25. prosince 2012 • 14:48

100 NEJLEPŠÍCH FOTBALISTŮ: První je Messi, dostalo se i na Čecha

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gólman Chelsea Petr Čech se dostal jako jediný z českých hráčů mezi elitní stovku fotbalistů, které vybral na konci roku 2012 britský list The Guardian. Těžko někoho překvapí, že medailové pozice obsadily hvězdy španělských velkoklubů. Na první příčce se vyhřívá Argentinec Lionel Messi z Barcelony před Portugalcem Cristianem Ronaldem z Realu Madrid, pomyslný bronzový stupínek obsadil Španěl Xavi, jenž válí také za Barcu.



Oslovení experti vybírali vždy třicet nejlepších hráčů. Ten, kterého pasovali na první místo bral 30 bodů, druhý 29 a třicátý pak jeden bod. Lionel Messi, jenž v roce 2012 nastřílel 90 gólů (na dalších 29 přihrál), se dostal na první místo u všech jedenácti hlasujících.

1. Lionel Messi (Arg./Barcelona)

Bývalý kouč Barcy Pep Guardiola výkony gólového zabijáka z Barcelony okomentoval: „To, co předvádí, nejde popsat. Jen se dívejte,“ řekl uznávaný trenér.

Argentinec Messi už překonal historický střelecký rekordFoto Reuters

Carlos Bilardo, který vedl božského Argentice Diega Maradonu v roce 1986, složil Messimu rovněž poklonu. „Tomu snad nikdy neodskočí míč od nohy,“ všiml si trenér.

Tito Vilanova, jenž nastoupil v Barceloně hned po Guardiolovi, před Messim rovněž smeká. „Nemyslím si, že ještě někdy uvidíme tak dokonalého hráče, jako je Messi,“ řekl Vilanova.

Messiho spoluhráč Gerard Piqué pak trvá na tom, že Messi má nadpozemské schopnosti a podobně se vyjádřil i Jose Mourinho. Ten označil duo Messi – Ronaldo za dvojici z jiného světa.

2. Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid)

Řadu let už patří mezi nejlepší Portugalec Cristiano Ronaldo. Už v roce 2007 byl k neudržení, tehdy válel za Manchester United.

V březnu toho roku vyhráli „Rudí ďáblové“ nad Boltonem 4:1 a Henrik Pedersen šel na hřiště s úkolem hlídat právě Ronalda. Po 28 minutách byl naprosto zdeptaný střídán, s hezounkem si nevěděl rady.

Cristiano Ronaldo, portugalská hvězda Realu MadridFoto Reuters
Tehdejší manažer Boltonu Sam Allardyce čelil otázce, zda se jeho tým vzpamatuje z toho, jak s ním zacvičil Portugalec. „Aby nám zmizely jizvy po těch ranách, co jsme dostali od Ronalda, to budeme potřebovat sakra dobrého plastického chirurga,“ řekl kouč Boltonu.

Podobně značka CR7 září i v Bílém baletu. Za 169 zápasů v dresu Realu Madrid nastřílel 170 branek. Když se neprosadí ve čtyřech zápasech za sebou, experti už zkoumají, co se s hvězdným Portugalcem s vynikající kopací technikou děje.

Mezi jeho přednosti patří i ohromná rychlost, spekuluje se, zda by na stovce neprohnal světového rekordmana Usaina Bolta z Jamajky.

3. Xavi Hernandez (Šp./Barcelona)

Další z barcelonských hvězd září hlavně v posledních pěti sezonách. Trenéři mu našli místo v záloze, kde je dispečerem hry. Akce jdou přes něj a mozek Xaviho rozděluje finální míče. Tak to funguje ve španělské reprezentaci i v Barceloně. Týmy s Xavim v sestavě mají na kontě triumfy na MS, EURO i v Lize mistrů i dalších soutěžích.

Xavi patří k ikonám současné Barcelony.Foto EPA

„Stačí se podívat, najít spoluhráče, volný prostor a pak tam prostě poslat míč,“ usmívá se nad jednoduchostí své hry Xavi. „To je jediné, co dělám. Jen se pořád dívám,“ směje se.

V průměru za posledních pět let v zápase rozdá na stovku přihrávek. „Když se podíváte na to, co umí, může být nejlepším hráčem Španělska v celé historii. I když on vlastně myslí dopředu, takže hraje v budoucnosti,“ prohlásil jeho barcelonský spoluhráč Dani Alves.

Do elitní desítky se propracovali ještě Andrés Iniesta (Šp./Barcelona), Zlatan Ibrahimovic (Švéd./PSG), Radamel Falcao (Kol./Atlético Madrid), Robin van Persie (Niz./Manchester United), Andrea Pirlo (It./Juventus), Yaya Touré (Pobř. slon./Manchester City), Edison Cavani (Urug./Neapol).

České barvy zastupuje na 44. místě gólman Petr Čech. Co na jeho výkonech experti oceňují.

„Bez jeho zásahů Chelsea vůbec nemusela vyhrát Ligu mistrů. Umí fantasticky zasáhnout, dobře vykrývá prostory. Abramovič může považovat tenhle nákup za dobře investované peníze. Je dlouholetou jedničkou Chelsea a ještě dlouho bude,“ tvrdí odborníci.

Z brankářů jsou v žebříčku výše jen dvanáctý Iker Casillas z Realu Madrid, dvacátý jen Gianluigi Buffon z Juventusu Turín. Svého zástupce má mezi elitou i Slovensko. Na 97. příčce figuruje Marek Hamšík z Neapole.

Lionel Messi a Xavi se radují z vítězství Barcelony
Lionel Messi a Xavi se radují z vítězství Barcelony

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud