Jonáš Bartoš
24. dubna 2020 • 16:20

Divoký plán pro bundesligu: zápasy v maskách, hráčům hrozí zákaz slavení

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německá bundesliga chce po vypuknutí koronavirové pandemie jako první z evropských soutěží restartovat profesionální soutěž už 9. května. Čeští sousedé vše do detailu promýšlejí, aby nedošlo k žádnému maléru. Magazín Spiegel odhalil dva možné scénáře, jak by zápasy s přísnými opatřeními mohly vypadat. Ve hře je dokonce varianta, že by hráči nastupovali ve speciálních maskách, které by si po patnácti minutách na hřišti museli měnit. 



Kopnout do balonu v ostrém zápase chtějí už v sobotu 9. května, přesně za čtrnáct dní. Je jasné, že jindy narvané stadiony budou po celém Německu bez diváků, přísná pravidla se vymýšlí i pro hráče. Vše kvůli tomu, aby se mezi hráči neroznesl zákeřný koronavir, kvůli kterému se zastavil takřka celý svět.

Německý týdeník Spiegel zveřejnil třístránkový dokument vytvořený spolkovým ministerstvem práce a sociálních věcí. Jde o soubor hygienických opatření nutných pro spuštění bundesligy. K dispozici jsou dvě zatím pracovní verze, kterými by se fotbalové týmy musely řídit.  

 

První varianta počítá s tím, že kompletní štáb každého mužstva zůstane po dobu dohrání soutěže (zbývá devět kompletních kol plus zápas Brém proti Frankfurtu) v přísné karanténě.

To znamená, že všichni hráči, trenéři, zdravotníci a další osoby, které přijdou do kontaktu s týmem, musí zůstat oddělení od okolního světa. Například bydlet v hotelu bez svých rodin a v co největší izolaci od dalších osob. 

Z fotbalového pohledu je o dost bláznivější druhá varianta. Hráči i rozhodčí by museli během zápasů běhat s maskou, aby si chránili ústa a nos. Opět kvůli zabránění šíření případné nákazy.

Po měsíci na plac! Sparta dřela na Strahově, trénovala i Plzeň
Video se připravuje ...

Hráči přijdou o gólové emoce?

„Nejde o roušky pro běžné nošení, ale o speciální masky vyrobené podle lékařských standardů. Neměly by z obličeje sklouznout při sprintu, hlavičkách ani osobních soubojích. Kromě toho by se hráči během zápasu neměli dotýkat masek rukama,“ píše se v dokumentu, který ale podobu masky nijak přesněji obrazově nekonkretizuje.

„Pokud masky stejně sklouznou, musí být hra okamžitě zastavena. Masky se na obličeji zvlhčují mnohem rychleji kvůli zvýšenému objemu dechu a jsou proto nepoužitelné. Musí být vyměněny nejpozději každých patnáct minut,“ praví manuál. Kvůli nutné výměně obličejové ochrany by sudí dělali přestávky, během nichž by aktéři dění na trávníku museli udržovat rozestupy alespoň jeden a půl metru.

Hráči by podle návrhu přišli i o emoce z utkání, nebude povolený žádný fyzický kontakt mimo samotnou hru. „Platí zákaz objímání se spoluhráči po vstřelení gólu i zbytečné zadržování balonu. Rozhodčí by před tím měli hráče důrazně varovat,“ říká nařízení.

Ani jeden z možných scénářů ale ještě schválený není, jde pouze o první konkrétní návrh nahozený na papír. Podle spolkového ministra práce a sociálních věcí Hubertuse Heila se o všem ještě bude jednat.

„Musíme všechny tyhle nápady pečlivě zkonzultovat. Každopádně chceme umožnit hladký průběh zápasů a hledáme praktická řešení,“ vzkázal přes svou mluvčí při konfrontaci s uniklým materiálem.

Bavily by vás podobné fotbalové zápasy? Zapojte se do diskuze na iSport.cz>>>

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Trpišovský: Lepší než běhat v lese, ale s fotbalem to nemá nic společného
Video se připravuje ...

TOP 5 mladých fotbalistů. Zázrak z Ajaxu nebo duo z Dormundu
Video se připravuje ...

Hrošovský slaví 28. narozeniny. Co jste o šikulovi nevěděli?
Video se připravuje ...

Pavel Horváth slaví 45. narozeniny: Fotbalový virtuos, který v Lisabonu dohlížel na Ronalda
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud