2. září 2019 • 11:36

Král se loučil se Slavií. Ve Spartaku čeká boj v záloze a hvězdné posily

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Titul, postup do Ligy mistrů, lukrativní zahraniční angažmá - tenhle povedený "hattrick" prožil během pouhých pár měsíců Alex Král. Mladý univerzál se v neděli stal druhým nejdražším hráčem odcházejícím z české ligy do zahraničí, když vyměnil mateřskou Slavii za Spartak Moskva. Co ho v ruském velkoklubu čeká?



Spartaku nevyšla cesta do evropských pohárů, v posledním kvalifikačním kole Evropské ligy ztroskotal na portugalské Braze. Může se tak plně soustředit na domácí ligu. Tam je sice po osmi kolech a nedělní prohře se Zenitem až šestý, v nabité konkurenci ale ztrácí na vedoucí Krasnodar jen tři body, každá výhra (či naopak ztráta) tak může pořadím výrazně zamíchat.

Moskevský klub se na boj na domácí frontě náležitě vyzbrojil. Ještě před Králem, za kterého dal 12 milionů eur (310 milionů korun), si pořídil jinou hvězdu do zálohy. 18 milionů eur (zhruba 460 milionů korun) vyskládal na stůl Alkmaaru za jeho 21letého kapitána Guuse Tila. Nizozemská "desítka" se uvedla dobře, ve čtyřech zápasech si připsal gól a tři asistence.

Tilovi mají s produktivitou pomáhat další dvě posily. Na křídle i na hrotu může operovat Jordan Larsson, syn někdejšího kanonýra Barcelony či Celticu Glasgow Henrika, který přišel za 4 miliony eur (103 milionů korun) ze švédského Norrköpingu. Útočníkem číslo jedna má být někdejší forvard Chelsea André Schürrle, který přišel na hostování z Dortmundu, v lize se zatím prosadil jen jednou.

TOP 10 českých hráčů v evropských ligách: Koho se vyplatí sledovat?
Video se připravuje ...

Jak do toho všeho zapadá český talent, který je po Tilovi druhou nejdražší posilou Spartaku v letošním létě?

"Hrají podobně náročný fotbal jako my. Teď jim odešel hráč z pozice číslo šest, věřím, že bych tam mohl pravidelně nastupovat," sdělil Král v rozlučkovém rozhovoru pro youtube kanál Slavie. Referoval o 27letém Brazilci Fernandovi, který vyměnil Moskvu za čínský klub Peking Sinobo Guoan. 

Ve středové řadě Spartaku tak vznikla díra za ofenzivním esem Tilem a po boku stálice Romana Zobnina. Na ní se zatím střídali mladíci Nail Umjarov a Ajaz Guliev, především s druhým jmenovaným bude Král bojovat o pozici v základní jedenáctce.

Jednadvacetiletý český reprezentant může nastoupit i ve středu obranné řady. Tam bude cesta o fous těžší, stoperem číslo jedna je klubový kapitán a ruský reprezentant Georgij Džikija, vedle něj zatím ani minutu nevynechal Francouz Samuel Gigot. 

Král byl blízko zahraničnímu angažmá už loni na podzim, ještě jako hráče Teplic si ho vyhlédlo Bordeaux. Místo Francie ale nakonec zamířil do Prahy, kde po ziskou double a postupu do Ligy mistrů nakonec na vysněnou zahraniční štaci dosáhl.

"Přišla skvělá nabídka, která nešla odmítnout. Možnost hrát za Spartak Moskva. Jsem rád, že mi vedení Slavie dalo prostor a nechali rozhodnutí na mě, toho si moc vážím!" sdělil Král na Instagramu, kde děkoval klubu, který jej vychoval, a jeho fanouškům. "Hlavně tím, jak o mě Spartak bojoval, mě nakonec nejvíc přesvědčil. Jsem strašně rád, že můžu být v největším ruském klubu, který má obrovské jméno i po celé Evropě. Je to posun zase o kousek dál, další výzva a věřím, že ze mě Spartak udělá lepšího hráče!" dodal.

Jak informoval předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na klubovém webu, český šampion na přestupu mladého univerzála vydělal pro klub rekordních 250 milionů korun v čistém.

Přehled nejdražších přestupů fotbalistů z domácí soutěže (v milionech korun):

504 Tomáš Rosický , Sparta Praha - Borussia Dortmund leden 2001
310 Alex Král, Slavia Praha - Spartak Moskva                                srpen 2019                                         
230 Bořek Dočkal , Sparta Praha - Che-nan Ťien-jie únor 2017
200 Nicolae Stanciu, Sparta Praha - Al Ahlí leden 2019
189 Milan Baroš , Baník Ostrava - FC Liverpool srpen 2001
150 Petr Čech , Sparta Praha - Stade Rennes červenec 2002
149,5 Tomáš Řepka , Sparta Praha - AC Fiorentina červenec 1998
145 Jan Šimůnek, Sparta Praha - Wolfsburg srpen 2007
143,5 Karel Poborský , Slavia Praha - Manchester United, srpen 1996
138,7 Pavel Nedvěd , Sparta Praha - Lazio Řím červenec 1996
128 Petr Jiráček, Viktoria Plzeň - VfL Wolfsburg prosinec 2011

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud