1. prosince 2014 • 11:30

Real nebyl první. Kříž z loga kvůli muslimům vypustila i Barcelona

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doslova zlatý důl představují pro šéfy světových fotbalových velkoklubů fanoušci z oblastí Blízkého a Středního východu. Má to ovšem jeden háček: křesťanskou symboliku, která je viditelně zhmotněná třeba v logu či na dresech, a pro převážně muslimské obyvatelstvo je evidentně velkou překážkou. Kříž ze svého znaku pro tyto oblasti vypustil jak Real Madrid, tak Barcelona...



K úpravě klubového symbolu, znaku s královským křížem, sáhl před časem při prohloubení spolupráce s arabskými šejky Real Madrid. Někteří komentátoři tvrdí, že fanoušky hojně kritizovaný krok byl jen logickou reakcí na to, co už někdy v roce 2007 provedla Barcelona.

Největší španělský rival Realu v tichosti upravil dresy, které se prodávají v muslimských oblastech. Kříž svatého Jiří, patrona Katalánska, který je patrný v levém horním poli klubového znaku Barcelony, zmizel spolu s horizontální červenou čarou.

Představitelé Barcelony tehdy tvrdili, že to není pravda a takto upravené dresy jsou padělky, nicméně podle španělských novin se dres s křížem třeba v Rijádu nedal koupit ani v oficiálním fanshopu.

Kříž Sv. Jiří pro muslimské země z dresů Barcelony zmizel... Kříž Sv. Jiří pro muslimské země z dresů Barcelony zmizel...Foto Twitter.com

Proti červenému kříži Sv. Jiří se ozvala Saudská Arábie, podle které je tenhle symbol pro muslimy urážející jako připomínka středověkých křížových výprav. V roce 2010 pak už nestálo nic v cestě tomu, aby domovský klub Lionela Messiho podepsal smlouvu s katarskou nadací Qatar Foundation, jejíž jméno nosí na dresu: za 4,4 miliardy korun na pět let.

V boji o muslimské fanoušky (a peníze) pak nemohl zůstat pozadu ani Real a přistoupil před dvěma roky k podobné úpravě.

Střetů muslimského světa s křesťanskými symboly na dresech nicméně proběhlo víc. Turecký právník Baris Baska třeba zažaloval Inter Milán kvůli speciálním dresům ke 100. výročí založení klubu: měly totiž velký červený kříž v bílém poli, který je znakem města Milána.

Muslimové ovšem v kříži viděli symbol templářských rytířů, který podle Kasky symbolizuje „rasistickou nadřazenost Západu nad Východem.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud