TV iSport
17. října 2021 • 14:40

Pád Barcelony: přeplácené hvězdy, prázdná kasa i zatčený exprezident

Autor: TV iSport, Martin Pešout
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doby, kdy jste si mohli vsadit na vítězství Barcelony v Lize mistrů i domácí soutěži jsou pryč. Kataláncům se zhoršila sportovní forma, ale je tu ještě jeden, o poznání  větší problém - finanční. Slavný klub by klidně mohl zbankrotovat. Ostatně, kdo se v tom sledu dramatických událostí už má taky vyznat. A proto jsme tady my, abychom turbulentní období zmapovali. 



Šílené platy i přestupové částky

V Barceloně si užívali dlouho roky hojnosti. A tak se rozdávaly horentní platy a kupovali fotbalisté za přemrštěné částky. Tu máte přes 100 milionů eur za Dembélého, 120 za nevýrazného Griezmanna i dalších spolu s bonusy 160 milionů eur za věčně zraněného Coutinha. Mimochodem v přepočtu částka přesahující čtyři miliardy korun udělala před třemi lety z Brazilce druhého nejdražšího fotbalistu historie (než jej překonal Mbappé). Tyhle rakety navíc Katalánci ani nedokázali pokrýt z toho, co utržili za Neymara a neváhali si na přestupy půjčit. Ostatně, o současných nárocích věřitelů, jste jistě už četli.

Ohromující kontrakty k tomu podepsali už stávající hráči jako Jordi Alba, Sergio Busquets, Lionell Messi, ale i méně významní kopáči a dokonce náhradníci. 

Nebylo proto divu, že k roku 2018 si hráči Barcelony ze všech sportovců světa přišli na nejvyšší průměrné roční platy, a to ještě bez podpisových a výkonnostních bonusů. Až za nimi stáli s peněženkami borci z Realu Madrid a basketbalisté z klubů NBA. Celý řetězec nakonec povedl k tomu, že Barca překročila finanční regule La Ligy a porušila pravidlo hovořící o tom, že kluby nesmí za platy „kopaček“ vynaložit více než 70% klubových příjmů. Aktuálně je Barcelona druhým nejzadluženějším fotbalovým klubem v Evropě. Žebříček vede Tottenham, jenže ten investoval do výstavby nové arény.

Pandemické snižování mezd (březen 2020)

V březnu 2020, v době, kdy celosvětová pandemie covid-19 udeřila naplno, přispěchala klubová generalita s nápadem hráčům nadstandardní platy snížit. Vcelku jasný signál se nesešel v kabině s pochopením. Po dlouhých jednáních hráči přece jen souhlasili s razantním snížením odměn o 122 milionů eur. Dalších 50 milionů eur ušetřil klub rozprostřením výplaty bonusů do tří let.

Odstoupení prezidenta (říjen 2020)

V říjnu 2020 rezignoval prezident Bartomeu spolu s celou správní radou. Předtím však ještě stihl podepsat nové kontrakty obsahující snížení mezd s de Jongem, Lengletem, ter Stegenem a Piquem. To vedlo k rozzuření zbytku kabiny, která ponížení peněz odmítala. Piqué a spol. poté vedli se spoluhráči úspěšné rozhovory a vzbouřenci přijali skutečnost, že nižším smlouvám se stejně nevyhnou.  

„Barcagate“ (březen 2021)

Sám Bartomeu skončil v policejní cele. Vyšetřován byl za finanční kriminalitu včetně kauzy „Barcagate.“ Klub pod jeho vedením údajně inicioval pomlouvačné kampaně na sociálních sítích vůči současným i bývalým hráčům, kteří se ke klubu vyjadřovali kriticky.

Výprodej (léto 2020)

Umořování dluhů přineslo i hráčský výprodej. V létě 2020 se pakovali Rakitič, Semedo, Rafinha, Suárez, Griezmann se vrátil do Atletica a došlo i k výměně Arthura Mela za Pjaniče. Odešli i talenti Junior Firpo, Jean-Clair Todibo nebo Carles Aleñá.

Superliga (duben 2021)

Poté, co na povrch vyplouvala řada detailů, bylo jasné, proč Barcelona za každou cenu stála o vytvoření evropské Superligy. Jen za „Welcome Bonus“ měla dostat 270 milionů eur. Z plánů, byť po vytrvalém boji s evropskou federací UEFA, ovšem sešlo. 

Prázdné tribuny, prázdná kasa

Přestože problematické chování klubových zástupců lze hledat už před koronavirem, pandemie celý proces urychlila. Dlouho se hrálo bez diváků a nenaplnit takřka stotisícový stadion byl problém. Brzy začaly chybět zisky ze vstupného, které činily významnou část rozpočtu a logicky nerostly ani příjmy z prodeje suvenýrů.

Ztráta Messiho - pláč pokladního fanshopu

Diváci se už na stadiony vrátily, jenže je tu další problém: klub může ročně přicházet o jeden až dva miliony eur za dresy bez Messiho jména. Zkrátka se snížil odbyt dresů, když na skladě není argentinská modla.

Odchody největších partnerů (2022/2023) 

Aby toho nebylo málo, v červnu 2022 vyprší klubu smlouva s jedním z hlavních sponzorů, japonským e-commerce gigantem Rakuten, o rok později i s americkým gigantem Nike. A přestože by si jeden mohl myslet, že finanční ředitel s radostí ušetřil po odchodu Messiho, s novou pohromou se začalo potýkat celé Španělsko. „La Pulga“ totiž odváděl na daních státu ročně až kolem 50 milionů eur. 

Přestavba stadionu (léto 2022)

Navzdory velké zadluženosti se Katalánci ambiciózně pustí ještě do přestavby stadionu, posvátného Camp Nou. Rekonstrukce nyní stotisícového stánku má vyjít v přepočtu až na 38 miliard korun. Jednání o půjčce ve výši 500 milionů eur se vedou s investiční bankou Goldman Sachs. 

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud