13. ledna 2020 • 11:15

Geniální červená. Valverde drsně zachránil Realu trofej, Simeone smekl

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle se nedělá a taky přišel zasloužený trest. Jenže když záložník Realu Federico Valverde viděl, jak mu Álvaro Morata z Atlétika utíká do jasné šance, neměl jinou možnost. Za tvrdý skluz zezadu viděl zcela oprávněnou červenou kartu, ale zároveň udržel „bílý balet“ ve hře. Ten pak získal první trofej nového roku po penaltovém rozstřelu. Sám Valverde si ze šatny došel pro cenu pro nejužitečnějšího hráče.



„Neměl bych to dělat a Álvarovi jsem se omluvil. Jenže to bylo jediné možné řešení, protože je hrozně rychlý. Chtěl jsem se k němu dostat, ale nešlo to. Jsem strašně rád za trofej, ale zároveň vím, že to nebyla správná věc,“ kál se po finále Španělského poháru Federico Valverde.

Na krku měl zlatou medaili a v ruce cenu pro nejužitečnějšího hráče zápasu, ale taky ne úplně čisté svědomí a na kontě červenou kartu. Když je ve 115. minutě řítil soupeř Álvaro Morata sám na branku Realu, byl Valverde nejblíž. Viděl, že nestíhá, a tak zatáhl na záchrannou brzdu. Útočník Atlétika místo ve stoprocentní šanci skončil před vápnem na zemi po precizně provedeném skluzu zezadu na kotník.

Následná strkanice obou madridských týmů na stadionu v saúdskoarabské Džiddě byla jen drobnou kapitolou zápasu, samotný faul ale  měl mnohem větší dopad. 21letý Uruguayec pravděpodobně zabránil rozhodujícímu gólu a do konce zbývalo pouhých pět minut, které „bílý balet“ v deseti ubránil, byť ho musel dvakrát podržet Thibaut Courtois v brance.

Belgičan se rozchytal a po chvíli ovládl penaltový rozstřel. Valverde do něj zasáhnout nemohl, ale nebýt jeho, nemuselo k němu vůbec dojít. „Udělal, co musel. Byl to tvrdý zákrok a je dobře, že se Moratovi omluvil, velmi dobře se znají,“ okomentoval situaci kouč Realu Zinédine Zidane, zatímco na sociálních sítích vyskakovaly komentáře o geniálním řešení situace a hrdinství.

Na tiskové konferenci po vychladnutí hlav ocenil soupeře i kouč poražených Dieog Simeone: „Byl to nejdůležitější okamžik zápasu. Řekl jsem mu, že udělal, co bylo v tu chvíli třeba. Vyhlásili ho nejlepším hráčem zápasu a dává to smysl, protože tahle akce rozhodla.“

Benjamínka v základní sestavě baletu ocenili fanoušci, i když samozřejmě ne ti, co přáli Atlétiku, i spoluhráči. „Blahopřáli mi. Bylo to vidět, protože to bylo ke konci, ale měla by vyniknout i jejich snaha během celého zápasu,“ děkoval. Kromě místa v sestavě Realu má Valverde i další důvod k radosti – brzy se stane otcem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud