Jan Podroužek
13. října 2021 • 14:40

Padrinho Benfiky! Slavný klub povede legenda, šéfa zatkla policie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě ani nechodil na základní školu, bylo mu teprve pět let, když začínal v milované Benfice. Tehdy uhranul dokonce slavného Eusébia, který dohlížel na klubové juniory. Úsudek portugalské ikony se ukázal správný, Rui Costa se stal světovou hvězdou. A teď svůj klub povede jako 34. prezident v jeho historii, ve volbách pro něj hlasovalo téměř 85 procent hlasujících.



Portugalská média už dávají Rui Costovi všemožné přezdívky a v Lisabonu panuje všeobecné nadšení, že bývalý skvělý záložník sedá do šéfovského křesla Benfiky. Bude „Presidento“. Anebo „Padrinho“ (kmotr).

Nejen proto, o jak známou a oblíbenou tvář celé země jde. Bývalého šéfa Benfiky Luíse Filipeho Vieiru totiž letos v červenci zatkla při razii policie. Čelí rozsáhlému obvinění z podvodu, padělání, praní špinavých peněz a z daňových úniků. Mezi klubovými fanoušky se dlouho mluvilo o Vieirových zločineckých praktikách.

Příznivci dokonce dlouho volali po odstoupení celé klubové rady, kterou dvaasedmdesátiletý podnikatel v realitách vedl celkem osmnáct let. Prezidentské volby vyhrál od roku 2003 šestkrát v řadě, poslední funkční období trvalo ale sotva deset měsíců.

Legendární portugalský záložník Rui Costa
Legendární portugalský záložník Rui Costa

Loňské říjnové hlasování provázela obrovská nedůvěra. Vieira v nich získal za celou dobu nejnižší podíl hlasů, zhruba 62 procent, a když jeho oponenti Joao Noronha Lopes, Rui Gomes da Silva a Francisco Benitez žádali o přepočet a prozkoumání, volební komise jejich požadavek okamžitě zamítla.

Vieiru svrhl až policejní zásah letos v červenci. Podle vyšetřovatelů měl obchodník mimo jiné využívat Benfiku k vlastnímu podnikatelskému prospěchu.

Rui Costa tedy bude 34. prezidentem klubu. Dostal 84,48 procenta, což je 33 864 hlasů z celkových 40 085 voličů. Drtivého vítězství dosáhl nad Benitezem, který se svým hnutím „Služba Benfice“ kandidoval už loni proti Vieirovi.

Bývalý záložník hrál v Benfice od pěti let, v raném věku ho trenérům doporučoval Eusébio. S mužstvem vyhrál na jaře 1994 titul, pak se přes Fiorentinu dostal do AC Milán. V Serii A oslavil zisk scudetta i triumf v Lize mistrů.

Po tomhle angažmá se do Benfiky vrátil, aby dohrál kariéru. Po ní přeskočil do role sportovního ředitele. Jeho úkolem teď bude z nejvyšší pozice vrátit klubu trofeje, které Benfice chybí od jara 2019.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud