9. února 2017 • 10:11

Mrzutý konec kapitána. Lahm zaskočil Bayern, jednal na vlastní pěst

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tušili, co chystá. Ale rozhodně neměli ani ponětí o tom, že s tím půjde teď na veřejnost. Kapitán Bayernu Philipp Lahm po úterním osmifinále Německého poháru s Wolfsburgem (1:0) oznámil, že po sezoně končí s kariérou. "Bayern je z jeho přístupu překvapený," sdělil za klub výkonný ředitel a legenda bavorského celku Karl-Heinz Rummenigge.



Lahm je největší osobností současného Bayernu. Kapitán, mistr světa, výjimečný fotbalista s rozhodujícím slovem v šatně. Jenže ve 33letech cítil, že už vrcholového sportu má dost a rozhodl se utnout skvělou kariéru.

"Už jsem o tom přemýšlel přes rok. Po každém tréninku jsem se ptal sám sebe,  jak se cítím, jak jsem na tom. Věřím, že pořád mám na nejvyšší úroveň a také na to, abych předával zkušenosti mladším. Ale jen do konce sezony," vypálil ze sebe po úterním zápase s Wolfsburgem.

Bayern o myšlenkách svého kapitána věděl. Jenže směrem k veřejnosti chystal úplně jiný plán. "Bayern překvapil přístup Philippa Lahma a jeho poradců," zní v klubovém prohlášení, pod kterým je podepsán výkonný ředitel Karl-Heinz Rummenigge. "Do úterý jsme předpokládali, že dojde ke společnému oznámení klubu a hráče."

Z toho vyplývá, že 33letý krajní obránce či střední záložník svůj úterní krok s nikým z Bayernu dopředu nekonzultoval. Pustil si pusu na špacír a svého zaměstnavatele znatelně rozladil.

"Philipp Lahm byl důležitým hráčem Bayernu Mnichov přes jednu dekádu. Jsme přesvědčení o tom, že se náš kapitán teď bude s týmem plně koncentrovat na následující těžké výzvy v bundeslize, Lize mistrů i německém poháru. Chceme zároveň všechny ujistit, že Philipp má v Bayernu stále dveře otevřené," pokračuje klubová zpráva.

Lahm své pozápasové věty rozvinul ve středečním prohlášení. "Jsem hráčem Bayernu od svých jedenácti let, s výjimkou dvou sezon ve Stuttgartu jsem pořád nosil jeho dres. Je jasné, že v budoucnu pro klub zase budu pracovat," slíbil oblíbenec fanoušků.

"Jak víte, jsem člověk, který chce být na všechno dobře připravený. Proto mám v plánu se z fotbalu na chvíli stáhnout, podívat se na něj z jiné stránky, abych si pořádně promyslel, v jaké roli nejlépe uplatním své schopnosti a zkušenosti," dodala na Twitteru klubová legenda. 

Kapitán Bayernu Mnichov Philipp Lahm v roce 2014, když s klubem získal další z ligových titulů
Kapitán Bayernu Mnichov Philipp Lahm v roce 2014, když s klubem získal další z ligových titulů

Odmítl pozici sportovního ředitele

Lahm má v Bayernu platný hráčský kontrakt do června 2018, tedy ještě celou příští sezonu. Když hráč požádal o její předčasné ukončení po skončení aktuálního ročníku, klub mu nabídl práci sportovního ředitele.

To však Lahm odmítl. "Bavili jsme se o tom, ale došel jsem k závěru, že tohle není vhodná doba, abych nastoupil do vedení Bayernu," uvedl jeden z nejvýznamnějších hráčů týmu.

Klub ale tak rychlé odmítnutí nečekal. "Nejsme zklamáni jeho rozhodnutím, jen překvapení. Nebyli jsme v žádném spěchu, mohl začít jako sportovní ředitel až od 1. ledna 2018," zdůraznil předseda klubu Uli Hoeness.

Z jeho výroků čiší i velké zklamání z toho, jak Lahm svůj konec směrem k veřejnosti podal. Bayern má totiž před sebou náročné týdny, kdy se rozhodne o výsledku sezony. A v klubu teď rozhodně neplánovali vyvolat poprask kolem své klíčové osobnosti.

"Chtěli jsme se držet toho, na čem jsme se dohodli. Že všechno v klidu probereme, než s tím půjdeme na veřejnost. Neměli jsme žádný zájem na tom, aby se vše oznámilo takhle brzo," dodal Hoeness.

"Ale překvapení z tohoto oznámení je samozřejmě jen malý detail, který na Lahmově pozici nic nemění," okamžitě dodal, aby zabránil možnému napětí v týmu. Přesto mělo vedení klubu úplně jiný plán.

"Philipp o tom řekl Rummeniggemu v pátek. Ale nemělo smysl s tím jít ven před důležitými zápasy. V sobotu jsme hráli se Schalke, v pondělí jsme měli zasedání vedení, v úterý pak další zápas. Chtěli jsme všechno probrat ve středu," sdělil Hoeness.

Lahm nastupuje za Bayern od roku 2002, pouze v letech 2003 až 2005 hostoval ve Stuttgartu. S klubem získal sedm mistrovských titulů a v roce 2013 s ním vyhrál i Ligu mistrů.

Reprezentační kariéru ukončil po zisku titulu mistra světa v roce 2014. Za národní tým odehrál 113 zápasů a vedle zlata z roku 2014 byl u dvou bronzů z mistrovství světa (2006, 2010) a stříbra z evropského šampionátu (2008).

Prohlášení Philippa Lahma ke konci kariéry

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud