Adam Procházka
8. října 2018 • 15:18

Bayern se trápí. Trenér Kovač protočil už dvacet hráčů, čtyři zápasy nevyhrál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě vyměnili trenéra, vyhráli německý Superpohár (5:0 nad Frankfurtem), vstoupili do bundesligy čtyřmi výhrami v řadě a v Lize mistrů porazili Benfiku Lisabon. Dalo by se říct, že pro Bayern Mnichov rutinní záležitost a každoroční kolorit. Jenže po vítězství v Gelsenkirchenu nad Schalke (2:0) přišel zlom a obhájce titulu od té doby tápe. Prohra s Mönchengladbachem (0:3) byla čtvrtým utkáním v řadě, ve kterém Bayern nevyhrál. Tým si prochází pořádnou krizí a trenér Niko Kovač začíná být pod velkým tlakem.



To, že se Bayern nenachází v ideálním rozpoložení, je zřejmé a po výprasku od Mönchengladbachu je trenérská židle Nika Kovače hodně vratká.

„Znám mechanismy ve fotbalu, bundeslize a v Bavorsku. Vím, že v Bayernu ubíhá čas jinak než v ostatních týmech. Sedm zápasů jsme odehráli dobře, čtyři ne. Ale ukázali jsme, že na to máme. Jsem přesvědčený, že se vrátíme na vítěznou vlnu, a já v tom chci sehrát svou roli,“ ubezpečuje chorvatský kouč.

Poslední čtyři duely Bayernu
Augsburg 1:1 (doma)
Hertha 0:2 (venku)
Ajax 1:1 (doma)
M’gladbach 0:3 (doma)

Čtyři ztráty v řadě se ale samozřejmě nezamlouvají vedení klubu. „Nemyslím si, že se jedná o krizi, ale nelíbí se mi, jak moc rotujeme se současným kádrem. Nevím, zda je to něčemu prospěšné,“ narazil na metody Kovače, který hodně mění sestavu (20 hráčů), prezident klubu Uli Hoeness.

„Ztratili jsme rytmus a nedaří se nám herně. Koneckonců vše záleží na trenérovi, on vybírá sestavu a ručí za výsledky. Uvidíme, jak se to vyvine,“ naznačil, že očekává zlepšení, jinak učiní patřičná opatření.

Poslední ligový zápas Bayernu opravdu nevyšel a s Mönchengladbachem prohrál 0:3. Navíc už v 16. minutě prohrával o dvě branky.

„Neměli jsme vůbec žádnou šanci. Nebylo to o tom, že bychom neproměnili své příležitosti, jednoduše jsme se do nich nedostali. Navíc jsme chybovali v obraně. Nicméně defenziva není náš hlavní problém. Jako Bayern musíme v každém zápase vstřelit dva, tři góly,“ nebral si servítky obránce Bayernu Joshua Kimmich, který se následně zastal trenéra Kovače. „Neustále se nás snaží motivovat a hnát kupředu. Je neuvěřitelné, jak sebejistý zůstává, navzdory tomu, že se nám nedaří.“

Bayern Mnichov je neochvějným gigantem německého fotbalu a na fakt, že nevyhraje ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech, tu nejsou rozhodně zvyklí. A už vůbec ne takto zkraje sezony. Museli bychom se vrátit až do roku 2009, abychom u Bayernu objevili sérii čtyř zápasů bez výhry před zimní přestávkou.

Bilance Bayernu v úvodních 11 zápasech

2017/18 7-2-2
2016/17 8-2-1
2015/16 10-0-1
2014/15 8-2-1
2013/14 9-2-0

Tehdy vše začalo domácí prohrou v Lize mistrů s Bordeaux 0:2, načež následovaly tři remízy, a to se Stuttgartem (0:0), Schalke (1:1) a Leverkusenem (1:1). Výhry se bavorský klub dočkal až v dalším kole zápasů základních skupin milionářské soutěže, kdy porazil Maccabi Haifa (1:0).

Ohlédneme-li se ale i za jarními částmi sezon, tak tomu není tak dlouho, kdy naposledy Bayern zapsal čtyři zápasy bez tříbodového zisku. Stalo se mu to v závěrečné fázi sezony 2016/2017 a tehdy bylo těch zápasů dokonce pět. V tu dobu ale bavorský velkoklub narazil na soupeře toho největšího kalibru.

Černou sérii bez výhry totiž odstartovala prohra ve čtvrtfinále Ligy mistrů s Realem Madrid (1:2), následovala bezbranková remíza v Leverkusenu, prohra 2:4 po prodloužení na Santiago Bernabéu, remíza 2:2 s Mainzem a vše završilo vyřazení z německého poháru Dortmundem (2:3). Nevídaná pětizápasová šňůra bez výhry, kterou předtím Bayern nezažil dlouhých 17 let.

Nyní se ale něco podobného může v brzké době opakovat znovu. Vítěz posledních šesti bundesligových titulů si totiž sobotní prohrou s Mönchengladbachem (0:3) připsal již čtvrtý zápas bez vítězství v řadě. Předcházely mu remíza s Augsburgem (1:1), prohra v Berlíně s Hertou (0:2) a remíza v Lize mistrů s Ajaxem Amsterdam (1:1).

Momentálně čeká kluby reprezentační přestávka a Niko Kovač má čas do 20. října, aby se svým týmem něco provedl a pokusil se následně vyhrát ve Wolfsburgu. Jinak se dá očekávat, že bude brzy odvolán.

Prezidenti bavorského velkoklubu Uli Hoeness a Karl-Heinz Rummenigge totiž zrovna neoplývají trpělivostí. Navíc rozhodně nejsou zvyklí na to, aby se jejich Bayern Mnichov po sedmi odehraných kolech lopotil na 6. místě bundesligové tabulky.

Zklamaná James Rodríguez a Robert Lewandowski po prohře Bayernu s Mönchengladbachem
Zklamaná James Rodríguez a Robert Lewandowski po prohře Bayernu s Mönchengladbachem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud