Pavel Hartman
26. listopadu 2021 • 16:38

Druhý Guardiola? Xavi má v Barceloně na povel výstup z doby temna

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl symbolem nepřemožitelné barcelonské tiki-taky. Teď se má stát i spasitelem zvadlé katalánské krásky. Xavi Hernández, velmistr mazaných přihrávek, dostal v jednačtyřiceti na povel výstup slavného týmu z doby temna. Bude z něj na střídačce druhý Pep Guardiola?



Před šesti lety dal velkolepě sbohem klubu svého života. Xavi Hernández odcházel z Olympijského stadionu v Berlíně se zdviženým ušatým pohárem pro vítěze Ligy mistrů. Poslední sezonu v katalánském drahokamu ozdobil ziskem treble – mistrovského titulu, výhrou ve španělském poháru a v Lize mistrů.

Na rozlučce si vzal do ruky mikrofon jeho neméně fikaný bráška ze zálohy Andrés Iniesta. Jindy málomluvný stydlín spustil: „Děkuju za vše, co jsi tomuto klubu dal, a co mu ještě dáš. Ti z nás, kteří tě znají, víme, že se do Barcelony vrátíš.“ Xavi přitakal: „Mým cílem je vrátit se do tohoto domova. Jako trenér nebo sportovní ředitel. Vážně doufám, že to není rozloučení, uvidíme se později.“

Sibyla by to nepředpověděla lépe. V sobotu 6. listopadu vedení FC Barcelona oznámilo: Novým trenérem A-týmu je Xavi Hernández. Podepíše smlouvu na dva a půl roku. O dva dny později se konalo na Camp Nou vítání ztraceného syna před zraky více než dvaceti tisíc natěšených fanoušků.

„Pro Barcelonu je to historický den. Vítej, Xavi,“ řekl Joan Laporta, staronový klubový prezident. „Děkuju všem. Nechci se dojímat, ale stalo se. Mám husí kůži. Tohle je největší klub na světě. Budu tvrdě pracovat, abych dostál očekáváním vás, fanoušků. Barcelona nebere remízu nebo porážku. Musíme vyhrát všechny zápasy,“ uvedl Xavi, kterého na plochu doprovodila manželka.

Barcelonská rodina rozesetá po celém světě přešla obratem z deprese k optimismu. Zase bude dobře!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud