1. března 2022 • 12:38

Cizinci mizí z Ruska. Čtyři dny mi bylo zle, řekl kouč. Kuchtův klub mlží

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedno je jisté. Fotbalisty Lokomotivu Moskva už nevede německý kouč Markus Gisdol. O tom, jak k tomu došlo, se informace různí. Zatímco sám trenér říká, že skončil na vlastní žádost a trénovat v zemi iniciující válku je pro něj nepřijatelné, klub tvrdí, že ho odvolal. A nejde zdaleka o jediného představitele sportovního světa, který si shání nové angažmá.



Nejen vyloučení ruské reprezentace a klubů z mezinárodního poměřování. I sama válka, jejíž primární rozkazy jdou z Moskvy, ovlivňuje ambice hráčů, trenérů i manažerů dělat profesionální sport v Rusku. V úterý ráno, den po sankcích FIFA a UEFA, skončil ve své funkci trenér Lokomotivu Moskva Markus Gisdol.

„Být fotbalovým trenérem je ta nejlepší práce na světě, ale nemohu vykonávat své povolání v zemi, jejíž vůdce je zodpovědný za útočnou válku uprostřed Evropy. To není v souladu s mými hodnotami, takže s okamžitou platností rezignuji na post trenéra Lokomotivu Moskva,“ řekl prohlásil Gisdol pro německý deník Bild.

V Moskvě strávil bývalý trenér Hoffenheimu, Hamburku nebo Kolína nad Rýnem necelých pět měsíců a z dvanácti zápasů vyhrál jen tři, přesto říká, že jeho konec nemá nic společného s výsledky. „Nemohu stát na tréninkovém hřišti v Moskvě, vést hráče a vyžadovat profesionalitu, zatímco jsou o pár kilometrů dál vydávány rozkazy, které přinášejí velké utrpení celému lidu. Je to moje osobní rozhodnutí a jsem o tom naprosto přesvědčen,“ prohlašuje.

Na oficiálních stránkách klubu si ale fanoušci Lokomotivu Moskva tato slova nepřečtou, informace je velmi strohá:  „Markus Gisdol byl odvolán z postu hlavního trenéra FC Lokomotiv.“ A víc ani čárka. Následuje informace, že tým, jehož součástí je i exslávista Jan Kuchta, připravuje do příštích zápasů další Němec Marvin Compper.

Klub zároveň opouští i brazilský obránce Pablo, kterého Lokomotiv před rokem koupil z Bordeaux za dva a půl milionu eur.

Ukrajinský asistent z Moskvy: Už mi docházejí slova

Gisdol a Pablo nejsou sami. Bývalý ukrajinský fotbalový reprezentant Andrij Voronin skončil jako asistent trenéra v Dynamu Moskva a s rodinou uprchl z ruské metropole. Někdejší útočník Leverkusenu nebo Liverpoolu prohlásil, že nemůže pracovat v zemi, která bombarduje jeho vlast.

Dynamo podle webových stránek s Voroninem rozvázalo smlouvu po vzájemné dohodě. „Čtyři dny mi bylo špatně, opravdu špatně. Když jsem viděl obrázky z mé vlasti, když jsem sledoval zprávy. Bylo to tak neskutečné jako z filmu, jenže jako z hororu. Už mi docházejí slova,“ řekl dvaačtyřicetiletý kouč v Německu pro deník Bild.

Je hrdý na to, jak Ukrajina statečně vzdoruje invazi ruského agresora. „Máme krásná města, skvělé obyvatele. Budeme dál bojovat a zvítězíme. Ale cena je příliš vysoká, když pomyslím na všechny mrtvé... Žijeme v roce 2022, ne v dobách druhé světové války,“ prohlásil Voronin.

„Mám přátele v Charkově, Kyjevě, mé rodné Oděse. Dostávám zprávy každých pět minut, je to těžké. Chci jenom nějak pomoci, penězi, jakkoliv. Neměl bych to říkat, ale kdybych byl teď na Ukrajině, pravděpodobně bych v ruce také držel zbraň,“ dodal hráč se 74 starty a osmi góly za národní tým. Vyzval k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina, pomoci uprchlíkům a dodání zbraní Ukrajině.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud