31. března 2019 • 14:14

Škatulata obránců: zájem o veterány i slovenský talent, padne rekord?

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Hned několik zajímavých obránců může v létě změnit dresHned několik zajímavých obránců může v létě změnit dresFOTO: koláž iSport.cz

    75 milionů liber (2,3 miliardy korun), které Liverpool vysázel na stůl Southamptonu, udělalo z Virgila van Dijka nejdražšího obránce všech dob. Dva roky starý rekord se ale může brzy otřást. Letní přestupové období slibuje velké a drahé přesuny zadáků od hvězd španělských gigantů Samuela Umtitiho a Raphaela Varaneho po mladé supertalenty Milana Škriniara a Mathijse de Ligta. Velký dopad ale můžou mít i hvězdy zadních řad, které půjdou pryč za zlomek své hodnoty, nebo rovnou zdarma.

  • Samuel Umtiti

    Barceloně pomohl vyhrát double, Francii zase zlato z mistrovství světa. Tak proč by se jej Blaugranas zbavovali? Důvodem je mimo jiné krajan Clement Llenglet. Zadák, který přišel ze Sevilly, se v katalánském klubu nevídaně chytil, a proti Umtitimu má jednu důležitou výhodu - podstatně menší náchylnost ke zranění.

    Barcelona je ochotná 23letého Francouze pustit, ale jen v případě skutečně lukrativní nabídky. Jeho tři roky starý přesun z Lyonu stál 25 milionů eur (645 milionů korun), teď jeho cena může být více než třikrát taková.

    Barcelona by se nebránila odchodu Samuela Umtitiho, ale jen za správnou cenuFoto Reuters

  • Raphael Varane

    Sezona Realu se po návratu Zinedina Zidana pomalu obrací, jedna trhlina se ale přece jen objevila. Raphael Varane podle zpárv španělských médií očekával, že poté, co hrál důležitou roli na zlatém mistrovství světa, bude mít i více zodpovědnosti v Madridu. Toho se ale zatím nedočkal, a tak by se nebránil odchodu. Do Madridu se z Lens stěhoval jako osmnáctiletý mladíček za zhruba 10 milionů eur (258 milionů korun), teď server transfermarkt.com odhaduje, že má cenu přinejmenším osmkrát vyšší.

    Raphael Varane doufal v Realu ve větší roli a možná odejdeFoto Reuters

  • Mathijs de Ligt

    Nejmladší jméno z celého seznamu, přesto (nebo snad právě proto) budí ten největší zájem. De Ligt je v 19 letech základním stavebním kamenem obrany nizozemské reprezentace, za Ajax Amsterdam má odehráno už přes sto zápasů a s kapitánskou páskou na ruce dovedl tým k postupu v Lize mistrů přes Real Madrid.

    Zájem o něj je v turínském Juventusu, hlásí se i Barcelona, která už přivedla jeho krajana a dosavadního spoluhráče z Ajaxu Frenkieho de Jonga, a Manchester City. Podle posledních zpráv má k němu nejblíže Bayern Mnichov, který už si zajistil zadáka Atlétika Lucase Hernándeze za 80 milionů eur (2 miliardy korun), a v rámci obrody své defenzivy se teď zaměřil právě na De Ligta. "Bayern ho musí koupit. De Ligt je jednoznačně hráč pro ně," řekl bývalý kapitán amsterdamského celku Rafael van der Vaart.

    Ocenění Zlatý chlapec pro nejlepšího fotbalistu do 21 let za rok 2018 získal Matthijs de Ligt z AjaxuFoto Profimedia.cz

  • Milan Škriniar

    Slovensko a milánský Inter si hýčká velkou defenzivní hvězdu. O Milana Škriniara byl už předloni zájem z Manchesteru City, Inter měl odmítnout nabídku ve výši 55 milionů eur. Škriniar je teď o něco starší, zkušenější, a jeho výkony ve stoperské dvojici se Stefanem de Vrijem mu vynesly zájem ještě o fous zajímavějších žadatelů - Realu Madrid a Barcelony. Španělští giganti budou ale zřejmě muset nabídnout ještě vyšší sumu. Jen připomeňme, že slovenský stoper se na San Siro stěhoval ze Sampdorie Janov za zhruba 20 milionů eur (516 milionů korun).

    Milan Škriniar je nadějí Slovenska i InteruFoto Reuters

  • Kalidou Koulibaly

    Sedmadvacetiletá skála v obraně Neapole patří k nejžádanějším zadákům už nekolik let. Stál o něj Manchester United, Neapol loni v létě odmítla 70 milionů eur (1,8 miliardy korun)od Chelsea, světové velkokluby se ale stále mají na pozoru. Klubového šéfa Aurelia De Laurentiise zřejmě přesvědčí jen částka, která by znamenala světový rekord. Poslední zprávy dokonce hovoří o tom, že Koulibalyho výstupní klauzule pro kluby mimo Apeninský poloostrov je dokonce nastavena až na 150 milionů eur (3,9 miliard korun).

    Kalidou Koulibaly může být novým rekordmanem mezi přestupy obráncůFoto Reuters

  • Toby Alderweireld

    O odchodu jedné z největších opor Tottenhamu se hovoří dlouho. Alderweireldovi měla původně už letos v létě končit smlouva, nakonec byla o rok prodloužena, ale pod podmínkou, že bude jeho výstupní klauzule snížena až na 25 milionů eur (645 milionů korun). Elitní obránce za takovou cenu? To si nemůžou velké kluby nechat ujít. Prvním v řadě na Belgičanovy služby má být Juventus Turín.

    Výstupní klauzule Tobyho Alderweirelda je až překvapivě nízkáFoto Reuters

  • Diego Godín

    O uruguayského stopera je enormní zájem i ve 33 letech. Loni se jej snažil zlákat Manchester United, Godín se ale rozhodl, že si poslední rok smlouvy ještě užije v Madridu. Teď se oporu zadních řad Atlétika snaží jako volného hráče přetáhnout nejen znovu United, ale i Juventus. A vypadá to, že Godín skutečně půjde do Itálie, ovšem ne do Turína. "Dohoda je blízko," potvrdil šéf Interu Milán Beppe Marotta. Zkušený zadák podle posledních zpráv už v lednu prošel na San Siru zdravotní prohlídkou.

    Elitní obránce přestupující zadarmo? To může být případ Diega GodínaFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud