12. srpna 2022 • 16:55

Barce dochází čas, fanoušci nadávali De Jongovi. Piqué by hrál i zadarmo

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tik, tak, tik, tak... Barceloně dochází čas na registraci letních posil, tak aby i ony mohly v sobotu vyběhnout na Camp Nou a odehrát 1. kolo La Ligy proti Vallecanu. Tradiční španělský klub se topí ve finanční krizi a dluží téměř 30 miliard korun. Jejich spásou může být prodej Frankieho de Jonga a zbavení se jeho obřího platu. Jenže klub hráči dluží a ten odmítá řešit přestup před vyrovnáním závazků. Naopak Gerard Piqué Blaugranas nabídl, že bude hrát úplně zadarmo, což mělo vedení Katalánců odmítnout.



Velká (a nákladná) jména představila tohle léto Barcelona jako posily. Robert Lewandowski, Raphinha či Jules Koundé vyšly klub na 140 milionů eur (asi 3,45 miliardy korun). Do toho Franck Kessié a Andreas Christensen, kteří sice dorazili zadarmo jakožto volní hráči, ale jejich plat jistě nebude zanedbatelný.

Tito hráči však dosud nebyli zaregistrováni na soupisku pro začínající španělskou ligovou soutěž. A nejen oni. Katalánci před začínající sezonou také prodloužili smlouvu s Ousmanem Dembélém a Sergim Robertem, kteří podle španělských médií tím pádem také nejsou registrovaní.

Řešením má být osoba záložníka Frenkieho de Jonga, který pobírá nejvíce z týmu (13,8 milionů korun týdně). O Nizozemce jeví celé léto velký zájem Manchester United (s nímž se dohodli na přestupové sumě) a ráda by ho získala i Chelsea, která prý nyní vstoupila do hry a nabízí 68 milionů eur (1,65 miliard korun). 

Přestup ale údajně zatím troskotá na tom, že Barca De Jongovi dluží peníze (419 milionů korun). Ten nechce odejít, dokud se závazek nevyřeší. I proto si leccos vyslechl od některých fanoušků, když přijížděl do tréninkového centra klubu. „Sniž si plat, dě*ko,“ je slyšet ve videu.

Snížení platu a odpuštění nebo spíš odsunutí splacení dluhu by bylo jedinou příležitostí, jak ho v klubu udržet. O to už ale žřejmě nestojí ani hráč a především pak klub, který tučné nabídky z Anglie lákají.

Je ale nutné říct, že většina katalánských příznivců De Jonga chápe a nadávky odsuzuje. Alespoň většina diskutujících na Twitteru. Nejsou slepí a vidí, jak je klub poslední roky vedený. De Jong navíc přišel na Camp Nou v době, kdy se tam moc posil nehrnulo. 

V kádru je pak několik hráčů, s nimiž kouč Xavi příliš nepočítá, ale kterých se zatím klub také nedokázal „zbavit.“ (kromě FdJ také Miralem Pjanič, Samuel Umtiti, Martin Braithwaite a možná i Memphis Depay) Navíc se však zdá, že klub nemá, co se posil týká, dost. V případě, že se povede zpěněžit De Jonga, chystá údajně Barcelona nabídku na Bernarda Silvu z Manchesteru City.

Naopak se, pravděpodobně spíš na pozici náhradníka, počítá s veteránem Gerardem Piquém. Na jeho post dorazily zmíněné posily (Koundé, Christensen) a v klubu již je na pozici stopera Eric García a Ronald Araújo. Pětatřicetiletý Piqué již několikrát vypomohl vedením klubu snížením platu. Například loni, když potřebovali Blaugranas zaregistrovat třeba Erica Garcíu či Memphise Depaye, který je nyní dost možná na odchodu.

Piqué měl dokonce nyní klubu nabídnout, že by hrál úplně zadarmo. To už zřejmě šéfové odmítli a budou hledat jinou cestu. Piquého přístup je pochopitelný, stejně však jako ten De Jongův. Španělský zkušený obránce zažil zlatou barcelonskou éru po boku Lionela Messiho, zatímco De Jongovi klub dluží a během jeho tříletého angažmá s ním vyhrál jen španělský pohár.

Mimochodem Piqué pro klub udělal ještě víc, než že si několikrát nechal snížit plat. Když Barca přisla o sponzora z Kataru, stal se prostředníkem pro sjednání nového sponzora. Zná se totiž s majitelem japonského Rakutenu, jenž přiléval do kasičky Katalánců asi 55 milionů eur ročně. Na dresech ho však od nové sezony v roli hlavního sponzora nahrazuje Spotify.

A ještě odbočka zpátky k jednáním právě s Depayem a také Pierrem-Emerickem Aubameyangem. S oběma vedení Barcelony naplánovalo schůzku, na níž projednají budoucnost. O prvního zmíněného má zájem Juventus, o druhého po odchodech Wernera a Lukakua Chelsea. Hráči se přestupu nejspíš nebrání, ale Barcelona by si chtěla podle Fabrizia Romana aspoň jednoho ponechat.

Lewandowski v Americe. Podívejte se, jak trénoval s Barcelonou
Video se připravuje ...

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud