Jan Haitl
1. ledna 2019 • 11:30

TOP hvězdy, kterým skončí smlouva: Čech, legendy i Balotelli na odpis

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
  • Kterým fotbalovým hvězdám v roce 2019 vyprší smlouva?Kterým fotbalovým hvězdám v roce 2019 vyprší smlouva?FOTO: Koláž iSport.cz

    Kdo z hvězdných fotbalistů bude za určitých okolností k mání poté, co jim v létě 2019 vyprší smlouva? Mezi hráči světového kalibru nechybí ani excelentní gólmani jako David de Gea a Petr Čech. Podívejte se na seznam největších jmen, kterým po sezoně uplyne kontrakt.

  • Petr Čech – Arsenal

    Petr Čech měl během posledních měsíců cestu do základní sestavy těžkouFoto Reuters

    Hned od svého přestupu v roce 2015 plnil v londýnském Arsenalu Petr Čech roli jasné jedničky. To však platilo jen do 7. kola aktuální sezony anglické ligy. V duelu s Watfordem si totiž český gólman poranil zadní stehenní sval a jeho místo v brance převzal Bernd Leno, který už plzeňského odchovance mezi tři tyče v rámci Premier League nepustil. Na šestatřicetiletého brankáře tak zbyla pouze klání Evropské ligy a Ligového poháru. Zda s ním Arsenal prodlouží kontrakt, který končí v červnu příštího roku, zůstává otázkou. Jak vidí sám Čech svoji budoucnost? V Anglii by chtěl zůstat, otázka je, v jakém dresu. „Doufám, že jeden, dva roky ještě budu mít šanci chytat v Premier League a pak už na to bude pozdě,“ vyloučil při listopadovém křtu vlastní autobiografie přesun do české ligy.

  • Aaron Ramsey – Arsenal

    O Velšana stojí vládci posledních let ve svých zemích Juventus a BayernFoto ČTK

    Jeden z pilířů zálohy Arsenalu. Od přesunu Aarona Ramseyho k mužstvu „Kanonýrů“ uplynulo již přes deset let a zdá se, že po dekádě se jejich společné cesty rozejdou. Co bude se šikovným středopolařem dál? O jeho služby již údajně projevila zájem mužstva jako Juventus nebo Bayern Mnichov.

  • Cesc Fàbregas – Chelsea

    Záložník Chelsea Cesc FábregasFoto Reuters

    Svého času nejlepší hráč do 21 let na světě. Dnes již jedenatřicetiletý záložník Chelsea má za sebou úctyhodnou kariéru. Se španělskou reprezentací slavil dvakrát titul na EURO a v roce 2010 přispěl k vítězství na mistrovství světa. V létě se však jeho smlouva u „Blues“ končí. Její prodloužení je ve hře, ačkoliv obě vyjednávající strany vidí odlišně, jak by měla vypadat. „Klub chce krátkodobý kontrakt a hráči chtějí naopak dlouhodobý kontrakt. Z tohoto důvodu je dohoda velice obtížná. Ale myslím, že nakonec nalezneme řešení,“ tvrdí kouč Chelsea Maurizio Sarri.

  • Arjen Robben – Bayern Mnichov

    Arjen Robben je v německé Bundeslize již deset letFoto Reuters

    Nizozemský rychlík s fenomenální levačkou. „Tohle je můj poslední rok v Bayernu,“ oznámil Arjen Robben již na začátku prosince. „Myslím, že po deseti letech to bude správná chvíle. Skončí jedno velmi dlouhé a úspěšné období a já i klub půjdeme vlastní cestou. Ještě ale nekončím,“ pokračoval čtyřiatřicetiletý záložník s obdivuhodnou kariérou, který slavil sedmkrát zisk bundesligového titulu a v roce 2013 zdvihl nad hlavu i trofej pro vítěze Ligy mistrů. Vinou zranění však v současném ročníku už nemá odpovídající vytížení. Ve hře je Robbenův návrat domů do Groningenu či PSV Eindhoven, vyloučen však není ani transfer do americké MLS.

  • Adrien Rabiot – PSG

    Služby Adriena Rabiota by ráda využila BarcelonaFoto Reuters

    Teprve třiadvacetiletý záložník PSG s tržní cenou okolo 45 milionů liber (necelých 1,3 miliardy korun). V minulé sezoně zasáhl talentovaný Adrien Rabiot v nabité konkurenci pařížského velkoklubu dokonce do 33 ze 38 ligových duelů. Nyní se však zdá, že se jeho kariéra v Parku princů chýlí ke konci. O tom svědčí i slova, která v polovině prosince vyřkl sportovní manažer PSG Antero Henrique. „Hráč mne informoval o tom, že nepodepíše nový kontrakt a chce odejít jako volný hráč po konci sezony. Důsledky jsou pro něj jasné – zůstane natrvalo na lavičce,“ sdělil Henrique serveru Yahoo.com. Otázkou tak zůstává, zda se Rabiota podaří PSG zpeněžit již v lednovém přestupovém termínu, nebo skutečně odejde po sezoně jako volný hráč. Zájemců je přitom spousta. Nejhlasitěji se však hovoří o zájmu Barcelony, případně Juventusu.

  • Juan Mata – Manchester United

    Juan Mata by mohl zamířit do Valencie, která ho fotbalově vychovalaFoto Reuters

    V lednu 2014 se stal Juan Mata v tehdejší době nejdražší posilou Manchesteru United v historii. „Rudí ďáblové“ za něj tehdy Chelsea vysázeli více než 37 milionů liber (přes miliardu korun). Levonohý šikovný záložník má za sebou obdivuhodnou kariéru, při níž získal všechny týmové trofeje, o kterých může fotbalista snít. V roce 2010 slavil se španělskou reprezentací zisk titulu mistrů světa a úspěch mužstvo stvrdilo i na EURO 2012. Ve stejném roce pak Mata s „Blues“ vyhrál Ligu mistrů a o rok později zdvihl nad hlavu i trofej pro vítěze Evropské ligy. Třicetiletý Mata stále platí za jednoho z nejkreativnějších hráčů Premier League. Co s ním bude dál? Kromě možného prodloužení stávajícího kontraktu u United je ve hře jeho návrat do Valencie, kde fotbalově vyrostl. Nevylučuje se však ani přesun do Arsenalu, v němž by se Mata setkal s koučem Unaiem Emerym, s nímž spolupracoval již ve španělské lize.

  • Diego Godín – Atlético Madrid

    Diego Godín má pravděpodobně namířeno do AC MilánFoto Reuters

    Jeden z nejlepších stoperů světa s více než 250 starty za Atlético Madrid. Podle španělských médií se však dvaatřicetiletý Diego Godín s klubem nyní nedokáže dohodnout na nové smlouvě, jelikož požaduje víceletý kontrakt a Atlético nabízí jen prodloužení smlouvy o jeden rok. Navzdory tomu, že obě strany nenašly shodu, Godín v létě odmítl přesun do Juventusu a Manchesteru United. Tedy do klubů, které byly ochotny zaplatit jeho výstupní klauzuli. Zpočátku současné sezony se však uruguayský reprezentant nevyvaroval několika chyb, které stály jeho mužstvo body. Podle některých zdrojů se ovšem Godín již předběžně dohodl na podmínkách působení u AC Milán, který se ho má pokusit získat již v zimním přestupovém okně.

  • Vincent Kompany – Manchester City

    Barcelona by ve svých řadách ráda viděla i Vincenta KompanyhoFoto Reuters

    Fotbalista, který stál u zrodu slavné éry Manchesteru City a vypracoval se v kapitána a ikonu klubu. Vincent Kompany přišel do City již v roce 2008 z Hamburku, ale jeho kariéru citelně poznamenala zranění, která jej provází po celou kariéru. Jakým směrem se však bude jeho kariéru ubírat dál, zůstává otázkou. Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví setrvání na Etihad Stadium, kde by se dvaatřicetiletý stoper mohl přesunout i do trenérské či manažerské role, pokud by se rozhodl ukončit kariéru. O jeho služby však údajně stojí i Barcelona, která by s jeho pomocí ráda vyztužila obranu.

  • Gianluigi Buffon – PSG

    Buffon se přes Francouze Areolu prosazuje do brány PSG těžkoFoto Profimedia

    Čtyřicetiletá legenda světového fotbalu. Po veleúspěšné etapě v dresu Juventusu, ve kterém strávil Gianluigi Buffon 17 let a slavil devět ligových titulů, se v létě tohoto roku rozhodl pro přesun do ambiciózního PSG. Ve francouzské lize však není jasnou jedničkou a mezi třemi tyčemi se střídá s pětadvacetiletým Alphonsem Areolou. V Buffonově kontraktu platném do konce sezony je pak ukotvená klauzule o možném jednoročním prodloužení. Jedna věc je však téměř jistá. Italský gólman již rozhodně nebude měnit působiště. „Rozhodl jsem se ukončit kariéru a mou tehdejší volbu mohlo změnit pouze laso od PSG, Realu Madrid nebo Barcelony,“ prohlásil pro francouzskou televizi RMC o rozhodování z letošního léta.

  • Danny Welbeck – Arsenal

    Danny Welbeck se raduje z gólu do sítě Sportingu Lisabon v rámci Evropské ligyFoto Reuters

    Další fotbalista, jehož kariéra byla citelně zbržděna vleklými zraněními. Odchovanec Manchesteru United Danny Welbeck přestoupil v roce 2014 do londýnského Arsenalu za 18 milionů liber (514 milionů korun). V květnu následujícího roku si však poranil čéšku v koleni a v září se podrobil operaci. Do hry se pak vrátil až v únoru 2016. Celkem tak promarodil devět měsíců a přišel o 41 duelů. Zdravý zůstal Welbeck jen několik měsíců. V květnu 2016 si totiž poranil chrupavku v koleni a do hry již v témže roce nezasáhl, přičemž přišel i o EURO. Zranění jej však skolilo i v tomto ročníku. V listopadu si anglický útočník hororově zlomil kotník a musel absolvovat dvě operace. A sezona pro něj s nejvyšší pravděpodobností skončila. Zdá se tak, že půjde o jeho trpký konec v dresu „Kanonýrů“, jejichž představitelé zřejmě nehodlají prodloužit jeho kontrakt končící v létě. V barvách „Gunners“ přitom Welbeck zatím zanechal znatelnou stopu, když ve 126 utkáních nasázel 32 branek.

  • Franck Ribéry – Bayern Mnichov

    Franck Ribéry je s Bayernem spojen již pěknou řádku let. Dlouhá životní etapa se však nyní chýlí ke konci.Foto Reuters

    Ikona Bayernu Mnichov s číslem 7 na dresu. Franck Ribéry s bavorským klubem vyhrál osmkrát bundesligu a v roce 2013 zdvihl nad hlavu i trofej pro vítěze Ligy mistrů. Smlouva pětatřicetiletého křídelníka se však v létě nachýlí ke konci. A jeho budoucnost je nejistá. „Netuším, co se stane příští sezonu,“ přiznal záložník pro televizi Sky Sports. Ribéry je přitom stále platným článkem sestavy Bayernu. V současné sezoně odehrál 14 ze 17 ligových duelů, v nichž vsítil 4 branky. Po více než 11 letech v Německu se ovšem dost možná chystá změna. O Ribéryho totiž dle tureckých médií projevilo zájem Galatasaray, v němž již Francouz působil v sezoně 2004/2005.

  • Mario Balotelli – Nice

    Italský útočník Mario Balotelli slaví branku v dresu francouzského NiceFoto Reuters

    Napravený bouřlivák, který se již několik let vyvaroval výraznějších skandálů. Mario Balotelli v Nice nastupuje ke třetí sezoně, přičemž v té minulé dokázal vstřelit 18 gólů ve 28 zápasech. V současném ročníku se však střelecky trápí. Během deseti duelů strávil na hřišti 758 minut a připsal si pouhou jedinou asistenci. A zřejmě půjde o Balotelliho poslední sezonu v Nice. „Jeho kontrakt vyprší v létě a už jsme jej informovali, že nebude prodloužen,“ prohlásil kouč francouzského klubu Patrick Vieira. Kontroverzní útočník tak bude po sezoně k mání zadarmo. Najde se klub, který nyní již osmadvacetiletého borce vezme pod svá křídla?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud