27. května 2019 • 13:27

Penaltový hrdina Hladký spasil skotský klub: Výhra je pro Šurala (†28)!

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postavte mu sochu! Fanoušci skotského fotbalového klubu St. Mirren teď ke svému brankáři vzhlížejí jako k bohu. V zápase o vše, kdy "The Buddies" zachraňovali příslušnost v nejvyšší soutěži, vychytal tři střelce v penaltovém rozstřelu a rozhodl o setrvání svého celku v Premiership. Co na tom může těšit české fanoušky? Ten hrdinný gólman se jmenuje Václav Hladký, a do Skotska přišel teprve v zimě z Liberce. Svůj skvělý výkon navíc věnoval padlému kamarádovi Josefu Šuralovi (†28).



Hladký, 28letý odchovanec brněnské Zbrojovky, nezažívá snadnou sezonu. V české lize po devíti odchytaných zápasech usedl na libereckou lavičku, Filip Nguyen už ho do branky nepustil. V zimě šel za novou výzvou do Skotska, v St. Mirrenu jako jednička zažil jen dvě ligové výhry a musel ze sebe dostat vše, aby pomohl se záchranou v lize. A co je nehorší, před měsícem vinou tragické nehody ztratil nejbližšího kamaráda Josefa Šurala.

Právě jemu věnoval svůj heroický výkon, kterým udržel St. Mirren v lize. "Myslím na něj každý den," řekl skotským novinářům. "Tohle je pro něj, samozřejmě. Inspiruje mě k tomu, abych byl lepší. Ale nemůžu o něm moc mluvit, je to těžké," dodal dojatý Hladký.

St. Mirren bojoval v klíčovém dvojzápase proti Dundee United. Po remízách 0:0 a 1:1 došlo až na penalty, a právě v nich Hladký zářil. Na jeho zákrocích ztroskotali Peter Pawlett, Callum Booth i Slovák Pavol Šaffranko. Hladký mohl být překonaný jedinkrát, Osman Sow jej sice poslal na druhou stranu, ale trefil tyč. St. Mirren tak penalty ovládl 2:0.

"Když začal rostřel, měl jsem z toho dobrý pocit. Sledoval jsem střelce a říkal jsem si, že bych některé z nich mohl vychytat. Ale upřímně, v sobotu jsme penalty trénovali a nechytil jsem žádnou! Možná jsem měl štěstí," rozesmál novináře český penaltový hrdina.

Hladkého po složitých začátcích v prvním zahraničním angažmá pochválil i kouč St. Mirrenu Oran Kearney. "Dobře víme, že Václav to tu poslední dobou neměl jednoduché. Ale někdy jsou prostě takové osudy napsané ve hvězdách. Věřil jsem mu, věděl jsem, že může předvést velké zákroky. Mám z něj osobně velkou radost, tenhle výkon ho zapíše do historie," pravil 40letý kouč.

"Když jsem přemýšlel o změně klubu, mluvilo se o hodně místech, ale pak jsem zaslechl o St. Mirrenu. Čím víc lidí mi o něm vyprávělo a čím víc jsem o něm četl, tím lepší mi to připadalo. Jsem rád, že jsem zariskoval a šel sem. A doufám, že fanoušci jsou také rádi," vyprávěl o svém rozhodnutí opustit Liberec a zkusit štěstí ve Skotsku 28letý Hladký.

Dres St. Mirrenu ale nemusí oblékat dlouho. Podle informací iSport.cz kolem něj krouží několik klubů z Championship, druhé anglické ligy. A vyptával se i nejslavnější klub skotské Premiership, Celtic Glasgow, stejně jako jeho hlavní rival Ranger. "Vzhledem k Vaškovým výkonům na jaře, nejen chycenými penaltami, nás nepřekvapuje, že je o něj zájem ve větších klubech," řekl hráčův agent Martin Štěpanovský.

VIDEO | Podívejte se na penalty, ve kterých zazářil Václav Hladký

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud