Jakub Dvořák
21. srpna 2018 • 04:40

Barcelona měla nejdražší lavičku v historii. Proč mizí hráči z akademie?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi nejvyhlášenější fotbalové akademie na světě, ale poslední týdny pro ni příznivě nevypadají. Barcelonská La Masia řeší zajímavý problém. Důvod? Za prvé zběsilé nákupy katalánského mužstva. V prvním ligovém utkání s Alavesem (3:0) seděli na lavičce hráči za 294 milionů eur (cca 7,5 miliardy korun), nejvíc v historii, a jen jeden byl odchovancem španělského celku. A dobře mladým hráčům nedělá ani přechod z profláknutého herního systému 4-3-3 na 4-4-2.



Tak drahá lavička náhradníků se jen tak nevidí. Malcom (41 milionů), Lenglet (35), Arthur (31), Vidal (19) a mezi nimi i Coutinho (155) a Cillessen (13). Přesně s těmito náhradníky Barcelona v sobotu vyrukovala v prvním ligovém kole na Alaves.

Suma sumárum hráči za 294 milionů eur (7,5 miliardy korun), což dělalo nejdražší lavičku v dějinách katalánského velkoklubu. Nikdy v historii neseděli vedle trenéra hráči s větší přestupovou cenou. Přitom loni se hodnota lavičky pohybovala kolem 131 milionů.

Co se týká sobotního duelu, šest hráčů bylo do Barcelony nakoupeno. Pouze Rafinha se mohl pyšnit tím, že pochází z klubové akademie La Masia, což svědčí o jistém úpadku přílivu talentů do A-týmu.

Trenér Ernesto Valverde před sezonou raději přiváděl cizí hráče, než aby sázel na odchovance, jako tomu bylo v předchozích letech. Pravdou však je, že nyní má Valverde na lavičce k dispozici mnohem kvalitnější a variabilnější fotbalisty. Právě tento problém jej trápil v minulé sezoně.

Lionel Messi se raduje z trefy do sítě Alavese
Lionel Messi se raduje z trefy do sítě Alavese

I proto z Katalánska v létě zmizeli nepotřební Aleix Vidal, André Gomes, Lucas Digne či Yerry Mina.

Drahé nákupy však nejsou v Barceloně všemi přijímany jako pozitivní krok. Zatímco Valverde si mne ruce vyváženým kádrem, zastánci akademie La Masia si stěžují na to, že mladé naděje mají momentálně dveře do šatny s  Messim a spol. zavřené.

Jak už bylo zmíněno, proti Alavesu byl z vlastních řad pouze Rafinha. Stejně tomu tak bylo i v loni v úvodním zahajovacím duelu. Kdežto před šesti lety byla celá lavička složená pouze z odchovanců. Tehdy na ní seděli Isaac Cuenca, Cesc Fábregas, Pedro, Pinto, Carles Puyol, Xavi a náhradní brankář Jonathan.

A to není vše. Absolventům slavné akademie ztěžuje situaci i Valverdeho změna herního systému. Zatímco dlouhá léta celý klub sázel na osvědčené rozestavení 4-3-3, kouč, který dovedl Barcu v minulé sezoně ke dvěma trofejím, rád hraje v systému 4-4-2. Z La Masie se tak postupně vytrácí její původní myšlenky a identita, kdy se nejlepší hráči velmi rychle posouvali do prvního týmu.

Góly

Domácí: 64. Messi, 83. Coutinho, 90+2. Messi

Hosté:

Sestavy

Domácí: ter Stegen – Semedo (46. Coutinho), Piqué, Umtiti, Alba – Roberto, Busquets (85. Arturo Vidal), Rakitić – Messi (C), L. Suárez, O. Dembèlé (77. Arthur).

Hosté: Pacheco – Aguirregabiria, Laguardia, Maripán, R. Duarte – D. Torres (68. Bastón) – Jony (68. Marín), Wakaso, García (C), I. Gómez – Sobrino (71. Burgui).

Náhradníci

Domácí: Coutinho, Arthur, Cillessen, Rafinha, Lenglet, Malcom, Vidal

Hosté: Burgui, Sivera, Navarro, Marín, Bastón, Twumasi, Perera

Karty

Hosté: D. Torres, Maripán

Rozhodčí

Sánchez – Cabanero, Gallego

Stadion

Camp Nou (Barcelona)

Návštěva

52 356 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud