Jakub Dvořák
19. září 2020 • 19:50

Letní události v La Lize: Rušno v Barceloně i Valencii a spořivý Real

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké nejzajímavější události se staly před novou sezonou La Ligy?Jaké nejzajímavější události se staly před novou sezonou La Ligy?FOTO: koláž iSport.cz

    Rušno v Barceloně, hvězdy na odchodu, průvan ve Valencii a ani euro na posily z pokladny Realu Madrid. K tomu všemu se o trůn nenápadně hlásí Sevilla, tým po revitalizaci Julenem Lopeteguim. Léto ve Španělsku bylo na události vskutku bohaté. Podívejte se na pět hlavních dějových linek, které se řešily na Pyrenejském poloostrově.

  • Bouře v Barceloně

    Pro fanouška „blaugranas“ to bylo sakra krušné léto. Prezident Josep Bartomeu to má nahnuté. Je téměř jisté, že blízké volby nevyhraje. I kvůli turbulentnímu jednání s Lionelem Messim. Argentinec, který v A-týmu působí od roku 2004, byl v jednu chvíli na odchodu z klubu. Klub obsadil někdejší klubovou hvězdu Ronalda Koemana do role nového trenéra. Má organizaci vrátit „nizozemskou školu“ fotbalu. Jeho nástup do úřadu nepřežili Arturo Vidal, Ivan Rakitič a na odchodu je i Messiho velký přítel Luis Suárez.

    Lionel Messi dal proti Gironě dva góly Lionel Messi dal proti Gironě dva gólyFoto Reuters

  • Konec GB11

    Ačkoliv to vypadalo, že se Gareth Bale může stát nejznámějším golfistou mezi fotbalisty, nakonec přeci jen velšský kapitán upřednostnil povolání na úkor zájmů. Po několika měsících dohadů našel s vedením Realu společnou řeč a vrací se zpátky na Ostrovy. V Madridu strávil sedm let a s klubem vyhrál všechny možné trofeje. Jen v posledních letech se nenaladil na stejnou vlnu s trenérem Zidanem. „Myslím si, že tohle přivítaly obě strany. Ten rozpor názorů byl zřejmý už delší čas,“ glosuje Baleův návrat do Tottenhamu český brankář Sevilly Tomáš Vaclík.

    Gareth Bale Gareth BaleFoto Reuters

  • Sevilla: Černý kůň?

    Že se v andaluském městě natáčel jeden z nejznámějších seriálů Hra o trůny, ví každý jeho věrný fanda. Sevillu mnozí pasují do hry o španělský trůn. Kádr Julena Lopeteguiho v minulé sezoně ovládl Evropskou ligu a v La Lize skončil třetí. „Ambice jsou vždy nejvyšší, ale nemyslím si, že bychom chtěli vyhlašovat boj o titul,“ mírní nadšení brankář Tomáš Vaclík. „Bude důležité zvládnout výpadky formy. Zatímco Real a Barcelona je mají maximálně dva zápasy, u nás to bylo delší,“ dodává reprezentační gólman, kterého čeká boj o post jedničky s Maročanem Bonem.

    Český gólman Sevilly Tomáš Vaclík s pohárem pro vítěze Evropské ligy Český gólman Sevilly Tomáš Vaclík s pohárem pro vítěze Evropské ligyFoto instagram.com/vaclos31

  • Real neutratil ani euro

    Není zvykem, aby „los blancos“ nevyjeli na trh. Přesněji řečeno za posledních 25 let se to nestalo ani jednou. Koronavirová krize má na finance velký dopad. Mistr z minulé sezony a dalších pět klubů (Real Betis, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Valencia a Deportivo Alavés) v létě nevydali na posily ani euro. Z hostování si trenér Zinedine Zidane stáhl Martina Odegaarda z Realu Sociedad a vytáhl mladíky z mládeže. Že je situace vážná, svědčí tvrzení prezidenta Lyonu. „Barcelona nekoupí Memphise Depaye, protože si ho nemůže dovolit.“ Na vysněné Koemanově posile přitom leží cenovka „pouhých“ 25 milionů eur.

    Eden Hazard chválí přínos kouče Zinedina Zidana Eden Hazard chválí přínos kouče Zinedina ZidanaFoto Reuters

  • Vzlétnou Netopýři?

    Vítěz La Ligy, finále Champions League a zbrusu nový stadion… To jsou momentálně v podání příznivců „los che“ už jen vlhké sny. Tradiční španělský klub je v obří krizi. To nejlepší z kádru minulé sezony se v létě rozprchlo. Valencii opustili Ferran Torres (Manchester City), Rodrigo (Leeds) i Dani Parejo a Francis Coquelin (Villarreal). Vedení dlužilo hráčům na výplatách a David Silva při návratu domů z Premier League zvolil raději baskický Real Sociedad. Přesto existují naděje, že nový kouč Javi Gracia „netopýry“ pozvedne. V prvním kole doma Valencia přemohla rivala Levante 4:2.

    Valencia přišla o hodně opor, do sezony ale vkročila dobře Valencia přišla o hodně opor, do sezony ale vkročila dobřeFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud