Jan Haitl
1. listopadu 2017 • 19:45

Červená i pro trenéry! V Austrálii zavádí tresty, chtějí respekt sudím

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový bič na krocení emocí vášnivých trenérů. Mezinárodní pravidlová komise IFAB schválila australskému fotbalovému svazu možnost udělení žluté či červené karty členům realizačního týmu. Novinka si v nejvyšší soutěži odbyde světovou premiéru už v pátek a funkcionáři chtějí s její pomocí fanouškům přiblížit proces, který předchází vykázání kouče na tribunu. Zároveň doufají, že se spolu s barevným varováním vnese mezi diváky vyšší míra respektu vůči sudím.



Systém ústní výstrahy před vykázáním z lavičky už na nejmenším světovém kontinentu funguje. Nově jej však doplní i karty běžné pro fotbalisty. „Rozhodčí mohli dosud využít napomenutí klubového činovníka před jeho vykázáním z prostoru laviček po nevhodném chování. Změna tyto kroky odhalí i divákům, kteří uvidí formální varování,“ hlásí podle agentury AP šéf australské elitní ligy Greg O'Rourke.

„Nový proces pomůže fanouškům lépe porozumět problémům, s nimiž se sudí pravidelně setkávají. Arbitři si tak snáze získají jejich respekt,“ doufá O'Rourke.

Sudí dostanou v Austrálii možnost udělit trenérům červenou kartu
Sudí dostanou v Austrálii možnost udělit trenérům červenou kartu

Trenér, asistent, ale také i zdravotník může dostat žlutou či červenou kartu za neadekvátní chování. Pod ním si lze představit zdržování hry, opuštění vyhrazeného prostoru nebo užití provokativních a sprostých výrazů. Při závažném provinění může arbitr ukázat členovi klubu červenou kartu i bez žlutého varování, tedy stejně jako fotbalistovi na hřišti.

Regule australské A-League dokonce počítají s tím, že se karty budou funkcionářům sčítat podobným systémem, kterému čelí hráči. Dle řádu tak může každý člen realizačního týmu po několika trestech obdržet zápasový distanc. Australané s novinkou pokračují v zavádění zajímavých trendů, od letošního dubna v tamní lize pomáhá videorozhodčí. A už v pátek se mužská a ženská nejvyšší soutěž dočká dalšího milníku. Každý trenér vykázaný na tribunu uvidí červenou kartu.

V Austrálii ovšem nebyli první, kdo přišel s ideou rozšíření karetního systému. Od loňského října oceňují sudí v italské Serii B gesta fair play kartou zelenou. A někdejší prezident UEFA Michel Platini nastínil v době svého působení projekt zavedení bílého napomenutí, které by fotbalista obdržel za neurvalou diskuzi s arbitrem nebo soupeřem.

Po udělení bílé karty by měl hráč na deset minut opustit hřiště, čímž by tým dostal do oslabení. „Kdo hrál o deseti, tak především zdržoval. Není to cesta, jak pomoci fotbalu,“ reagoval tehdy trenér Miroslav Beránek, který udílení podobného trestu zažil jako hráč v Rakousku.

V kontrastu s uvedenými případy se tak zavedení karetních trestů pro realizační tým zatím jeví jako nejpřínosnější projekt. Zda se novinka ujme natolik, aby se přesunula i na další kontinenty, zůstává otevřené.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud