10. listopadu 2019 • 13:00

Hertha a její úchvatné choreo. Trabant proti Berlínské zdi přímo na hřišti

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představení, které ve fotbalovém světe nemá obdoby. Fanoušci, pořadatelé i fotbalisté Herthy a Lipska se na Olympijském stadionu v německém hlavním městě zapojili do úžasné choreografie k velkému výročí 30 let od pádu Berlínské zdi. 



Na hřiště se chystají hráči Herthy Berlín a Lipska, přesto jsou na hrací ploše desítky lidí v černých mikinách. Ale není to žádná vzpoura ultras, jde o předem připravenou akci. Fandové drží repliky velkých betonových kvádrů, další „beton“ je na kraji hrací plochy a nad to vše na tribunu stupá obří plachta připomínající Braniborskou bránu, dnes už hlavní symbol Berlína.

Ještě před třiceti lety to byla i Berlínská zeď. Bariéra rozdělující obyvatele jednoho města. Hráz z betonu a ostnatého drátu, na které se střílelo po lidech. Symboly hranice mezi svobodou a útlakem.

Fanoušci na stadionu nejdřív postavili a pak zbourali Berlínskou zeď
Fanoušci na stadionu nejdřív postavili a pak zbourali Berlínskou zeď

I Hertha jako fotbalový symbol města se zapojila do oslav a pojala to velkolepě. Hráči obou týmů, v minulosti z obou částí rozděleného Německa, nastoupili každý na jednu stranu. Plachtovou zeď za hřištěm prorazil legendární trabant a tu na půlící čáře shodili fanoušci, aby se mohli obejmout.

Načasování bylo přesné, v tu samou chvíli si začali podávat ruce i sportovní soupeři, doprovázela je k tomu artrocková hymna Heroes od Davida Bowieho , kterou zeď inspirovala.

Zápas na výročí německého sjednocení vyhráli hosté z Lipska 4:2 a jsou druzí ve vyrovnané bundeslize, i když Patrik Schick stále nemohl nastoupit kvůli zraněnému kotníku. Vladimír Darida odehrál za domácí celý zápas, ale porážce nezabránil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud