8. září 2019 • 13:40

Místo hřiště stovky stromů. Umělecký les odstěhoval ze stadionu fotbalisty

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze stadionu pro 32 tisíc diváků se stal lesopark a fotbalový tým Austria Klagenfurt přišel o svůj domácí trávník. Na hřišti vedoucího týmu druhé rakouské ligy jsou nyní tři stovky stromů, jde o největší uměleckou instalaci v dějinách země, některé stromy váží i šest tun. Hrací plochu budou zabírat do konce října.



Původní inspirace je víc než tři desetiletí stará. Kresba výtvarníka Maxe Peintera „Nekonečná přitažlivost přírody“ zobrazuje les na stadionu plném lidí v jinak do posledního centimetru zastavěném městě.

Peintnerův obdivovatel Klaus Littmann se rozhodl kresbu, která je v německy mluvících zemích námětem pro učebnice i pohlednice, přeměnit ve skutečnost. Vstříc mu vyšli v Klagenfurtu na jihu Rakouska. Tamní stadion pro 32 tisíc diváků, který byl vystavěn pro EURO 2008, se na dva měsíce proměnil v lesopark.

Stadion Wörthersee je pojmenován podle klagenfurtského jezera a i velkou sportovní stavbu nyní ovládá příroda. Fotbalisté místní Austrie, kteří aktuálně vedou druhou rakouskou ligu, budou minimálně dokonce října hrát domácí zápasy na přilehlém starém stadionku.

Les je přístupný 12 hodin denně, večer se na něj svítí
Les je přístupný 12 hodin denně, večer se na něj svítí

Na hrací ploše jsou tři stovky živých stromů. Některé váží přes šest tun a jde o největší uměleckou instalaci v rakouských dějinách. Littmannův projekt částečně financují sponzoři. Stromy šlo „adoptovat“ za pět tisíc eur a jejich skladba má připomínat průměrný les ve střední Evropě.

Dílo je přístupné každý den od deseti hodin dopoledne do deseti hodin večer. 27. října projekt skončí a stromy budou přesazeny zpět mimo stadion. Autor ho považuje i za varování: „Připomíná, že příroda, kterou často považujeme za samozřejmost, se může objevit pouze ve speciálně určených prostorech. Jako už je tomu v některých případech u zvířat v zoologických zahradách.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud