iSport.cz
2. prosince 2019 • 21:33

Messi má šestý Zlatý míč! Překonal Ronalda, ten na vyhlášení nepřišel

Autor: iSport.cz, Jonáš Bartoš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři roky čekal, než milovanou trofej znovu pochoval v ruce. Lionel Messi v pondělí večer pošesté v kariéře převzal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa v anketě novinářů francouzského časopisu France Football. Argentinský fenomén překonal Cristiana Ronalda a osamostatnil se na čele historického pořadí v počtu získaných triumfů. Druhý skončil stoper Liverpoolu Vigril van Dijk, bronz patřil portugalskému šutérovi, který na galavečeru v Paříži chyběl.



Už během dne prosakovaly na veřejnost informace o tom, kdo je fotbalovým králem za rok 2019. Messi do Paříže vyrazil s krásnou manželkou Antonellou a dvěma syny, málokdo pochyboval o tom, pro co si na nablýskaný večírek pod Eiffelovku přiletěl. Do sálu přišel ve slušivém saku a bez plnovousu, který shodil už před víkendovým duelem s Atlétikem (nedělní šlágr rozhodl vítězným gólem).

Když legendární útočník Didier Drogba oznamoval jméno vítěze, Messi se jen s klidem pousmál. Dopředu věděl, že prestižní anketu ovládne on, což prozradil následný medailonek. Messiho posadili před plátno, kde sledoval předtočenou zdravici od své rodiny a pózování s předchozími pěti trofejemi z let 2009, 2010, 2011, 2012 a 2015.

„Děkuju všem, co pro mě hlasovali, také lidem z klubu, spoluhráčům a těm, co mi pomáhali a přispěli k tomu, abych tuhle cenu získal. Jde o speciální chvíli i pro mou ženu a mé syny,“ promluvil před zaplněným sálem plným fotbalových hvězd. „Přijde čas, kdy budu muset kariéru ukončit. Ale snažím si užívat fotbal, všechny zápasy a momenty, které mám na hřišti před sebou,“ dodal tichým hlasem ve španělštině.

Útočník Barcelony Lionel Messi pózuje se šesti trofejemi za výhry v anketě Zlatý míč
Útočník Barcelony Lionel Messi pózuje se šesti trofejemi za výhry v anketě Zlatý míč

Dvaatřicetiletý kapitán Barcelony a argentinské reprezentace ukončil vládu Luky Modriče, který mu předal slavnou trofej. Druhý skončil stoper Liverpoolu a vítěz Ligy mistrů Virgil van Dijk, třetí Cristiano Ronaldo. Věčný Messiho stín vlastní doma ve vitríně „pouze“ pět trofejí a má zase o motivaci postaráno, aby svého věčného rivala za rok dohnal. Na slavnostní akci tentokrát úplně chyběl, bronzové umístění není nic, co by slavného Portugalce vzrušovalo.

Messi si stále drží úchvatnou výkonnost, což na vlastní kůži v Lize mistrů poznala i Slavia, kterou Barcelona v Edenu porazila po Argentincově gólu a asistenci. V domácí odvetě na Camp Nou se ale Messi neprosadil a utkání skončilo 0:0.

Ofenzivní démon poctivě vylepšuje svá čísla. V kalendářním roce zatím nastřílel 46 gólů v 54 zápasech. Za 36 ligových branek v minulé sezoně získal Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského střelce.

S Barcelonou vyhrál španělskou ligu, nicméně s katalánským celkem vyhořel v semifinále Ligy mistrů proti Liverpoolu. Ve finále domácího poháru podlehl Valencii. Ani letos nedovedl k trofeji Argentinu, která na jihoamerickém šampionátu v Brazílii obsadila třetí místo.

Anketa Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa 2019:

1. Lionel Messi (Arg./Barcelona), 2. Virgil van Dijk (Niz./Liverpool), 3. Cristiano Ronaldo (Portug./Juventus), 4. Sadio Mané (Sen.), 5. Mohamed Salah (Egypt/oba Liverpool), 6. Kylian Mbappé (Fr./PSG), 7. Alisson Becker (Braz./Liverpool), 8. Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov), 9. Bernardo Silva (Portug.), 10. Riyad Mahrez (Alž./oba Manchester City), 11. Frankie de Jong (Niz./Barcelona), 12. Raheem Sterling (Angl./Manchester City), 13. Eden Hazard (Belg./Real Madrid), 14. Kevin de Bruyne (Belg./Manchester City), 15. Matthijs de Ligt (Niz./Juventus), 16. Sergio Agüero (Arg./Manchester City), 17. Roberto Firmino (Braz./Liverpool), 18. Antoine Griezmann (Fr./Barcelona), 19. Trent Alexander-Arnold (Angl./Liverpool), 20. Pierre-Emerick Aubameyang (Gab./Arsenal) a Dušan Tadič (Srb./Ajax), 22. Son Hung-min (Korea), 23. Hugo Lloris (Fr./oba Tottenham), 24. Kalidou Koulibaly (Sen./Neapol) a Marc-André ter Stegen (Něm./Barcelona), 26. Karim Benzema (Fr./Real Madrid) a Georginio Wijnaldum (Niz./Liverpool), 28. Joao Félix (Portug./Atlético Madrid), Marquinhos (Braz./PSG) a Donny van de Beek (Niz./Ajax).

Nejlepší fotbalistka: 1. Megan Rapinoeová (USA/Reign), 2. Lucy Bronzeová (Angl./Lyon), 3. Alex Morganová (USA/Orlando).

Nejlepší brankář (trofej Lva Jašina): 1. Alisson, 2. Ter Stegen, 3. Ederson Moraes (Braz./Manchester City).

Nejlepší fotbalista do 21 let (trofej Raymonda Kopy): 1. De Ligt, 2. Jadon Sancho (Angl./Dortmund), 3. Joao Félix.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud