Radek Špryňar
28. ledna 2024 • 17:30

V Belgii se kvůli chybě sudího u VAR opakuje zápas. Šlo by to i v Česku?

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Belgii se bude opakovat zápas mezi Anderlechtem a Genkem kvůli chybě videorozhodčího. Rozhodla o tom disciplinární rada tamního svazu. Po zřízení instituce VAR jde do značné míry o přelomové rozhodnutí ve fotbale. Je něco takového možné i v Česku? Může se podobný případ stát i během vyhrocené jarní části FORTUNA:LIGY? Deník Sport a web iSport.cz požádal o názor sportovního právníka Zdeňka Tomíčka.



Nejprve si připomeňme, co se v Belgii stalo. Těsně před Vánocemi Anderlecht v domácím prostředí sundal rivala z Genku 2:1. Hosté však běsnili kvůli neuznanému gólu exslávisty Yiry Sora, který vstřelil ve 24. minutě z dorážky po zákroku brankáře Kaspera Schmeichela, jenž zlikvidoval penaltu Bryana Heynena. Branku nigerijského fotbalisty sudí neuznal po kontrole u videa kvůli tomu, že Sor příliš brzy vběhl do pokutového území. Opakované záběry však ukázaly, že totéž učinili dva hráči Anderlechtu.

Na evidentní omyl rozhodčího u videa zareagovala nekompromisně disciplinární rada, která vyhověla stížnosti Genku, a nařídila zápas opakovat!

K explicitním pochybením (nejen) asistenta rozhodčího u videa může během jarní části dojít i v Česku. Liga se bude řítit do finále, každé kontroverzní rozhodnutí sudího bude podrobeno pečlivému zkoumání. Nicméně k extrémnímu nařízení disciplinárního panelu o opakování utkání jako v Belgii dojít nemůže.

„Opakování zápasu pro pochybení rozhodčího není dle našich předpisů možné. Soutěžní řád FAČR umožňuje opakovat utkání v případech, kdy byl zápas předčasně ukončen anebo nebyl vůbec zahájen bez zavinění některého z týmů. Důvody pro nezahájení či přerušení utkání jsou přesně specifikovány v platném znění Pravidel fotbalu,“ vysvětluje Zdeněk Tomíček, expert na sportovní právo a též jeden z rozhodců FAČR.  

Přitom snahy o opakování duelu v tuzemsku registrujeme. Ostatně poslední případ není tak starý. Žádost tehdy podala Jihlava po výjimečně vyhrocené baráži s Karvinou v létě 2019. „Ano, byla to velmi obdobná situace. Jihlava chtěla opakovat baráž proti Karviné. Důvod spočíval v údajném zjevném pochybení rozhodčího, který měl svými výroky Jihlavu významně poškodit. LFA však tuto možnost odmítla právě s odkazem na Soutěžní řád, který opakování zápasu pro pochybení rozhodčího nepřipouští,“ říká Tomíček.

Na závěr je dobré zmínit, že v Belgii vyhodnocují žádost o repete zápasů jiné výkonné orgány než v Česku. „V Belgii posuzovalo rozhodnutí rozhodčího nejdříve Oddělení profesionálních rozhodčí a následně Disciplinární rada pro profesionální fotbal, u nás jsou k tomu oprávněny jiné orgány. Obecně posuzování rozhodčích hodnotí Komise rozhodčích. Pokud by za chybným rozhodnutím rozhodčího byl spatřován disciplinární přečin, např. z důvodu tzv. match-fixingu, tak by se případem zabývala Etická komise. Disciplinární přečiny rozhodčích totiž neposuzuje Disciplinární komise LFA, ale právě přímo Etická komise FAČR,“ dovysvětluje Tomíček.

Opakování zápasu z důvodu chyby VAR bude v tuzemsku možné jedině v případě, že se změní řády.

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud