškodnil penaltu útočníkovi hostí Joseluovi, nasměroval Hamburk za vítězstvím (nakonec 2:1) a jen potvrdil, v jak skvělé formě letos chytá. Stabilní výkony střídá s excelentními, chvála na něj prší ze všech stran, je hrdinou HSV.

Sám však zůstává skromný, chvalozpěvy na svou osobu odhání. „Mě zajímá, kde jsme v tabulce. Přestože jsme nyní dvakrát po sobě vyhráli, jsme pořád namočení, hoří voda,“ řekl Drobný v rozhovoru pro deník Právo. Tíží ho postavení klubu, který se loni zachránil mezi německou elitou až v baráži a i letos se pohybuje na příčkách, které jsou jeho věhlasu nedůstojné. Průběžné dvanácté místo a jen čtyřbodový náskok na barážové místo klub, jenž jako jediný v historii soutěže nesestoupil, moc trápí.

„Věřím, že pokud přežijeme tento ročník, tak bude Hamburk zase na špici bundesligy. Nechci tvrdit, že za rok, ale do dvou tří let. Do šestého místa by měl být pořád,“ vycítil český gólman, že se situace HSV lepší.

Aktuální sezona však bude pro tradičního účastníka bundesligy ještě velmi náročná. Přitom pro Drobného je z osobního hlediska možná tou nejlepší v Hamburku. Kroutí tu pátou sezonu, přičemž teprve ve druhé z nich je jedničkou v brance.

Ve svém prvním ročníku (2010) na severu Německa jen kryl záda Franku Rostovi, následující rok chytal, ovšem vedení HSV pak přivedlo z Leverkusenu Reného Adlera, který českého gólmana z branky vytlačil.

„Cením si, že mi tehdejší trenér Fink řekl do očí, že nemám stejnou startovací čáru, že to tak prostě musím vzít. Nestěžuju si na to, vůbec, je to normální všude na světě. Pořád jsem trénoval, neřešil to,“ vrátil se Drobný dva a půl roku zpátky. Navíc byl tehdy zklamaný z toho, že ho vedení klubu nepustilo do Bayernu Mnichov, kde měl jistit Manuela Neuera.

V Hamburku zůstal i přes kritiku, že si hamburský celek drží dva drahé brankáře. Píle a pracovitost se mu ale vyplatila, byť jak sám přiznal, v létě už si myslel, že z klubu odejde, lákala ho Sparta. „Šel jsem za prezidentem panem Kreuzerem, požádal jsem ho, zda by mě uvolnil bez odstupného. Což mi přislíbil,“ přiznal, že jeho odchod byl opravdu blízko.

Ale zůstal a po porážce ve 2. kole od Paderbornu jej tehdejší trenér Mirko Slomka nasadil do brány místo Adlera. „Slomka chtěl týmu v první řadě dodat nový impuls,“ našel důvod změny na brankářském postu Sebastian Wolff, novinář magazínu Kicker. Drobný se chytil, nulu udržel třeba proti Bayernu i Dortmundu, formu dál vykazuje výbornou.

Jeho situace se dramaticky změnila, z odpadlíka se stala hvězda, která je velebena ze všech stran. „Spoluhráči i fanoušci cítí, že je na něj spolehnutí,“ prohlásil o něm šéf klubu Dietmar Beiersdorfer. „Pomáhá nám nejen na hřišti, ale taky v kabině. Je to srandista. Už jen jeho němčina nás rozesmává,“ přidal postřeh k Drobnému záložník Rafael van der Vaart.

Přitom směrem na veřejnost působí chladně, rozhovory dává vzácně, v Německu s médii prakticky nekomunikuje. „Novinářům jsem vzkázal, že s nimi mluvit nebudu, ale že jsem profesionál, ať klidně pošlou e-mail s otázkami na klub, já všem do dvou dnů odpovím. Jenže tahle varianta se jim nelíbí, neboť by museli napsat přesně to, co jsem napsal já,“ uvedl k tomu Drobný.

Svými výkony v letošní sezoně si vysloužil prodloužení smlouvy v HSV až do roku 2017. V ní je zahrnuta i opce, že Drobný poté v klubu může zůstat a trénovat brankáře.

„Kdybych byl sportovní ředitel, taky bych s ním smlouvu prodloužil. Dělá dobře svou práci, zatímco já byl dvakrát zraněný,“ uznal v rozhovoru pro Kicker Adler, který má nyní kvůli tomu v HSV mnohem horší pozici a spekuluje se o jeho odchodu. Zato Drobný může zářit dál, v sobotu se představí na půdě Bayernu Mnichov.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud