26. ledna 2024 • 19:00

Sanchovo rozcestí: z United vypuzen, teď se usmívá. Rozzáří zase kariéru?

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to tři roky, co Dortmund oplýval mladými Supermany. Jude Bellingham, nádhera! Erling Haaland, fantazie! Ale největší hvězdou byl Jadon Sancho, podle mnohých budoucí král světového fotbalu, jemuž se dvořili Rio Ferdinand, Gary Lineker a další anglické ikony, nebo Neymar, Kylian Mbappé a podobní hráči v převleku superhrdinů. Sancho však na Old Trafford dopadl jako akvárium se zlatými rybkami, které upustíte na podlahu. Rozbil se a něco mu bránilo v dýchání. Ať to byli CR7, Rashford, Antony či trenér Erik ten Hag, křídelník se po krajně ponižujícím vypuzení z Manchesteru United a návratu do BVB nachází na životním rozcestí.



Když procházel darmstadtským stadionem am Böllenfalltor, bylo na něm něco jiného. Nový účes? Ne. Přibral nebo zhubl? Ne, to ne. Počkat, usmíval se! Jadon Sancho právě, no, odehrál skutečný zápas, první od srpna 2023, a tak měl dobrý důvod ukazovat svůj blyštivý perleťový chrup. Ukončil téměř půlroční exil, který začal neuváženým příspěvkem na sociálních sítích a vyústil v zapůjčení zpět do Borussie Dortmund.

Jak se může stát, že jeden z nejzajímavějších talentů stráví měsíce v očistci? Ve vyhnanství ve vlastním klubu? Jak se přihodí, že se nejočekávanější posila Manchesteru United převléká sama v šatně akademie, za dveřmi, které se musely zamykat, aby se dodržely bezpečnostní pokyny? Jak to, že čtvrtý nejdražší hráč v historii Red Devils dostával – kvůli potupnému zákazu vstupu do jídelny – obědy v krabičce?

Na Old Trafford doufali, že křídelník za 85 milionů eur bude základem reformy a transformace. United strávili jeho namlouváním roky, zatímco ohromil bundesligu a byl na roztrhání. Měl z nich udělat uchazeče o titul a sílu, s níž se v Evropě znovu počítá. Místo toho jsme byli svědky útlumu a nejstrmějšího výkonnostního propadu za dlouhou dobu.

Sancho se ve zlém rozešel s Erikem ten Hagem, který razil tvrdý přístup, podle některých chybný a nepřiměřený, podle jiných správný, a nechal jednoho z nejbáječněji placených hráčů v Anglii (300 tisíc liber týdně) trénovat na vlastní pěst. Jadonův mizerný pobyt v United je smutným příběhem nenaplněného vnitřního potenciálu a promarněné příležitosti. A každý z toho vychází špatně. Sbohem, Sancho, sotva jsme tě znali. Dva a půl roku poté, co ho fanoušci vítali jako Avengera a ústřední figuru, je pryč jako nejhorší možné zklamání.

Ať už jsou důvody, vina a křivdy jeho pádu na Old Trafford jakékoli, není pochyb o tom, že v BVB vypadá šťastně. Toto slovo použil dvakrát v krátkém pozápasovém rozhovoru v Darmstadtu. „Od chvíle, co jsem se vrátil, se cítím jako

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud