1. listopadu 2018 • 13:15

Drama ve Skotsku! Zlámal dostal od fanouška pěstí, kouče trefila mince

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být fotbalový svátek, místo toho přišlo drama. Na edinburghské derby mezi domácími Heart of Midlothian a Hibernian (0:0) v rámci 11. kola skotské ligy se jen tak nezapomene. Ne však proto, že by byla k vidění parádní fotbalová bitva, ale proto, že vzduchem létaly pěsti a mince. Součástí jednoho incidentu byl i český brankář Zdeněk Zlámal, kterého udeřil fanoušek soupeře do obličeje.



Po závěrečném hvizdu o fotbale nikdo nemluvil. Derby zastínily dvě události, které byly vyústěním emocí obou fanouškovských táborů. Hearts i Hibs se zatím v sezoně daří. Ani to však návštěvníky od řádění nezastavilo.

Emoce poprvé eskalovaly, když obdržel v 65. minutě švýcarský útočník Hibernians Florian Kamberi druhou žlutou kartu po střetu s Oliverem Bozanicem. Trenéra hostí rozhodnutí arbitra Andrewa Dallasa rozhorčilo. 

O pouhou minutu později byl totiž domácí gólman Zdeněk Zlámal napaden jedním z diváků. Šel pro míč za branku ke kotli soupeřova celku a po ráně pěstí z davu se svalil na trávník. Po zápase se k celému incidentu vyjádřil na Twitteru. „Zápas sice skončil 0:0, ale je jasné, kdo patří mezi poražené. Dostal jsem ránu do obličeje a jsem v pohodě. Ale je mi líto vašich osobní tragédií, které se skrývají za podobným chováním. Naše děti se dívají a poznají skutečné hrdiny," vzkázal Zlámal původcům násilí.

Zastání našel i na straně soupeře. „Tohle neschvalujeme. Aby dostal ránu hráč, který se snaží dělat svou práci, je naprostá ostuda. Tohle nebyl opravdový fanoušek Hibs. Pokud se lidé neumějí chovat, mělo by se na ně ukázat, měli by být potrestáni a zostuzeni, protože sami potupili svůj klub," uvedl trenér Hibernians Neil Lennon.

I on se stal v závěru terčem nenávisti. U postranní čáry se radoval po později neuznaném gólu kvůli ofsajdu, když ho zasáhla librová mince hozená z davu. Lennon se skácel na zem a musel být ošetřován.

Po zápase na tiskové konferenci si k chování fanouška nebral servítky. „Rád bych se s ním setkal tváří v tvář. Podobní hrdinové jsou stejně jen zbabělci. Nešlo o nic jiného, než někoho zranit," čertil se Lennon.

„Mohl jsem to být já, můj asistent Garry Parker, nebo čtvrtý rozhodčí. Mohl to být kdokoliv z nás... Jsem pořádně vytočený. Vře to ve mně. Možná potřebujeme pro tyto situace tvrdší tresty. Ani nevím, jak to celé nazvat. Přepadení, útok?" pokračoval.


Následně přiznal, že mince může způsobit pořádnou bolest. „Musím myslet také na svou bezpečnost, pořád to cítím v čelisti. V době, kdy se to stane, jste malátní, máte v krvi adrenalin... Teprve s odstupem přichází opravdová bolest," postěžoval si novinářům.

„Vůbec nečekáte, že by něco podobného mohlo přijít. Prostě se najednou z ničeho nic dostanete na zem. Viděli jsme, jak před pár týdny dostal mincí pomezní sudí... Nepřijatelná věc, podobné chování se musí zastavit," nepřestával se Lennon vracet k incidentu. 

„Pokud se lidé neumějí chovat, měli bychom je najít a říct, že se chovají naprosto nevhodně. Mluvíme o takových incidentech, když bychom měli mluvit o zápase. Je mi z toho opravdu zle," zakončil monolog.

 

Hearts zůstali po remíze na první příčce tabulky s 26 body. Hibernians mají na svém kontě osmnáct bodů a figurují na páté příčce. Odveta čeká oba celky 29. prosince v rámci 21. kola.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud